Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Besislapstantis Venesuelos opozicijos lyderis pasidavė pareigūnams per mitingą

Besislapstantis Venesuelos opozicijos lyderis Leopoldo Lopezas antradienį ramiai pasidavė pareigūnams per audringą mitingą Karakase, kuriame jo šalininkai skandavo „Laisvė!“
Leopoldo Lopezas
Leopoldo Lopezas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento Nicolas Maduro vyriausybė uždraudė opozicijos eitynes po to, kai L.Lopezas pareiškė, kad ta demonstracija valdžiai taps galimybe jį suimti. Aikštę, kurioje susirinko protestuotojai, apsupo policija ir Nacionalinės gvardijos riaušių malšinimo pajėgos.

Kaltinamas smurto kurstymu

Dramatiškas L.Lopezo žingsnis tapo vienu iš labiausiai įsimintinų įvykių per pastarąsias dvi įtemptas savaites šioje naftos turtingoje šalyje, kurioje vyksta studentų vadovaujami protestai dėl vešiančio nusikalstamumo, blogėjančių gyvenimo sąlygų ir demonstrantų areštų.

N.Maduro praeitą savaitę nurodė suimti L.Lopezą, kuris buvo apkaltintas dėl žmonių žūties ir smurto kurstymo, kai trys asmenys žuvo per audringus gatvių susirėmimus Karakase

N.Maduro praeitą savaitę nurodė suimti L.Lopezą, kuris buvo apkaltintas dėl žmonių žūties ir smurto kurstymo, kai trys asmenys žuvo per audringus gatvių susirėmimus Karakase.

Nepaklusdami draudimui, tūkstančiai baltai apsirengusių L.Lopezo šalininkų išėjo į Briono aikštę, kai opozicijos lyderis paragino surengti demonstraciją sekmadienį paskelbtame vaizdo pranešime, žadėdamas nesipriešinti, jeigu vyriausybė jį mėgins ten suimti.

„Pasiduodu korumpuotam teisingumui“

L.Lopezas, kuris irgi vilkėjo baltus drabužius, staiga išniro iš minios, užsilipęs ant Kubos nepriklausomybės didvyrio Jose Marti statulos, laikydamas Venesuelos vėliavą. Paskelbęs trumpą kreipimąsi savo šalininkams, jis pasidavė Nacionalinės gvardijos pareigūnams.

„Pateikiu save neteisingam teisingumui, korumpuotam teisingumui“, – sakė 42 metų Harvarde išsilavinimą įgijęs ekonomistas.

„Jeigu mano įkalinimas padės pažadinti liaudį ... mano gėdingas įkalinimas bus to vertas“, – pareiškė jis, išprovokuodamas minios ovacijas.

Pareigūnų lydimas L.Lopezas ramiai nuėjo į Nacionalinės gvardijos automobilį, o jo šalininkai susibūrė aplink mašiną, užtverdami jai kelią.

„Jeigu mano įkalinimas padės pažadinti liaudį ... mano gėdingas įkalinimas bus to vertas“, – pareiškė L.Lopezas

Minia skandavo „Laisvė!“ ir „Ji grius – šita korumpuota vyriausybė grius!“

L.Lopezas prabilo per garsiakalbį iš automobilio, ragindamas žmones elgtis ramiai.

Aikštę trimis eilėmis buvo apsupę nacionalinės policijos pareigūnai, o už jų buvo išsirikiavę Nacionalinės gvardijos kariai bei lengvieji šarvuočiai.

„24 763 smurtinės mirtys per 2013 metus“

Tuo tarpu vyriausybė paragino savo šalininkus surengti mitingus Karakaso centre, kur turėjo baigtis opozicijos eitynės, atverdama kelią potencialiems smurto prasiveržimams.

„Jokios opozicijos eitynės neįžengs į Libertadoro savivaldybės teritoriją“, – pareiškė Nacionalinės Asamblėjos pirmininkas Diosdado Cabello, turėdamas omenyje sostinės centro vakarinį rajoną, kuriame turėjo baigtis opozicijos maršas.

„Jie nepraeis. Tam negautas leidimas“, – D.Cabello sakė pirmadienio vakarą per savo naują vakarinę televizijos laidą.

Tačiau opozicijos protestuotojai vis tiek išėjo į gatves. Kai kurie nešė plakatus su užrašais: „24 763 smurtinės mirtys per 2013 metus. Mes esame daugiau nei statistika.“

Protestuotojai kurie nešė plakatus su užrašais: „24 763 smurtinės mirtys per 2013 metus. Mes esame daugiau nei statistika.“

Ragindami vyriausybę pasitraukti, L.Lopezas ir kiti opozicijos lyderiai skatino savo šalininkus gausiai išeiti protestuoti į gatves bei priversti valdžią atlikti „konstitucijos pakeitimą“.

Venesuelos įstatymai nenumato galimybės surengti rinkimus anksčiau nei 2016-ųjų balandį, o N.Maduro, kuris buvo išrinktas pernai balandį, sakė niekada neatsistatydinsiantis.

Jo karinga pozicija sukėlė nuogąstavimus opozicijos koalicijai, suformuotai 2012 metais, siekiant įveikti velionį šalies lyderį Hugo Chavezą.

Mirandos valstijos gubernatorius Henrique Caprilesas, dukart siekęs prezidento posto kaip opozicijos kandidatas, sakė dalyvausiantis antradienio eitynėse, nors ir nemanantis, kad atėjo laikas mėginti priversti vyriausybę trauktis.

„Galbūt mūsų nuomonės nesutampa, tačiau jaučiamės esantys solidarūs“, – pabrėžė H.Caprilesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius