Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 08

Besivystančios šalys griežtos – turtingi teršėjai, sumokėkite

Praėjusią vasarą Pakistane per potvynius žuvo 1700 žmonių, o trečdalis šalies buvo apsemta. Fidžyje ištisi kaimai traukiasi gilyn į sausumą, kad pabėgtų nuo kylančios jūros. Kenijoje dėl nuolatinės sausros gaišta gyvuliai, o šeimos netenka pragyvenimo šaltinių.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / „Scanpix“ nuotr.

Šios valstybės yra tik kelios iš daugybės besivystančių šalių, patiriančių nepataisomą klimato kaitos žalą, nors pačios mažai ką padarė, kad sukeltų šią krizę.

Ir dabar jos reikalauja kompensacijos iš tų, kurias laiko atsakingomis: turtingesnių šalių, kurios dešimtmečius degino naftą, dujas ir anglį ir kūrė taršą, pavojingai kaitinančią mūsų planetą.

Visose kultūrose jau daugybę šimtmečių gyvuoja mintis, kad jei pakenki savo artimo nuosavybei, esi skolingas ir privalai padėti ištaisyti žalą – šis principas minimas net Biblijoje.

Tačiau teisiniu ir praktiniu klausimu jį pritaikyti klimato kaitai iki šiol buvo nepaprastai sudėtinga.

Pasiturinčios valstybės, tokios kaip JAV, ir turtingų šalių blokai, tokie kaip Europos Sąjunga, priešinosi idėjai, kad būtų aiškiai įpareigotos kompensuoti skurdesnėms šalims už jau vykstančias klimato nelaimes, nes baiminasi, kad tai gali užversti joms neribotą atsakomybę.

Sekmadienį Šarm el Šeiche, Egipte, prasidėjo Jungtinių Tautų klimato derybos ir jose diskusijos dėl nuostolių ir žalos bus labai svarbios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius