-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik 40 šalių drauge paragino Kiniją gerbti uigūrų mažumos teises

JAV, Japonija ir dauguma Europos Sąjungos valstybių antradienį kartu paragino Kiniją gerbti uigūrų mažumos teises ir išsakė susirūpinimą dėl padėties Honkonge.
Uigūrai Kinijoje
Uigūrai Kinijoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Kinija Uigūrai

„Raginame Kiniją gerbti žmogaus teises, ypač religinėms ir etninėms mažumos priklausančių asmenų teises, visų pirma Sindziange ir Tibete“, – per susitikimą žmogaus teisių klausimais sakė Vokietijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Christophas Heusgenas, vadovavęs šiai iniciatyvai.

Tarp 39 pareiškimą pasirašiusių šalių yra Jungtinės Valstijos, dauguma ES narių, taip pat Kanada, Haitis, Hondūras, Japonija, Australija ir Naujoj Zelandija.

„Mus itin neramina žmogaus teisių padėtis Sindziange bei pastarojo meto įvykiai Honkonge“, – rašoma bendroje deklaracijoje.

„Raginame Kiniją nedelsiant užtikrinti realią ir nevaržomą galimybę patekti į Sindziangą nepriklausomiems stebėtojams, tarp jų JT žmogaus teisių komisarei“, – priduriama dokumente.

Iškart po šios deklaracijos paskelbimo Pakistano ambasadorius Muniras Akramas perskaitė 55 valstybių, įskaitant Kiniją, pasirašytą pareiškimą, kuriame raginama nenaudoti padėties Honkonge kaip preteksto kištis į Kinijos vidaus reikalus.

Kreipdamasis į Vokietiją, Jungtines Valstijas ir Jungtinę Karalystę, Kinijos ambasadorius Zhang Junas kritikavo jų „veidmainišką“ požiūrį ir reikalavo, kad šios trys šalys „atsisakytų savo arogancijos bei išankstinio nusistatymo ir tuojau pat atsitrauktų“.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) sveikino faktą, kad tiek daug šalių pasirašė deklaraciją „nepaisydamos Kinijos nuolatinių grasinimų ir bauginimo taktikos, nukreiptos prieš visus, kalbančius atvirai“.

2019 metais analogišką deklaraciją, parengtą Jungtinės Karalystės, pasirašė tik 23 šalys.

Pirmadienį Kinija ir dar 25 valstybės bendra deklaracija paragino Jungtines Valstijas ir kitas Vakarų šalis nedelsiant atšaukti jų taikomas sankcijas, kurios esą pažeidžia žmogaus teises ir trukdo veiksmingiau kovoti su naujojo koronaviruso pandemija.

JAV kartu su kitomis Vakarų šalimis ir žmogaus teisių gynėjais kaltina Kiniją, kad ji šiaurės vakariniame Sindziango regione specialiose stovyklose laiko įkalinusi daugiau nei milijoną etninių uigūrų ir kitų musulmonų mažumų atstovų.

Kinija stovyklas Sindziange vadina „profesinio mokymo centrais“, kuriuose uigūrai esą mokomi mandarinų kalbos ir profesijų, kad būtų atitraukiami nuo islamo ekstremizmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius