-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Beveik pusė COVID-19 testų – teigiami: Nepale situacija tuoj gali būti blogesnė nei Indijoje

Nepalui nesėkmingai bandant sustabdyti staigų užsikrėtimo COVID-19 atvejų augimą, baiminamasi, kad šioje šalyje situacija gali tapti tokia pat bloga ar net blogesnė nei kaimyninėje Indijoje, rašo „The Guardian“.
Ligoninė Nepale
Ligoninė Nepale / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Nustačius didžiausią naujų infekcijų paros prieaugį – 9 070, šalyje ima trūkti vakcinų, ligoninės perpildytos, 47 proc. atliekamų koronaviruso testų rezultatai yra teigiami.

Didžiausi protrūkiai kilo sostinėje Katmandu ir šalies pietvakariuose bei vakaruose.

Kai sveikatos apsaugos pareigūnai įspėjo, kad paskiepytiems pirmąja vakcinos „AstraZeneca“ doze nedelsiant reikia antros, premjeras Sharma Oli kreipėsi į tarptautinę bendruomenę prašydamas vakcinų.

„Scanpix“/AP nuotr./Nepale kremuojamos COVID-19 aukos
„Scanpix“/AP nuotr./Nepale kremuojamos COVID-19 aukos

Chaotiška vakcinacijos kampanija, kai žmonės sostinėje po kelias valandas stovi eilėje, galimai prisidėjo prie infekcijos plitimo, rašo „The Guardian“.

Viena labiausiai paveiktų vietovių – Napalgandžo miestas netoli sienos su Indija. Čia atvejų skaičius smarkiai išaugo, kai prieš uždarant sieną su Indija iš šios šalies sugrįžo tūkstančiai nepaliečių darbininkų.

„Turime veikti dabar ir turime veikti greitai, kad turėtumėme bent šiokią tokią viltį suvaldyti šią žmogiškąją katastrofą“, – sakė Axanderis Matheou, Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Judėjimo federacijos Ramiojo vandenyno regiono padalinio direktorius.

Nepalo Raudonojo kryžiaus pirmininkas Netra Prasadas Timsina sakė: „Tai, kas dabar vyksta Indijoje, yra gąsdinantis žvilgsnis į Nepalo ateitį, jei nesugebėsime suvaldyti naujausio COVID-19 protrūkio, kuris kas minutę nusineša vis daugiau gyvybių.“

Nripendra Khatri iš katališkos pagalbos organizacijos leidiniui „The Guardian“ sakė, kad dėl itin sparčiai plintančio viruso daug žmonių sostinėje Katmandu renkasi likti namie.

„Tuo pat metu yra ilgos eilės prie ligoninių ir vaistinių. Dėl karantino didžiuosiuose miestuose prieiga prie transporto ir vaistų taip pat yra paveikta. Kremavimo centrai visoje šalyje greitai pildosi, šeimos nariai negali tinkamai atlikti paskutinio patepimo“, – sakė jis.

Pasak N.Khatri, Nepalas yra logistiškai sudėtinga vieta, ypač kalbant apie specialią medicininę įrangą. Paprastai ji sausumos apsuptą šalį pasiekia iš Indijos, kuriai šiuo metu pačiai itin reikia medicininės įrangos.

„Tai reiškia, kad viskas turi atkeliauti per oro uostus, o visi komerciniai skrydžiai buvo sustabdyti, išskyrus du skrydžius į Indiją per savaitę. Kai priemonės pasiekia Katmandu, jas reikia išdalyti po visą kalnuotą šalį.

Daug vietų yra prieinamos tik neasfaltuotais keliais ar pėsčiomis. Atsakyti į šią krizę ir užtikrinti, kad atokūs kaimai turės prieigą prie testų ir apsaugos priemonių, bus didžiulis iššūkis“, – pridūrė jis.

Nepale, kuriame sveikatos apsaugos sistema dar silpnesnė nei Indijoje, per pastarąjį mėnesį per parą nustatomų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius išaugo nuo maždaug 100 iki daugiau nei 8 tūkst.

30 mln. gyventojų turinčioje šalyje yra tik apie 1,6 tūkst. lovų intensyvios terapijos skyriuose, mažiau nei 600 plaučių ventiliavimo aparatų. Čia 100-ui tūkst. gyventojų tenka 0,7 gydytojo.

Dauguma valstybinių ligoninių perpildytos, o daug mažesnes pajamas gaunančių žmonių negali sau leisti privačios medicinos.

„Esame tarsi karo zonoje“, – gydytojas Sher Bahadur Pun iš Infekcinių ligų ligoninės Taku mieste sakė „Kathmandu Post“.

Jis pridūrė, kad pacientai jau gydomi ant grindų ir kieme.

Praeitą savaitę Nepalo sveikatos apsaugos ministras paskelbė, kad praranda situacijos kontrolę, tapo sudėtinga užtikrinti, kad sergantys asmenys būtų paguldyti į ligoninių lovas.

Penktadienį kaimyninėje Indijoje vėl užregistruotas COVID-19 sergamumo rekordas: 414 188 nauji atvejai per 24 valandas. Bendras COVID-19 atvejų skaičius šalyje viršijo 21,4 mln. ir nepanašu, kad sergamumo kreivė artimiausiu metu ims leistis žemyn.

Indijos sveikatos apsaugos ministerija taip pat pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas mirė 3 915 COVID-19 pacientų, o bendras pandemijos aukų skaičius šalyje padidėjo iki 234 083. Ekspertai mano, kad tikrieji užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičiai yra didesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius