Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bin Ladeno sūnus svajoja apie darbą Jungtinėse Tautose

Ne visada gera turėti garsų tėvą, ypač jei jo pavardė bin Ladenas. Tuo įsitikino garsiausio pasaulyje teroristo Osamos bin Ladeno sūnus Omaras, svajojantis apie darbą Jungtinėse Tautose (JT).
Omaras Bin Ladenas
Omaras Bin Ladenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Omaras bin Ladenas neslepia, kad jo pečius slegia skandalinga tėvo šlovė. Tačiau šis (ketvirtasis) labiausiai pasaulyje ieškomo nusikaltėlio sūnus nepaliauja įrodinėti, kad nėra toks, kaip jo tėvas ir norėtų savo darbais įrodyti, jog gali padaryti pasauliui daug gero.

„Nemanau, kad galėčiau būti geras politikas. Mėgstu sakyti tiesą, net tuomet, kai nuo to nukenčiu. Tačiau labai norėčiau dirbti tokį darbą, kuris leistų propaguoti taiką. Manau, tam ideali vieta yra JT. Būtų idealu, jei galėčiau ten gauti darbą“, – kalbėjo O. bin Ladenas britų dienraščiui „The Guardian“.

Omaras teigia, kad visus ryšius su savo tėvu jis nutraukė 2001–ųjų balandžio mėnesį. Po to jis net atsisakė susitikti su vienu iš savo tėvo kovotojų, tačiau neslepia, kad laiko didele garbe paaukoti savo gyvybę už islamą, esą to norėtų kiekvienas musulmonas norėtų ir už tai jo vardas būtų įrašytas mečetėje.

O.bin Ladenas pripažįsta, jog jo tėvas norėjo, kad sūnūs pasirinktų islamo kovotojų kelią, bet to daryti nevertė. „Manęs jis niekada neprašė prisijungti prie „Al Qaedos“, tik pabrėžė, kad sūnus privalo atlikti jam skirtą pareigą. Jaučiau, kaip jis nusivylė, kai pasakiau, kad netinku tokiam gyvenimui. Man nepatinka nesutarimai ir jėgos demonstravimas“, – teigia Omaras.

2001 metų rugsėjo 11 dieną Omaras buvo savo tėvo motinos Jeddah namuose. Jis miegojo, kai pažadinęs jį dėdė pasakė: „Pažiūrėk, ką padarė tavo tėvas.“ Atsikėlęs jis nuėjo į kambarį, kur stovėjo televizorius, prie kurio jau sėdėjo visa šeima, įsmeigusi akis į ekraną. „Greitai supratau, kad tai Amerikos užpuolimas ir man tai buvo labai liūdna diena“, – teigia Omaras, ir šiandien kartais suabejojantis, ar už visų tų tragiškų įvykių tikrai stovi jo tėvas. „Niekada nepritariau savo dėdei ir niekada nemaniau, kad mano tėvas ryžtųsi atakuoti Ameriką, kuri buvo tokia didelė, palyginti su jo maža organizacija“, – pridūria jis.

Omaras vengia kalbėti apie savo tėvo šeimą, sakydamas, kad ši tema jam per daug skausminga. „Mes visi buvome šokiruoti tų vargšų žmonių kančių, užpultų tą įsimintiną rytą. Šeimoje apie tą dieną niekada nekalbame.“

Tačiau tai, ką mano jis pats, Omaras išdėstė praėjusį mėnesį pasirodžiusioje knygoje „Augant vadinantis bin Ladenu“. Paantraštėje rašoma: „Osamos žmona ir sūnus vedasi mus į paslaptingą pasaulį.“ Šią knygą jis parašė kartu su savo motina Najwa ir bestselerių autoriumi Jeanu Sassonu.

Knygoje Omaras bando paaiškinti, kodėl iš pradžių jis negalėjo patikėti, kad jo tėvas sumanė užpulti Pasaulio prekybos centro dangoraižius dvynius Niujorke. „Tik daug vėliau, kai jis asmeniškai prisipažino prisidėjęs prie šių įvykių, negalėjau sau daugiau leisti tokios prabangos kaip abejojimas. Atėjo laikas atsisakyti tokios minties vis tikintis, kad pasaulis suklydo ir ne mano tėvas taip siaubingai sukrėtė pasaulį. Buvau girdėjęs garso įrašą, kuriame mano tėvas pats kalbėjo apie tas atakas. Taip suvokiau, kad tikrovė yra tokia – mano tėvas stovi už Rugsėjo 11–osios įvykių. Tas suvokimas mane įstūmė į juodžiausią pragarą“, – sakė Omaras dienraščiui „The Guardian“.

Tačiau jaunuolis neatsisako dalyti interviu, kalbėti apie savo tėvą ir save. Kalbėdamas su žurnalo „New Statesman“ žurnalistu, jis prisipažino, jog suvokia, kodėl turi kentėti dėl savo pavardės ir pridūrė, kad su juo bendraujantys žmonės patiria tikrą šoką, sužinoję, su kuo kalbasi. Tačiau paskiau tampa labai mandagūs:

„Žmonės nustemba sužinoję, kad esu Osamos bin Ladeno sūnus. Bet kai jie įveikia patirtą šoką, jiems tampa įdomu sužinoti, kaip aš gyvenu ir paprastai pokalbį užbaigia ištiesdami man kaip draugui ranką. Dėl to esu linkęs manyti, kad dauguma žmonių turi labai kilnią širdį.“

Savo knygoje Omaras rašo, kad jį tebėra užvaldę labai prieštaringi jausmai tėvui: „Juk negaliu iš savo širdies išrauti meilės jam, nors ir visiškai nepritariu jo elgesiui. Būna laikas, kai manyje tiesiog verda pyktis dėl to, ką jis daro. Juk dėl to kenčia daugybė žmonių, žmonių, kurių jis net nepažįsta, kaip, beje, jis nepažįsta ir savo šeimos. Kaip Osamos bin Ladeno sūnus nuoširdžiai gailiuosi dėl tų siaubingų įvykių, dėl tų nekaltų žmonių prarastų gyvybių ir sugriautų gyvenimų. Dėl to liūdesys visada išliks mano širdyje“, – teigia garsiausio pasaulio teroristo sūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius