Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Blairas tvirtino nebuvus jokio slapto susitarimo su Bushu dėl invazijos į Iraką

Buvęs Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas penktadienį tvirtino, kad nebuvo jokio "slapto" sandorio su JAV prezidentu George'u W.Bushu pulti Iraką 2003 metais, ir tvirtai gynė savo sprendimą, kad Britanija dalyvautų tame kare.
T.Blairas ir G.W.Bushas
T.Blairas ir G.W.Bushas / „Scanpix“ nuotr.

Karo Irake pradžią tiriančiai komisijai T.Blairas tikino pritaręs karui todėl, kad Irako vadovas Saddamas Husseinas nepaisė JT rezoliucijų, o ne todėl kad norėjęs, jog „režimas būtų pakeistas“.

Mėlyną švarką vilkįs, pasirišęs raudoną kaklaryšį T.Blairas komisijos buvo paklaustas, ar 2002 balandį per privatų susitikimą su G.W.Bushu pastarojo rančoje Teksase jis pažadėjęs, kad Britanija parems karą.

Buvęs britų premjeras neigė tai ir nurodė sakęs G.W.Bushui, jog „mes ketiname būti su jumis prieš šią grėsmę“, kurią kėlė įtarimai, jog Saddamas Husseinas turi masinio naikinimo ginklų. „Kaip tai daryti, klausimas tuomet buvo atviras, net tada aš dar kėliau klausimą kreiptis į Jungtines Tautas“, – aiškino T.Blairas.

Tiesa, jis patvirtino, jog buvo kalbėta ir apie karinio įsikišimo variantą. „Buvo bendro pobūdžio kalbų apie galimybę eiti kariniu keliu, bet tikrai labai įrodinėjome, jog tai reikėtų daryti tuo atveju, jeigu JT variantas nepavyktų“, – sakė T.Blairas.

Nebuvo jokio „maskavimo“ apie šiuos pokalbius. „Požiūris nebuvo slaptas, požiūris buvo atviras“, – pabrėžė jis. Britanija turėjusi įsikišti ne tik todėl stiprių ryšių su Jungtinėmis Valstijomis, bet labiau dėl to, kad masinio naikinimo ginklų platinimas potencialiai kėlė grėsmę Britanijai.

Jeigu karo veiksmai būtų pateisinami, Britanija norėjo būti „kartu su“ Vašingtonu, pažymėjo T.Blairas.  Buvęs premjeras sutiko, kad Britanijos vyriausybės turimi duomenys apie Irako masinio naikinimo ginklus 2002–ųjų rugsėjį turėjo būti aiškesni.

Pasak jo, esminį kaltinimą, kad Saddamas Husseinas gali paleisti masinio naikinimo ginklą per 45 minutes, reikėjo „patikrinti“.  Tačiau T.Blairas tvirtino, kad Britanija ir kitos šalys tada tikrai manė, kad Irakas turi tokių ginklų ir kad po rugsėjo 11 išpuolių 2001 metais manyta, kad Saddamas Husseinas turi galimybę suteikti tokių ginklų teoristų grupuotėms.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius