Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obama viliasi, kad iki rugsėjo pabaigos bus pradėtos tiesioginės Artimųjų Rytų taikos derybos

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama antradienį išreiškė viltį, kad iki rugsėjo pabaigos bus pradėtos tiesioginės Artimųjų Rytų taikos derybos.
Benjaminas Netanyahu ir Barackas Obama
Benjaminas Netanyahu ir Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai jis pareiškė susitikęs su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, su kuriuo drauge paneigė pranešimus, kad jiedu nesutaria.

Šalių lyderiai Ovaliajame kabinete susėdo greta ir priešais kameras ilgai spaudė vienas kitam ranką, siekdami palikti praeityje įtampą, tvyrojusią kovą Baltuosiuose rūmuose už uždarų durų vykusiame jų susitikime.

„Tikiu, kad ministras pirmininkas B.Netanyahu nori taikos. Manau, jis pasirengęs rizikuoti dėl taikos, – sakė B.Obama ir griežtai paneigė, kad Izraelį ir JAV siejantys saitai susilpnėjo: – Esmė yra tai, kad aš ėmiau pasitikėti ministru pirmininku B.Netanyahu nuo tada, kai pirmą kartą su juo susitikau dar prieš mano išrinkimą prezidentu, ir esu sakęs tai tiek viešai, tiek privačiai.“

Derybos surengtos Vašingtonui siekiant įtikinti Izraelį pratęsti paskelbtą dalinį žydų nausėdijų statybų įšaldymą, kuris baigiasi rugsėjo pabaigoje.

Benjaminas Netanyahu taip pat sakė, kad prielaidos, jog žydų valstybė ir Amerika ima tolti viena nuo kitos, yra ne tik „neapgalvotos“, bet „absoliučiai klaidingos“.B.Obama diplomatiškai pakomentavo šį klausimą, pareiškęs, jog viliasi, kad kai nuo netiesioginių „suartėjimo“ derybų, kurios buvo pradėtos tarpininkaujant JAV, bus pereita prie tiesioginių diskusijų tarp žydų ir palestiniečių, galutinio termino pabaiga taps nebesvarbi.

„Tikiuosi, kad jei tiesioginės derybos bus pradėtos gerokai anksčiau nei baigsis moratoriumas, bus sukurta atmosfera, kuriai esant visi bus pasirengę daugiau prisidėti vardan sėkmės“, – sakė jis.

B.Netanyahu sako esąs pasirengęs bet kuriuo metu susitikti su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu.

Tačiau palestiniečiai kol kas atsisako tiesiogiai derėtis su žydais, kaltindami Izraelį, kad šis tęsia statybas nausėdijose ir tokiais veiksmais žlugdo pasitikėjimo atmosferą.

Izraelio premjeras žurnalistams sakė, jog aptarė su B.Obama „konkrečius žingsnius“, kuriuos būtų galima žengti dabar.

„Kai sakau „per kelias artimiausias savaites“, būtent tai ir turiu galvoje. Prezidentas taip pat“, – sakė jis.

Dabar sunkiausia užduotis bus įtikinti palestiniečius sutikti su terminais, apie kuriuos galvoja B.Obama.

Palestiniečiai leido suprasti, jog esama kliūčių tokiam ambicingam tvarkaraščiui, tačiau taip pat neatmetė galimybės, jog kokie nors įvykiai ar aplinkybės galėtų atverti kelią tokioms tiesioginėms deryboms.

Palestiniečių prezidentas M.Abbasas „reikalauja pažangos netiesioginėse derybose esminiais klausimais (sienų, saugumo), ir tik tuomet būtų galima pereiti prie tiesioginių derybų“, agentūrai AFP telefonu sakė jo atstovas spaudai Nabilas Abu Rudeina.

Izraelio vyriausybės vadovas jaučia didelį savo dešiniosios pakraipos koalicijos spaudimą nenusileisti JAV raginimams pratęsti statybų moratoriumą, kuris buvo paskelbtas lapkritį, B.Obamai pareikalavus nuolaidų palestiniečiams.

JAV prezidento komentarai gali reikšti, jog jis padarė išvadą, kad dėl savo keblios politinės padėties B.Netanyahu nepratęs moratoriumo.

B.Netanyahu taip pat sakė, kad prielaidos, jog žydų valstybė ir Amerika ima tolti viena nuo kitos, yra ne tik „neapgalvotos“, bet „absoliučiai klaidingos“.

Šalių lyderiai Ovaliajame kabinete susėdo greta ir priešais kameras ilgai spaudė vienas kitam ranką, siekdami palikti praeityje įtampą, tvyrojusią kovą Baltuosiuose rūmuose už uždarų durų vykusiame jų susitikime.B.Obama savo ruožtu patikino B.Netanyahu, kad dėl Izraelio vykdomos „neaiškumo“ politikos savo branduolinio arsenalo klausimu Baltųjų rūmų administracijos pozicija nepasikeitė. Tai prezidentas pareiškė veikiausiai siekdamas nuraminti žydų susirūpinimą, kurį pakurstė jo kampanija už pasaulį be branduolinių ginklų.

B.Obama ir B.Netanyahu prieš kameras atrodė draugiškai nusiteikę vienas kito atžvilgiu, tačiau bendraujant su žurnalistais kartais nuskambėdavęs griežtas jų tonas patvirtino, kad derybų atmosfera buvo kur kas niūresnė. Vis dėlto abu lyderiai demonstravo norą palikti nesutarimus praeityje.

B.Netanyahu sakė, jog B.Obamai „seniai laikas“ apsilankyti Izraelyje.

„Esu pasirengęs“, – atsakė prezidentas, tačiau galimos vizito datos nenurodė.

Kovą įsiplieskus ginčui dėl nausėdijų plėtros B.Obama per B.Netanyahu apsilankymą Baltuosiuose rūmuose netgi nepozavo bendrai nuotraukai. Šįkart fotografai buvo pakviesti stebėti, kaip JAV prezidentas palydėjo Izraelio premjerą iki automobilio ir atsisveikindamas pamojo jam ranka.

Tuo tarpu JAV pirmoji ponia Michelle Obama pakvietė B.Netanyahu žmoną Sarą popiečio arbatos.

Tai buvo pirmasis JAV ir Izraelio lyderių susitikimas po gegužę žydų komandosų surengto reido prieš laivų flotilę, gabenusią humanitarinės pagalbos krovinį į Gazos ruožą. Per šį reidą, išprovokavusį regioninę diplomatinę krizę, žuvo devyni turkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius