Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obamos strategija – daugiau karių

JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė savo naująją ilgai lauktą strategiją Afganistane. Iki Kalėdų į šią šalį išvyks nauja JAV jūrų pėstininkų partija. Iš viso į vidinių konfliktų nualintą šalį ketinama išsiųsti dar 35 tūkst. amerikiečių kareivių.
B.Obama
B.Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Strategija

20–40 mlrd. JAV dolerių kainuosiantį planą skeptiškai nusiteikusiai amerikiečių visuomenei JAV prezidentas B.Obama pristatė vakar vėlai vakare JAV Vest Pointo karo akademijoje. Prezidento sprendimas buvo priimtas po tris mėnesius trukusių svarstymų.

Papildomi kariai – vienas iš svarbiausių naujosios Afganistano strategijos akcentų, turintis padėti numalšinti talibų sukilėlius ir leisti JAV kariuomenei užbaigti jau daugiau nei aštuonerius metus trunkantį karą. Anot B.Obamos, Afganistano kariuomenei ir saugumo pajėgoms vis dar trūksta savarankiškumo ginant šalies teritoriją. JAV prezidentas taip pat žada pareikalauti didesnės Pakistano vyriausybės atsakomybės, nes prie talibų prisijungė ir šios šalies kovotojai. Be to, mainais į tolimesnę karinę paramą Jungtinių Valstijų vadovas tikisi ir didesnių Kabulo pastangų mažinant korupciją bei gerinant valstybės valdymą.

Pagal parengtą planą iki kitų metų rudens Afganistane bus dislokuota papildomai 30–35 tūkst. karių. Tikimasi, kad JAV sąjungininkai į šalį taip pat papildomai pasiųs iki 10 tūkst. karių. Šiuo metu Afganistane dislokuota apie 70 tūkst. amerikiečių ir apie 40 tūkst. sąjungininkų karių.

Naujame Afganistano karo plane didžiausias dėmesys skiriamas šalies gyventojų apsaugai ir tolesniam afganų saugumo pajėgų apmokymui. Be to, bus imtasi intensyvesnių antiteroristinių operacijų prieš talibus ir „Al–Qaeda“ kovotojus. Ypač kovą su teroristais žadama sustiprinti Afganistano–Pakistano pasienyje ir mažiau apgyvendintose Afganistano rajonuose.

Strategijoje nėra numatyta tiksli kariuomenės išvedimo data, nors viliamasi, kad JAV ir sąjungininkai valdžią afganams perduos per penkerius metus. Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas pareiškė, kad naujoji strategija nėra neterminuota, o JAV tėra Afganistano partnerė, padedanti jam parengti savo saugumo pajėgas, kariuomenę ir policiją šalies saugumui užtikrinti.

Jungtinių Valstijų nuostoliams Afganistane neišvengiamai augant, karas, kurį B.Obama kažkada pavadino „karu iš reikalo“, kelia ne tik vis didesnį visuomenės pasipiktinimą, bet ir nepasitenkinimą prezidento demokratų partijoje. Ir nors demokratai dominuoja Kongrese, jame B.Obama gali susidurti su stipriu pasipriešinimu tvirtinant naujosios strategijos finansavimą.

B.Obama iš anksto pristatė pirmines strategijos gaires ir su savo planais Afganistane supažindino Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Kinijos, Indijos, Danijos, Lenkijos vadovus bei Afganistano prezidentą Hamidą Karzai. Britų premjeras Gordonas Brownas iš karto pažadėjo pasiųsti į Afganistaną 500 karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius