Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bolivijoje dėl kaltinimų terorizmu suimtas Santa Kruso regiono gubernatorius

Bolivijos policija trečiadienį dėl kaltinimu terorizmu suėmė ekonomiškai stipraus Santa Kruso regiono gubernatorių Luisą Fernandą Camachą, o tai sukėlė jo šalininkų ir saugumo pajėgų susirėmimus gatvėse.
Bolivijos Santa Kruso regiono gubernatorius Luisas Fernandas Camachas
Bolivijos Santa Kruso regiono gubernatorius Luisas Fernandas Camachas / „AFP“/„Scanpix“

„Informuojame Bolivijos žmones, kad Bolivijos policija įvykdė L.F.Camacho suėmimo orderį“, – sakė vidaus reikalų ministras Eduardo del Castillo, ir pridūrė, kad gubernatorius buvo nuskraidintas į administracinę sostinę La Pasą apklausai.

L.F.Camancho, buvęs dešiniojo sparno kandidatas į prezidentus, figūruoja tyrime dėl kelių nusikaltimų, įskaitant numanomą vaidmenį 2019 metais atsistatydinant kairiųjų pažiūrų prezidentui Evo Moralesui ir galimą palaikymą šių metų protestams Santa Kruse.

Prokuratūra teigia, kad L.F.Camancho buvo apkaltintas „terorizmu“, siejamu su pastangomis nuversti E.Moralesą, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Šis kaltinimas atkartoja Bolivijos eksprezidentės Jeanine Anez, kuri buvo sulaikyta 2021-ųjų birželį ir nuteista 10 metų laisvės atėmimo bausme už neva rengtą sąmokslą nuversti E.Moralesą, areštą ir teismo procesą.

Tuo metu gubernatoriaus biuras teigė, kad L.F.Camancho buvo „pagrobtas per visiškai neteisėtą policijos operaciją“.

Po žinios apie L.F.Camancho suėmimą jo šalininkai užtvėrė Santa Kruse gatves trinkelėmis, medžių šakomis ir automobiliais, reikalaudami jį paleisti. Jo palaikytojai taip pat padegė regioninę prokuratūrą.

Pranešimų apie sužeistuosius negauta.

Dešimtys šalininkų, reikalaujančių gubernatoriaus laisvės, suplūdo į abu Santa Kruso oro uostus, kad užkirstų kelią L.F.Camancho pervežimui į La Pasą, dėl to buvo sustabdyti skrydžiai iš abiejų oro uostų.

Spalį Bolivija buvo sustabdžiusi kai kurių produktų eksportą, kad išvengtų maisto trūkumo po to, kai Santą Krusą suparalyžiavo masiniai protestai.

Tuomet protestuotojai blokavo kelius ir uždarė įmones, reikalaudami gyventojų surašymo, kad būtų padidintas opozicijos tvirtovės atstovavimas nacionalinėje įstatymų leidžiamojoje valdžioje, ir didesnių galimybių gauti valstybės lėšų.

Surašymas yra planuojamas 2024 metais, tačiau protestuotojai nori, kad jis būtų surengtas kitąmet, kad Santa Kruso ekonomika ir gyventojų skaičius tinkamai atsispindėtų nacionalinėje teisėkūroje.

L.F.Camancho vadovauja antram pagal dydį opoziciniam blokui įstatymų leidėjų asamblėjoje.

Spalį vienas ministras pareiškė, kad L.F.Camancho ir kiti protestuotojai „paralyžiuoja gamybos sektorių ir kelia grėsmę apsirūpinimui maistu“.

Gubernatorius taip pat vadovavo protestams, kurie vėliau peraugo į smurtą, prieš ginčytiną E.Moraleso išrinkimą ketvirtajai prezidento kadencijai.

Netekęs kariškių paramos, E.Morales pasitraukė iš posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius