Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bolivijos prezidentu išrinktas Luisas Arce, patvirtino rinkimų tribunolas

Bolivijos aukščiausiasis rinkimų tribunolas penktadienį paskelbė oficialius praėjusį savaitgalį vykusių prezidento rinkimų rezultatus, kurie patvirtino kairuolio Luiso Arce pergalę.
Luisas Arce
Luisas Arce / „Scanpix“/AP nuotr.

Suskaičiavus visus balsus paaiškėjo, kad už L.Arce balsavo 55 proc. rinkėjų, o tai reiškia, kad antrojo rinkimų turo neprireiks.

Centristinių pažiūrų buvęs prezidentas Carlosas Mesa, kuris pirmadienį pripažino pralaimėjimą, gavo kiek mažiau nei 29 proc. balsų, o dešiniojo sparno kandidatas Luisas Fernando Camacho surinko 14 proc. balsų.

Prezidentaujant dabar jau šalį palikusiam Evo Moralesui, L.Arce buvo finansų ir ekonomikos ministru.

Pergalę 57 metų L.Arce paskelbė balsavusiųjų apklausoms vėlai sekmadienį parodžius, kad jis laimi didele persvara.

Aukščiausiojo rinkimų tribunolo pirmininkas Salvadoras Romero sakė, kad L.Arce ir naujai išrinktas Kongresas savo darbą pradės lapkričio pirmoje pusėje, bet tikslios datos nenurodė.

Tokie rezultatai yra kiek netikėti, nes prieš rinkimus atliktos nuomonės apklausos prognozavo, jog L.Arce pirmaus, bet nesurinks pakankamai balsų, kad išvengtų antrojo rinkimų rato.

Rinkimų tribunolas oficialiai paskelbs rezultatus vėliau penktadienį.

Šie rinkimai taip pat lėmė L.Arce Judėjimo už socializmą (MAS) sugrįžimą į valdžią praėjus kiek mažiau nei metams po to, kai E.Moralesas atsistatydino ir pabėgo iš Bolivijos po kelias savaites trukusių protestų dėl jo prieštaringo perrinkimo.

E.Moralesas – pirmasis indėnų kilmės šalies lyderis – Bolivijai vadovavo beveik 14 metų. Praeitais metais per ginčijamus rinkimus jis laimėjo ketvirtąją kadenciją, nors tai prieštaravo šalies konstitucijai. Ji numato, kad tas pats asmuo prezidentu gali būti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

E.Moralesas atsistatydino Amerikos valstybių organizacijos (AVO) stebėtojams paskelbus, kad aptiko aiškių sukčiavimo įrodymų per 2019-ųjų rinkimus.

Šį kartą Bolivijos aukščiausiasis rinkimų tribunolas atsisakė planuoto greito skaičiavimo, kad nepasikartotų praėjusių metų kontroversija, ir nusprendė balsus skaičiuoti rankiniu būdu, o tam prireikė daugiau nei penkių dienų.

Kai kurie dešiniojo sparno šalininkai išėjo į gatves protestuoti dėl įtariamo sukčiavimo, tačiau tarptautiniai stebėtojai, įskaitant AVO, Europos Sąjungą ir JAV įsikūrusį Carterio centrą, patvirtino, kad rinkimai buvo sąžiningi ir skaidrūs.

Rinkimų tribunolas informavo, kad šiuose rinkimuose rinkėjų aktyvumas buvo rekordiškai aukštas – jis siekė 88 proc. Bolivijoje asmenims nuo 18 iki 60 metų balsavimas yra privalomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius