Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bolševikų nacionalizuotą architektūros paveldą Rusijoje siūloma gelbėti jį nuomojant ar parduodant

Rusijos kultūros ministras, gelbėdamas griūvančius ir valstybei priklausančius dvarus ir kitą architektūros paveldą, siūlo juos nuomoti arba parduoti tiems, kas ryžtųsi juos restauruoti.
Rusija
Rusija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Rusijos kultūros ministro Vladimiro Medinskio, šiuo metu Rusijos architektūros paveldo objektai yra „pačios prasčiausios būklės“, todėl bus siūloma juos išnuomoti ilgam laikui ar net parduoti tiems, kurie įrodytų, jog yra pasiryžę investuoti į jų išsaugojimą.

Primename, kad griuvus Sovietų Sąjungai, Rusija atsisakė grąžinti nuosavybę palikuonims tų šeimų, kurių turtas buvo nacionalizuotas bolševikų. V. Medinskis pripažįsta, kad valstybei nepavyko tinkamai valyti šio turto, o „situacija pasiekė kritinį tašką“.

„Šalyje yra 150 tūkst. architektūros paminklų. Dalis jų – privati nuosavybė, o dauguma priklauso valstybei. Didžioji dalis yra ties sugriuvimo riba. Maždaug prieš 10 metų buvo pavesta apie 2,5 tūkst. architektūros paminklų perleisti Paveldo administracijos agentūrai. Tačiau vyriausybės nutarimas nebuvo įvykdytas. Perleista tik 244 architektūros paminklai. Jie – siaubingos būsenos“, – Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosty“ cituoja šalies kultūros ministrą.

V.Medinskis teigia, kad jis jau pasiūlęs valstybinei turto agentūrai „Rosimushchestvo“ aukcionuose geros būklės pastatus nuomoti rinkos kaina, su sąlyga, jog bus tinkamai rupinamasi nuosavybe. Apleisti istoriniai pastatai bus siūlomi už simbolinę kainą ir pasižadėjimą juos restauruoti.

Kaip pastebi kultūros naujienų portalas „The Art Newspaper“, per šalies nepriklausomybės dvidešimtmetį nemažai Rusijos istorinių architektūros paminklų žuvo dėl nerangios posovietinės biurokratijos: vietoj istorinių pastatų paprasčiausiai išdygdavo gyvenamieji ar biurų pastatai.

Rusijos kultūros ministro planai sėkmingiausiai įgyvendinami Maskvoje, tačiau provincijoje situacija komplikuotesnė. Teigiama, kad vietos administracija suinteresuota greitai ir brangiai parduoti nekilnojamąjį turtą, o ne tenkintis mažomis sumomis ir pažadais restauruoti architektūros vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius