Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Boriso Johnsono ateitis kybo ant plauko: kas dedasi Jungtinės Karalystės vyriausybėje?

Boriso Johnsono kaip Jungtinės Karalystės ministro pirmininko ateičiai iškilo didesnis pavojus nei bet kada anksčiau.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mėnesius besitęsiantys politiniai neramumai paaštrėjo antradienį, kai netikėtai atsistatydino sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas ir iždo kancleris Rishi Sunakas. Abu jie sakė nebegalintys toleruoti skandalų kultūros B.Johnsono vyriausybėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rishi Sunakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rishi Sunakas

Apie jų pasitraukimą buvo paskelbta kelios minutės po ministro pirmininko atsiprašymo už tai, kad jis vyriausiojo drausmintojo pavaduotoju paskyrė įtakingą konservatorių Chrisą Pincherį praėjusią savaitę atsistatydinusį dėl kaltinimų privačiame klube „per daug“ išgėrus ir grabinėjus du vyrus.

Po svarbių kabineto narių pasitraukimo pasipylė jaunesniųjų ministrų ir parlamento narių atsistatydinimo pareiškimai ir nepasitikėjimo laiškai, kurie trečiadienį virto potvyniu, pasitraukę nariai skaičiuojami dešimtimis.

Vakare grupė vyresniųjų ministrų nuvyko į Dauningo gatvę ir bandė įtikinti premjerą atsistatydinti.

Tačiau kol kas B.Johnsonas nepasiduoda ir sako, kad neketina atsistatydinti, nes per praėjusius rinkimus gavo „milžinišką mandatą“ iš rinkėjų. Premjero sąjungininkas ir kabineto narys Jacobas Reesas-Moggas atmetė prieš B.Johnsoną nukreiptą kampaniją kaip „trumpalaikę audrą“, rašo BBC.

„Tai šiek tiek panašu į Rasputino mirtį. Jis buvo nunuodytas, subadytas peiliu, nušautas, jo kūnas įmestas į užšalusią upę, bet jis vis dar gyvas“, – BBC sakė parlamentaras konservatorius Andrew Mitchellas.

Kaip B.Johnsonas čia atsidūrė?

„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Johnsonas

Girtuoklystės Vestminsteryje

Praėjusį ketvirtadienį 24 metų Noa Hoffman, vos keturias dienas dirbanti laikraščio „Sun“ politikos reportere, pranešė naujieną, kad konservatorių parlamento narys atsistatydino iš partijos vyriausiojo drausmintojo pavaduotojo pareigų po girtuoklysčių privačiame „Carlton“ klube.

Atsistatydinimo laiške Ch.Pincheris premjerui sakė, kad „išgėrė gerokai per daug“ ir „darė gėdą sau ir kitiems žmonėms“.

Tačiau paaiškėjo, kad reikalas buvo kur kas rimtesnis: įtariama, kad privačiame klube jis sugriebė du vyrus ir bent vienam iš jų palietė kirkšnį.

Tada įvyko du dalykai – Vyriausybė informavo žiniasklaidą, kad Ch.Pincheris pripažino, jog elgėsi blogai, todėl jis liks parlamento nariu ir jam nebus taikomos jokios tolesnės priemonės.

Tačiau užkulisiuose parlamento nariai konservatoriai buvo įsiutę.

Panašūs kaltinimai dėl netinkamo seksualinio elgesio Ch.Pincheriui buvo pateikti ir anksčiau. Tačiau B.Johnsonas paskyrė jį į įtakingas pareigas kaip partijos vyriausiojo drausmintojo pavaduotoją, t. y. kaip pareigūną, kuris užtikrina parlamento narių drausmę, bet taip pat yra atsakingas už pastoracinius klausimus.

Kaip pasikeitė oficiali pozicija

Tuomet istorija pasisuko kita linkme: kilo klausimas, ką B.Johnsonas žinojo apie Ch.Pincherį ir kada jis tai sužinojo.

Kelias dienas ministrai ir B.Johnsono atstovas spaudai tvirtino, kad premjeras, skirdamas Ch.Pincherį vyriausiojo drausmintojo pavaduotoju, nežinojo apie konkrečius kaltinimus jam.

Pirmadienio vakarą ši versija žlugo, kai politikos korespondentė Ione Wells atskleidė, kad B.Johnsonas iš tiesų buvo informuotas apie oficialų skundą dėl Ch.Pincherio „netinkamo elgesio“, kai jis 2019–2020 m. dirbo Užsienio reikalų ministru.

Antradienį viešai pasisakė buvęs aukščiausio rango Užsienio reikalų ministerijos valstybės tarnautojas seras Simonas McDonaldas, anot jo, B.Johnsonas buvo asmeniškai informuotas apie skundą.

Po to Dauningo gatvė žurnalistams pareiškė, kad B.Johnsonas iš tikrųjų žinojo, bet „pamiršo“.

Antradienį B.Johnsonas pripažino, kad buvo „didelė klaida“ paskirti Ch.Pincherį.

Tačiau žala jau buvo padaryta, rašo BBC.

Netikėti atsistatydinimai

Nepasitenkinimas prasiveržė, kai iš pareigų pasitraukė už ekonomiką atsakingas kancleris R.Sunakas ir sveikatos apsaugos sekretorius S.Javidas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sajidas Javidas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sajidas Javidas

Savo laiške R Sunakas teigė, kad visuomenė „pagrįstai tikisi, jog vyriausybė dirbs tinkamai, kompetentingai ir rimtai“.

Vėliau, trečiadienį, pareiškime parlamente S.Javidas – stebint B.Johnsonui – sakė, kad problema „prasideda viršuje“ ir „tai nepasikeis“.

Antradienio popietę B.Johnsonas paskambino likusiems savo kabineto nariams, kad išsiaiškintų, kas lieka, o kas išeina – kol kas likusi kabineto dalis liko ištikima.

AP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Ar B.Johnsonas atsistatydins? Ar šauks visuotinius rinkimus?

Trečiadienį B.Johnsonas pasirodė Bendruomenių rūmų parlamento nariams, pasiryžęs išgyventi audrą.

Konservatorių parlamento nario paklaustas, ar yra kokių nors aplinkybių, kuriomis jis atsistatydintų, jis atsakė, kad „laikysis“.

Buvo galima jausti, girdėti ir užuosti, kaip iš Boriso Johnsono traukiasi autoritetas.

„Atvirai kalbant, ministro pirmininko darbas sudėtingomis aplinkybėmis, kai tau suteiktas milžiniškas mandatas, yra tęsti darbą, ir būtent tai aš ir ketinu daryti“, – sakė jis, turėdamas omenyje savo triuškinamą pergalę 2019 m. visuotiniuose rinkimuose.

Tačiau BBC žurnalistas Chrisas Masonas sakė, kad buvo galima jausti, girdėti ir užuosti, kaip iš Boriso Johnsono traukiasi autoritetas, o jo išėjimą iš parlamento opozicinių leiboristų parlamentarai pasitiko šūksniais „ate ate“.

Keli vyriausybės ministrai, įskaitant vidaus reikalų ministrę Priti Patel ir kanclerį Nadhimą Zahawį, paskirtą antradienį vietoj R.Sunako, yra tarp aukštų pareigūnų, kurie dabar ragina B.Johnsoną atsistatydinti.

Ministras pirmininkas taip pat gali sulaukti antrojo balsavimo dėl pasitikėjimo jau kitą savaitę, nes vadovaujantys parlamento nariai jam pranešė, kad jie pakeis Konservatorių partijos taisykles, kad tai būtų leista.

Kai kurie kelia klausimą, ar B.Johnsonas galėtų siekti sustiprinti savo pozicijas sušaukdamas pirmalaikius visuotinius rinkimus.

Tačiau antradienį atlikta „YouGov“ apklausa parodė, kad 69 proc. britų mano, jog B.Johnsonas turėtų atsistatydinti, o daugiau nei pusė konservatorių rinkėjų taip pat mano, kad jis turėtų pasitraukti.

Taigi pirmalaikiai visuotiniai rinkimai taip pat būtų rizikingi, rašo BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius