-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bosnijoje perlaidoti 409 Srebrenicos žudynių aukų palaikai

Bosnijoje daugiau kaip 15 tūkstančių žmonių ketvirtadienį susirinko į ceremoniją, per kurią buvo perlaidotos 1995 metais vykusių Srebrenicos žudynių 409 aukos, tarp jų – naujagimis.
Srebrenicos žudynių aukų laidotuvės
Srebrenicos žudynių aukų laidotuvės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Perlaidojimas specialiose kapinėse Potočariuose netoli Srebrenicos įvyko per 18-ąsias šių didžiausių žudynių pokario Europoje metines. Šių aukų, kurių palaikai buvo rasti bendruose kapuose, tapatybė buvo nustatyta tik neseniai, praėjus beveik dviem dešimtmečiams po 1995 metų tragedijos.

„Šiemet palaidosime jauniausią šio genocido auką, Muhičų šeimos kūdikį“, – sakė už perlaidojimo ceremoniją atsakingas vyriausybės pareigūnas Kenanas Karavdičius.

Ta naujagimė mirė netrukus po gimimo 1995 metų liepą Jungtinių Tautų (JT) bazėje Potočariuose. Ji buvo palaidota šalia tėvo Hajrudino – vieno iš 8 tūkst. vyrų ir berniukų, kuriuos serbų pajėgos išžudė užėmusios tą Jungtinių Tautų (JT) saugotą miestelį.

Mažytis jos karstas buvo uždengtas kukliu žaliu audeklu su baltų rožių vainiku ant viršaus ir nuleistas į kapą su paprastu užrašu „Muhičų naujagimis“. Kūdikio motina, kurios galvą dengė raudonas šydas, laikė karstelį ir kūkčiodama šnabždėjo musulmonišką maldą. Daugelis dalyvavusiųjų išsirikiavo priešais karstus maldai ir iškėlė rankas į dangų. Dulksnojo.

Tarp 409 perlaidotų aukų yra 44, kurių amžius buvo nuo 14 iki 18 metų, sakė pareigūnai. Ceremonija išpuolė tą pačią dieną, kai JT Jugoslavijos karo nusikaltimų teismas turėjo priimti sprendimą dėl apeliacijos, siekiant panaikinti kaltinimą genocidu Bosnijos serbų karo metų lyderiui Radovanui Karadžičiui, kuris yra kaltinamas Srebrenicos žudynių suorganizavimu.

Iki ketvirtadienio Potočarių kapinėse buvo palaidoti 6 661 žmogaus palaikai, o 2 306 aukos dar nesurastos.

Iki ketvirtadienio Potočarių kapinėse buvo palaidoti 6 661 žmogaus palaikai, o 2 306 aukos dar nesurastos.

1995-ųjų liepą serbų pajėgos įsiveržė į JT saugotą musulmonų anklavą rytų Bosnijoje ir per kelias dienas nužudė daugiau nei 8 tūkst. vyrų ir berniukų. Ten buvusios JT pajėgos nieko nepadarė, kad sustabdytų tas žudynes.

JT teismas grąžino kaltinimą genocidu R.Karadžičiui

JT teismas dėl Jugoslavijos karo nusikaltimų ketvirtadienį grąžino kaltinimą genocidu buvusiam Bosnijos serbų lyderiui R.Karadžičiui, pagal apeliaciją panaikindamas ankstesnį teisėjų sprendimą.

„Apeliacijų rūmai atšaukia Teismo procesų rūmų paskelbtą pono Karadžičiaus išteisinimą dėl genocido ir grąžina kaltinimus“, – sakė teisėjas Theodoras Meronas Tarptautiniam baudžiamajam teismui buvusiai Jugoslavijai.

68 metų R.Karadžičius dabar bus teisiamas pagal 11 kaltinimų genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui. Tarp jų yra kaltinimas dėl 1995 metų žudynių Srebrenicoje.

Praėjusiais metais teisėjai atmetė vieną iš dviejų R.Karadžičiui pateiktų kaltinimų genocidu dėl jo vaidmens per 1992–1995 metų Bosnijos karą, per kurį žuvo 100 tūkst. žmonių ir dar daugiau nei 2,2 mln. liko benamiais.

Tuomet Hagoje įsikūrusio Tarptautinio tribunolo buvusiai Jugoslavijai teisėjai nusprendė, kad trūksta įrodymų paremti kaltinimus genocidu, susijusius su žudynėmis, kurias, kaip įtariama, Bosnijos serbai vykdė nuo 1992 metų kovo ir gruodžio mėnesio.

„Apeliacijų rūmai nusprendė, kad Teismo rūmai padarė klaidą darydami faktišką išvadą, jog nėra įrodymų“, patvirtinančių, kad R.Karadžičius turėjo ketinimų vykdyti genocidą, sakė Th.Meronas.

Genocidas yra sunkiausias nusikaltimas pagal tarptautinę humanitarinę teisę ir jį sunkiausia įrodyti.

Srebrenicos žudynės yra laikomos žiauriausiu karo nusikaltimu Europoje po Antrojo pasaulinio karo, tačiau R.Karadžičius nesutinka už jas prisiimti atsakomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius