Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bosnijoje sulaikytas vyriausiasis teisėjas ir buvęs žvalgybos vadovas

Bosnijos pareigūnai ketvirtadienį sulaikė šalies Aukščiausiojo Teismo pirmininką ir buvusį žvalgybos vadovą dėl įtariamo jų vaidmens trukdant neteisėtos telefoninių pokalbių pasiklausymo operacijos tyrimui.
DADO RUVIC / REUTERS
DADO RUVIC / REUTERS

Pasak Bosnijos generalinio prokuroro, teisėjas Ranko Debevecas (Rankas Debevecas) ir žvalgybos viršininkas Osmanas Mehmedagičius yra kaltinami tuo, kad 2020 metais „rengė neteisėtus telefoninių pokalbių pasiklausymus, nukreiptus prieš Bosnijos valstybinio teismo teisėjus ir prokuratūros darbuotojus“.

Abu vyrai buvo šią savaitę sulaikyti incidento tyrimą prižiūrinčio prokuroro prašymu, kuris teigė, kad jie bandė trukdyti tyrimui.

„Bosnijos valstybinis teismas įtariamuosius Ranko Debevecą ir Osmaną Mehmedagičių nurodė suimti ne ilgiau kaip 30 dienų“, – sakoma teismo pranešime.

Nuo 2015 metų lapkričio iki 2023 metų sausio O. Mehmedagičius vadovavo Bosnijos žvalgybos ir saugumo agentūrai. Vėliau jam buvo pritaikytos JAV sankcijos už piktnaudžiavimą valdžia, didelę korupciją ir ryšius su nusikalstamais tinklais.

Buvęs žvalgybos vadovas laikomas artimu buvusiam Bosnijos prezidentui Bakirui Izetbegovičiui, kuris vadovauja vienai pagrindinių šalies politinių partijų.

R. Debevecas nuo 2016-ųjų eina valstijos teismo pirmininko pareigas ir sausį buvo išrinktas naujai šešerių metų kadencijai. Trečiadienį jis buvo nušalintas nuo pareigų.

Korupcija ir piktnaudžiavimas valdžia jau seniai kamuoja Bosniją, kuri po tris dešimtmečius trukusio žiauraus pilietinio karo, per kurį žuvo 100 tūkst. žmonių ir daugiau kaip du milijonai buvo priversti palikti savo namus, susiduria su daugybe politinių problemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius