Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bosnijos karo didvyris užims aukštas pareigas Pentagone

Buvęs JAV naikintuvo pilotas, kurio lėktuvas 1995 metais buvo numuštas virš Bosnijos ir kuris sugebėjo šešias dienas išlikti nesučiuptas, buvo paskirtas į aukštas pareigas Gynybos departamente, antradienį pranešė Pentagonas.
Scottas O'Grady
Scottas O'Grady / „Twitter“ nuotr.

55 metų Scottas O'Grady buvo paskirtas gynybos sekretoriaus pavaduotoju tarptautinio saugumo reikalams.

1995 metų birželį S.O'Grady, tuometis karinių oro pajėgų kapitonas, tapo nacionaliniu didvyriu, sugebėjęs šešias dienas slapstytis ir nebūti sučiuptas miškuose netoli Bichačo šiaurės rytų Bosnijoje, kai jo naikintuvas F-16 buvo numuštas serbų raketos per oro erdvės kontrolės operaciją „Deny Flight“.

Katapultavęsis beveik 7 km aukštyje S.O'Grady sėkmingai nusileido parašiutu, patyręs lengvų kaklo nudegimų. Jis turėjo labai mažai maisto, bet dėl savo pasirengimo sugebėjo išgyventi miške ir nebūti paimtas į nelaisvę, nors Bosnijos serbai surengė didelio masto paieškas.

Galiausiai S.O'Grady buvo išgelbėtas grupės jūrų pėstininkų per operaciją, kurios metu kariai buvo apšaudomi raketomis ir pėstininkų ginklais.

Karo lakūnas savo nuotykius aprašė knygoje „Garbingas sugrįžimas“ (Return with Honor), įkvėpusią Holivudą sukurti 2001 metų filmą „Už priešo linijos“ (Behind Enemy Lines), kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Owenas Wilsonas ir Gene'as Hackmanas.

Į tėvynę sugrįžęs S.O'Grady už narsą buvo apdovanotas „Bronzinės žvaigždės“ ir „Purpurinės širdies“ medaliais.

Po 12 metų tarnybos ir 67 kovinių misijų S.O'Grady 2001 metais paliko kariuomenę ir tapo „sėkmingu rašytoju, oratoriumi, investuotoju ir verslininku“, sakoma Pentagono paskelbtoje jo trumpoje biografijoje.

S.O'Grady taip pat buvo vienas iš sakiusių kalbas per 1996 metų Respublikonų partijos suvažiavimą San Diege.

Apsigyvenęs Teksase jis 2011 metais buvo trumpai iškėlęs savo kandidatūrą į šios valstijos Senatą kaip respublikonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius