-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 11 /06:46

Bostono sprogdintojo Džocharo Carnajevo pirmasis teismo posėdis: „Aš nekaltas“

Bostone prieš pat vidurnaktį Lietuvos laiku (iš trečiadienio į ketvirtadienį) įvyko pirmasis teismo posėdis, kuriame kaltinamasis yra balandžio 15 dieną Bostono maratone, kaip įtariama, sprogdinimus surengęs čečėnų kilmės Džocharas Carnajevas. Teisme jaunuolis kartojo esąs nekaltas dėl visų jam pateiktų kaltinimų.
Bostone pradedama nagrinėti Džocharo Carnajevo byla
Bostone pradedama nagrinėti Džocharo Carnajevo byla / „Scanpix“ nuotr.

19-metis jaunuolis išpuolį surengė su 26-erių broliu Tamerlanu, tačiau šis per policijos gaudynes žuvo.

Jaunuoliui pateikta apie 30 kaltinimų, įskaitant masinio naikinimo ginklo naudojimą. Už 17 kaltinimų gali būti skirta mirties bausmė arba įkalinimas iki gyvos galvos.

Susitiko akis į akį su nukentėjusiais

Džocharas Carnajevas federaliniame teisme Bostone susitiko su žmonėmis, kurie buvo sužeisti per tuos du iš greitpuodžių pagamintų bombų sprogimus balandžio 15 dieną.

Išpuolis per Bostono maratoną sukrėtė Ameriką mirties ir chaoso scenomis prie vieno svarbiausių šalies sporto renginių finišo linijos. Be žuvusiųjų, dar 264 žmonės buvo sužeisti; kai kurie jų neteko vienos ar abiejų kojų.

19-metis čečėnų kilmės JAV pilietis Dž.Carnajevas buvo sučiuptas keturios dienos po išpuolio, per didžiulio masto paieškos operaciją. Jis buvo sužeistas ir slėpėsi kateryje Bostono priemiesčio Votertauno gyventojo galiniame kieme.

Dž.Carnajevas yra kaltinamas sąmokslu ir išpuolio įvykdymu drauge su vyresniuoju broliu Tamerlanu, kuris žuvo per susišaudymą su policija, kai broliai spruko iš Bostono rajono.

Broliams bandant pasprukti, buvo nušautas ir vienas policijos pareigūnas. Dž.Carnajevui pateikti kaltinimai jį nužudžius.

Dž.Carnajevas ant minėto katerio vidaus sienelės buvo iškeverzojęs padriką savo motyvų paaiškinimą.

„JAV vyriausybė žudo mūsų nekaltus civilius (gyventojus), – parašė jis. – Negaliu matyti tokio blogio nenubausto ... Mes, musulmonai, esame vienas kūnas; (jei) pakenki vienam, pakenki mums visiems.“

„Man nepatinka žudyti nekaltus žmones, islamas tai draudžia, bet ... liaukitės žudę mūsų nekaltus žmones ir mes liausimės“, – pridūrė jis.

Teigia esąs nekaltas

Papildyta 6.45 val.  Dž.Carnajevas prieš susirinkusius maratone nukentėjusius žmones teigė esantis nekaltas dėl visų jam pateiktų kaltinimų. Teisme pasirodęs vilkėdamas oranžinį kalinio kostiumą, jis po kiekvieno jam perskaityto kaltinimo vis kartojo: „Nekaltas“.

Mirties bausmė jam gresia už 17 kaltinimų.

Dž.Carnajevas apkaltintas ir dėl universiteto policijos pareigūno mirties, kurį, kaip įtariama, jis ir brolis Tamerlanas nušovė praėjus kelioms dienoms po maratono išpuolio.

Teismas Bostone trečiadienį buvo sausakimšas. Žmonės stengėsi atvykti kuo anksčiau, kad galėtų užsiimti vietą teismo salėje ir dar dviejose patalpose, kur vyko transliacija. Teismo posėdis tetruko septynias minutes.

Teisme Dž.Carnajevas pasirodė patinusiu veidu ir sugipsuota ranka. Pamatyti jo atvyko ir dvi seserys, viena teisme verkė, kita ant rankų laikė kūdikį. Prieš išvedamas iš teismo salės jis artimiesiems nusišypsojo ir nusiuntė bučinį.

Teisme buvo ir 19-metis kaltinamojo draugas Hankas Alvarezas. „Tiesiog pažįstant jį, man sunku suvokti, kad jis tai padarė“, – teigė draugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius