Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Botsvana pateikė neįtikėtiną pasiūlymą Vokietijos žaliesiems, kurie piktinasi dramblių medžiokle

Botsvanos prezidentas pagrasino Vokietijai padovanoti 20 tūkst. dramblių, reaguodamas į galimą medžioklės trofėjų importo iš Afrikos draudimą, skelbia BBC naujienų tarnyba.
Tanzanijoje dedamos pastangos apsaugoti dramblius
Drambliai / „Scanpix“/AP nuotr.

Vokietijos žalieji, ypač Vokietijos aplinkos apsaugos ministrė Steffi Lemke, svarsto galimybę uždrausti arba apriboti medžioklės trofėjų importą.

Botsvanos valdžios institucijos teigia, kad draudimas turės įtakos ne tik šalies valstybės iždui, bet ir gamtos rezervatams, užtikrinantiems laukinių gyvūnų populiacijų išsaugojimą ir kontrolę, taip pat paprastiems Afrikos šalies gyventojams.

Šalies prezidentas Makgwithi Masisi pareiškė, kad, jei Vokietijos žalieji geriau supranta problemą, jie turėtų parodyti, kaip galima gyventi su drambliais jų nemedžiojant.

„20 000 laukinių dramblių Vokietijai. Tai ne pokštas“, – pabrėžė jis.

Pasak M.Masisi, tokia praktika yra normali. Šalyje šiuo metu yra daugiau kaip 130 tūkst. dramblių, o anksčiau ji 8 tūkst. dramblių perdavė Angolai.

Botsvanos vadovas aiškino, kad šalis kenčia nuo dramblių pertekliaus, jie šlapinasi ant žmonių, naikina pasėlius ir niokoja kaimus. Medžioklė esą yra priemonė populiacijai kontroliuoti, o draudimas prisideda prie brakonieriavimo plėtros.

Svarbi dovanos sąlyga, kurios, pasak M.Masisi, negalima atsisakyti, yra ta, kad drambliai turi likti laisvai vaikščioti Vokietijoje.

„Jei jie jums taip patinka, priimkite šią mūsų dovaną. Turėtumėte gyventi su gyvūnais taip, kaip liepėte mums“, – ironizavo jis.

„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Mokgweetsi Masisi
„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Mokgweetsi Masisi

Anksčiau Namibijos aplinkos ministras taip pat pasisakė prieš draudimą, pavadindamas sprendimą „neteisėtu“ ir „neokolonijiniu“.

2014 m. Botsvana uždraudė trofėjinę medžioklę, tačiau 2019 m., spaudžiant vietos bendruomenėms, apribojimus panaikino.

Dabar šalis kasmet išduoda medžioklės kvotas, teigdama, kad tai yra geras pajamų šaltinis vietos bendruomenei, o ši veikla yra licencijuojama ir griežtai kontroliuojama.

Remiantis „Humane Society International“ 2021 m. ataskaita, Vokietija yra didžiausia Afrikos dramblių ir apskritai medžioklės trofėjų importuotoja Europos Sąjungoje.

Asmeninio archyvo nuotr./Dramblys
Asmeninio archyvo nuotr./Dramblys

Aplinkos apsaugos ministerijos Berlyne atstovė spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Botsvana Vokietijai dėl šio klausimo nekėlė jokių abejonių.

„Atsižvelgdami į nerimą keliantį biologinės įvairovės nykimą, turime padaryti viską, kad medžioklės trofėjų importas būtų tvarus ir teisėtas“, – sakė ji.

Tačiau ministerija tęsia derybas su Afrikos šalimis, kurioms taikomos importo taisyklės, įskaitant Botsvaną, pridūrė atstovė spaudai.

Tarp šalių, uždraudusių prekybą medžioklės trofėjais, yra Australija, Prancūzija ir Belgija.

Kovo mėnesį Didžiosios Britanijos parlamentas balsavo už medžioklės trofėjų importo uždraudimą, tačiau, kad šis įstatymas taptų įstatymu, jis turi būti papildomai patikrintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius