-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BP nepavyko blokuoti naftos gręžinio Meksikos įlankoje

Britų naftos gavybos įmonė „British Petroleum“ (BP) šeštadienį paskelbė, kad sudėtinga speciali operacija „top kill“ naftos gręžiniui Meksikos įlankoje blokuoti nepavyko, tad viltys, kad pavyks greitai nutraukti didžiausią per visą JAV istoriją naftos išsiliejimą, žlugo.
Povandeninis robotas mėgina susidoroti su naftos nuotėkiu.
Povandeninis robotas mėgina susidoroti su naftos nuotėkiu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Nafta Meksika

„Mes nesugebėjome sustabdyti plūdimo, – sakė šios Londone įsikūrusios naftos milžinės operacijų vadovas Dougas Suttlesas. – Priėmėme sprendimą pereiti prie kitos galimybės“.

Nafta iš gręžinio Meksikos įlankoje plūsta jau 40 dienų. Kita galimybė yra gaubtas, kuris surinktų iš gręžinio jūros dugne plūstančią naftą, o ne užkimštų patį gręžinį.

JAV Pakrančių apsaugos admirolė Mary Landry, kuri drauge su D.Suttlesu dalyvavo trumpoje spaudos konferencijoje, sakė, kad naujienos apie „top kill“ nesėkmę yra nuviliančios ir kad geriausia išeitis dabar yra išgręžti pagalbinį gręžinį. BP apskaičiavimu, tam prireiks dviejų mėnesių.

Operacija „top kill“ prasidėjo trečiadienį, jos metu povandeniniai robotai pumpavo sunkų gruntą į pusantro kilometro gyvyje esančią gręžinio angą ir galiausiai bandė užlieti ją betonu. Tačiau tai buvo labai sudėtinga, nes niekada anksčiau tai nebuvo bandoma padaryti 1,6 km gylyje.

Šios operacijos nesėkmė yra dar vienas smūgis BP reputacijai ir finansams. Kompanija jau išleido 940 mln. dolerių (daugiau kaip 2,6 mlrd. litų) tam gręžiniui blokuoti ir jūrai bei pakrančių pelkynams, kurie yra labai svarbūs bioįvairovei ir žvejybai, išvalyti.

Naujienos apie naują nesėkmę dar labiau padidins spaudimą JAV prezidentui Barackui Obamai, kuris stengiasi įtikinti amerikiečius, kad jo administracija gali suvaldyti šią krizę.

Balandžio 20 dieną naftos gavybos platformoje „Deepwater Horizon“ įvyko sprogimas, per kurį žuvo 11 darbininkų ir po kurio iš gręžinio į jūrą pradėjo plūsti nafta. Vyriausybės apskaičiavimu, per dieną į jūrą patenka 12–19 tūkst. barelių naftos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius