Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilija COVID-19 statistikoje aplenkė Rusiją: kaip šalis tapo naujausiu viruso židiniu?

Braziliją pagal užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičių pasaulyje lenkia tik JAV. Prezidentui Jairui Bolsonaro COVID-19 vadinant „nedideliu peršalimu“ ir darant spaudimą gubernatoriams atšaukti socialinio atstumo ribojimus, ekspertai nerimauja: situaciją blogina didelis skurdas ir socialinė nelygybė.
Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro
Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienio duomenimis, Brazilijoje nustatyta virš 365 tūkst. užsikrėtimo atvejų, 22,7 tūkst. su COVID-19 siejamos mirtys. Brazilija aplenkė Rusiją, kurioje nustatyta daugiau nei 353 tūkst. užsikrėtimo atvejų, 3,6 tūkst. mirčių.

„Neabejojama, kad pandemijos epicentras juda Brazilijos link. O Brazilijoje žmonės yra labai, labai neapsaugoti nuo pandemijos. Jei kreivė ir toliau taip augs, pasieksime 120 tūkst. mirčių. Pasieksime visą JAV mirčių lygį per kelias ateinančias savaites“, – „The Financial Times“ sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnas Alexandre 'as Kalache'as.

Šį mėnesį paviešintas Sveikatos metrikos ir vertinimo instituto tyrimas prognozuoja, kad rugpjūčio pradžioje Brazilijoje bus beveik 90 tūkst. su COVID-19 siejamų mirčių. Tyrime nurodoma, kad, priklausomai nuo vidaus sąlygų, šis skaičius gali viršyti 193 tūkst.

San Paulo tyrėjai šį mėnesį skaičiavo, iš tiesų infekcijų skaičius šalyje galėtų būti 16 kartų didesnis, rašo „Forbes“. Esą prie problemos masto prisideda ir lėtas testavimo tempas.

Socialinis atstumas lūšnynuose?

Tokios prognozės laikomos konservatyviomis, kadangi tankiai apgyvendintuose lūšnynuose, kaimuose ir džiunglėse virusas jau paplitęs, neregistruojamos visos su COVID-19 siejamos mirtys.

„Nė neįsivaizduojame, kokie yra tikrieji skaičiai“, – „Financial Times“ sakė A.Kalache'as ir pridūrė, kad dėl skurdo ir prastų gyvenimo sąlygų jaunesni žmonės Brazilijoje yra labiau pažeidžiami COVID-19.

„O kalbėti apie socialinę izoliaciją favelose yra komiška. Žmonės gyvena vienas ant kito“, – pridūrė jis.

San Paulo – didžiausio Brazilijos miesto – favelose prioritetas yra aiškus: išgyventi. Čia viename kambaryje moterys siuva apsaugines kaukes iš visko, ką tik gali rasti, kitame – ruošiama apie tūkstantį patiekalų, kurie bus nugabenti esantiems karantine, rašo CNN.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paraizopolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paraizopolis

Sveikatos apsaugos savanorė Renata Alves, kuri dirba viename labiausiai paveiktų rajonų Paraizopolyje, sakė, kad daug atvejų čia greičiausiai yra nenustatomi.

Esą ji COVID-19 testą gali pasiūlyti tik tiems, kuriems pasireiškia trys simptomai ir kuriems testą apmokėjo privatus donoras.

„Dažniausiai testas atliekamas tuomet, kai asmuo jau yra pažengusioje ligos stadijoje“, – CNN R.Alves sakė pakeliui pas pacientę.

„Atvejai gali būti sudėtingi. Reikėjo aštuonių žmonių, kad nuneštų vieną nutukusią moterį į mūsų greitosios pagalbos automobilį. O vyras su Alzheimeriu... Turėjome paprašyti jo šeimos, kad galėtumėme fiziškai išvesti jį iš jo namų. Tai – sudėtinga. Moteris išgyveno, vyras – mirė“, – pridūrė ji.

Nesutaria su gubernatoriais

J.Bolsonaro praeityje koronavirusą lygino su „mažu peršalimu“. Buvęs kariuomenės kapitonas gyrėsi, kad gera fizinė forma apsaugos jį nuo susirgimo.

„Kadangi buvau sportininkas, jei užsikrėsčiau virusu, man nereikėtų nerimauti. Nieko nejausčiau, ar, blogiausiu atveju, man pasireikštų švelnūs gripo simptomai ar sloga“, – sakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Jairas Bolsonaro proteste prieš karantiną
„Scanpix“/AP nuotr./Jairas Bolsonaro proteste prieš karantiną

Prezidentas taip pat dalyvavo demonstracijoje, kurios metu ragino kariškius įsikišti sprendžiant koronaviruso pandemijos reikalus ir paleisti Kongresą. Jis sako, kad 70 proc. Brazilijos populiacijos užsikrės koronavirusu, todėl „nereikia nuo to bėgti“.

Tačiau dauguma valstijų gubernatorių, kuriuos prezidentas vadino „darbų žudikais“, įvedė socialinio ribojimo priemones.

„Dauguma gubernatorių išliks socialinėje izoliacijoje. Manome, kad tai – vienintelis būdas, tikime mokslu ir medicina. Tai yra visiškai priešinga Jairo Bolsonaro rekomendacijoms. Brazilija patiria du virusus: koronavirusą ir bolsonavirusą“, – sakė João Doria, didžiausios ir turtingiausios valstijos San Paulo gubernatorius.

Šeštadienio naktį J.Bolsonaro nesilaikydamas socialinio saugumo ribojimų išėjo suvalgyti dešrainį lauko kavinėje. Praeivės „žudiku“ apšauktą šalies vadovą remia maždaug trečdalis brazilų.

Prezidento sūnus Eduardo Bolsonaro laikosi tėvo pozicijos. Pranešama, kad jis penktadienį lankėsi prabangiame vakarėlyje San Paule, rašo „The Guardian“.

Aktyvistas ir pastorius Antonio Carlosas Costa kaltino J.Bolsonaro dėl tragedijos masto.

„Jo elgesys – siurrealus. Esame pandemijos viduryje. Žmonės miršta perpildytose ligoninėse ir jis nenubraukia nė vienos ašaros. Jis dėl nieko nesigaili“, – sakė A.Costa.

Anksčiau šį mėnesį J.Bolsonaro išleido dekretą, kuriuo kirpyklos ir sporto klubai buvo įvardyti būtinais verslais, ir todėl jiems turėjo būti leista atsidaryti. Tokį reikalavimą ignoravo dauguma gubernatorių, rašo „Financial Times“.

Protrūkio intensyvumas ir nevientisas atsakas į jį supurtė verslo pasitikėjimą, o tai lėmė valiutos nuvertėjimą. Prognozuojama, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet susitrauks 7 proc. ar daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius