Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Brazilija – šalis, atsidūrusi korupcijos sukeltos krizės epicentre

Brazilija, kurioje sekmadienį vyksta antras prezidento rinkimų ratas, savo teritorijos dydžio ir ekonomikos požiūriu yra tikra milžinė. Tačiau šalį jau ne vienerius metus krečia didžiuliai korupcijos skandalai.
San Paulo Brazilijoje viadukas Viaduto do Chá
San Paulo Brazilijoje viadukas Viaduto do Chá / 123RF.com nuotr.

Štai keli pagrindiniai faktai apie šią šalį:

Amazonija – „Žemės plaučiai“

Brazilija yra didžiausia Lotynų Amerikos šalis, kurios plotas siekia 8,5 mln. kvadratinių kilometrų ir kuri užima beveik pusę Lotynų Amerikos žemyno. Šalies teritorijoje yra maždaug 60 proc. Amazonijos atogrąžų miškų, kurie yra didžiausi pasaulyje ir itin svarbūs anglies dvideginio ir deguonies apykaitai.

Vienintelėje portugališkai kalbančioje Lotynų Amerikos šalyje 47 proc. iš 208 mln. gyventojų yra maišytos rasės, rodo Brazilijos geografijos ir statistikos institutas. 43 proc. yra baltaodžiai, o beveik devyni procentai gyventojų yra juodaodžiai.

Brazilija – daugiausiai Romos katalikų turinti pasaulio šalis. Šalis priėmė ir dešimtis tūkstančių venesueliečių, kurie pabėgo iš savo šalies dėl ten siaučiančios krizės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilijos vietinė Uirapuru gentis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilijos vietinė Uirapuru gentis

Muilo operų stiliaus skandalai

300 metų Braziliją valdė kolonistai portugalai, kol 1822 metais šalis atgavo nepriklausomybę ir tapo monarchija. Daug vergų iš Afrikos importavusi Brazilija 1888 metais paskutinė iš Šiaurės ir Lotynų Amerikos šalių panaikino vergovę.

Respublika šalyje buvo įkurta 1889 metais, o 1964 metais šalies valdymą perėmė kariuomenė, įvedusi diktatūrą, kuri tęsėsi iki 1985 metų, kuomet buvo atkurtas civilinis valdymas.

Iškilia šiuolaikinės šalies istorijos figūra yra laikomas populiarus, tačiau visuomenę skaldantis Luizas Inacio Lula da Silva, kuris 2003 metais taip pirmuoju Brazilijos prezidentu, atstovaujančiu kairiųjų pažiūrų Darbo partijai (PT). 2006 metais jis buvo perrinktas antrai kadencijai. Jo įgyvendintų socialinių programų dėka 29 mln. brazilų išsikapstė iš skurdo.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Luizas Inacio Lula da Silva
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Luizas Inacio Lula da Silva

Jis asmeniškai pasirinko Dilmą Rousseff savo įpėdine ir ši 2010 metais tapo pirmąja šalies prezidente moterimi. 2016 metais ji buvo apkaltinta netinkamu lėšų panaudojimu savo kadencijos metais ir jos atžvilgiu buvo pradėtas apkaltos procesas.

Dabartinis ir nelabai populiarus Brazilijos prezidentas Michelis Temeras taip pat siejamas su šia korupcijos byla, tačiau jam pavyko išvengti apkaltos. Dabartiniuose prezidento rinkimuose jis nedalyvauja.

„Scanpix“/AP nuotr./Michelis Temeras
„Scanpix“/AP nuotr./Michelis Temeras

Virtinė korupcijos skandalų, kurie iš esmės yra susiję su valstybinės naftos milžinės „Petrobras“ sutartimis, palietė visas šalies politines partijas. Dėl to šie skandalai buvo prilyginti Brazilijoje itin populiarioms muilo operoms.

Minėta korupcijos saga šių metų balandį baigėsi L.I.Lulos da Silvos įkalinimu, tad jis, nepaisant savo didžiulio populiarumo, negalėjo dalyvauti prezidento rinkimuose. Į antrąjį prezidento rinkimų ratą pateko L.I.Lulos da Silvos protežė ir buvęs švietimo ministras Fernando Haddadas bei kraštutinių dešiniųjų atstovas ir buvęs kariuomenės kapitonas Jairas Bolsonaro. Pastarasis yra laikomas favoritu.

Ekonomikos milžinė

Brazilija – didžiausia Lotynų Amerikos ekonomika – yra itin priklausoma nuo gausių gamtos išteklių ir augančio pramonės sektoriaus, įskaitant automobilių, orlaivių ir namų apyvokos daiktų bei tekstilės gamybą.

Šalis yra viena pirmaujančių pasaulyje kavos, cukraus, apelsinų sulčių, jautienos, paukštienos, etanolio, sojų pupelių ir geležies gamintojų ir eksportuotojų.

Tačiau 2015–2016 metais šalis išgyveno recesiją, o jos bendrasis vidaus produktas (BVP) smuko beveik 7 procentais. Pernai šalies ūkis atsigavo ir paūgėjo vienu procentu.

Nepaisant tam tikros pažangos kovojant su skurdu, šalyje išlieka didelė nelygybė. Brazilijoje yra keli tūkstančiai favelomis vadinamų itin vargingų rajonų. O Rio de Žaneire tokiuose rajonuose gyvena net ketvirtadalis gyventojų.

Brazilija taip pat yra viena smurtingiausių šalių pasaulyje. Pernai šimtui tūkstančių gyventojų čia teko 30,8 žmogžudystės.

Futbolas ir karnavalai

Brazilija yra vienintelė pasaulio šalis, kuri net penkis kartus laimėjo Pasaulio futbolo čempionatą – 1958, 1962, 1970, 1994 ir 2002 metais. Šalis gali didžiuotis tokiomis futbolo žvaigždėmis, kaip Pele, Ronaldo ir Neymaras.

Brazilija taip pat garsėja muzikos stilių gausa bei kasmet rengiamu Rio de Žaneiro karnavalu, kuris sutraukia apie šešis milijonus žiūrovų, įskaitant maždaug 1,5 mln. turistų. Šis karnavalas kasmet miestui atneša maždaug 1,06 mlrd. JAV dolerių pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius