Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Brazilijoje audrai nusinešus 12 gyvybių, gelbėtojai iš po griuvėsių ištraukė mergaitę

Paieškos komandos pietryčių Brazilijoje išgelbėjo mergaitę, kuri daugiau nei 16 valandų buvo įstrigusi sugriuvusio namo griuvėsiuose po galingos audros, nusinešusios mažiausiai 12 gyvybių.
PABLO PORCIUNCULA / AFP
PABLO PORCIUNCULA / AFP

Valdžios institucijos pasiuntė komandas į kalnuotas Rio de Žaneiro valstijos vietoves, apibūdindamos potvynio sukeltą padėtį ten kaip kritinę.

Keturi žmonės žuvo Rio de Žaneiro valstijoje, kai dėl audros sugriuvo namas Petropolio mieste, esančiame už maždaug 70 km į šiaurę nuo valstijos sostinės.

Mergaitės tėvas, kuris šeštadienio rytą buvo rastas negyvas šalia jos, „didvyriškai saugojo mergaitę savo kūnu“, naujienų agentūrai AFP sakė kaimynas.

„Mums skaudu, bet esame dėkingi už šį stebuklą“, – sakė 63 metų Luisas Claudio de Souza (Luisas Klaudiju de Soza).

Audra ir potvynis užklupo Braziliją, didžiausią Pietų Amerikos šalį, kuri pastaruoju metu kenčia nuo ekstremalių orų reiškinių. Ekspertų teigimu, jų vis dažniau pasitaiko dėl klimato kaitos.

Pareigūnai pranešė, kad Rio de Žaneiro valstijoje žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, o kaimyninėje Espirito Santo valstijoje patvirtinta, kad žuvo mažiausiai keturi žmonės ir septyni dingo be žinios.

Tokios ekologinės tragedijos „stiprėja dėl klimato kaitos“, sakė prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva) savo pranešime socialiniame tinkle „X“, pridurdamas, kad dėl audros tūkstančiai žmonių liko be namų.

Jis išreiškė užuojautą nukentėjusiesiems ir sakė, kad jo vyriausybė kartu su valstijų ir vietos valdžios institucijomis stengiasi „apsaugoti, užkirsti kelią ir pašalinti potvynio padarytą žalą“.

Espirito Santo gubernatorius Renato Casagrande (Renatu Kasagrandė) teigė, kad situacija Mimozo do Sulio mieste yra chaotiška, o žuvusiųjų skaičius dar nenustatytas.

San Paulo valstijoje penktadienį dėl per audrą patirtų sužalojimų į ligoninę paguldyti du vaikai.

Rio de Žaneiro gubernatorius Claudio Castro (Klaudiju Kastras) penktadienį pareiškė, kad padėtis Petropolyje yra kritinė dėl „intensyvių liūčių ir Kvitandinjos upės išsiliejimo iš krantų“.

Karščio banga

Į įvykio vietą Rio de Žaneiro valstijoje buvo pasiųsta dešimtys karių su šunimis, o mokyklos atvėrė duris perkeltiesiems asmenims, sakė C. Castro.

Nuo penktadienio išgelbėta apie 90 žmonių, teigiama nepaprastųjų situacijų komiteto, sudaryto iš Rio de Žaneiro vyriausybės ir civilinės gynybos pareigūnų, pranešime.

Vietos žiniasklaidoje paskelbtuose vaizduose matyti vanduo, purvas ir nuolaužos, slenkančios šlaitais vaizdingame Petropolyje, kur 2022 metų vasarį dėl kitos katastrofiškos audros žuvo mažiausiai 241 žmogus.

Iš Mimozo do Sulio pasirodė vaizdų, kaip ugniagesių automobilį srovė neša gatve. Šeštadienį valstijos priešgaisrinės tarnybos paskelbtose nuotraukose matyti, kad ištisi rajonai yra po vandeniu, matosi tik namų stogai.

Prognozuojama, kad kalnuose ir į šiaurę nuo Rio de Žaneiro tęsis smarkios liūtys.

Petropolyje per 24 valandas jau iškrito 30 cm lietaus, o kituose miestuose, tokiuose kaip Teresopolis ir Magė, oficialiais duomenimis, iškrito daugiau kaip 22 cm kritulių.

Nacionalinis meteorologijos institutas prognozavo, kad nuo penktadienio iki sekmadienio ypač Rio de Žaneire gali kilti stipri audra, per dieną gali iškristi iki 20 cm kritulių. Paprastai per visą kovo mėnesį šioje teritorijoje iškrenta 14 cm kritulių.

Artėjant audrai Rio de Žaneiro valdžia penktadienį paskelbė atostogas ir paragino žmones likti namuose.

Audra prasidėjo po rekordinio karščio bangos, kai dėl drėgmės jutiminė temperatūra viršijo 62 laipsnius Celsijaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje