-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Brazilijos prezidentas J.Bolsonaro įkūrė naują partiją

Brazilijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų prezidentas Jairas Bolsonaro ketvirtadienį įkūrė naują politinę partiją – „Aljansą už Braziliją“, akcentuojančią meilę Dievui, šeimai ir tėvynei.
Jairas Bolsonaro
Jairas Bolsonaro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tikėtina, kad tokiu būdu valstybės vadovas stengiasi susigrąžinti rinkėjų evangelikų palaikymą.

„Jeigu būčiau padaręs tai anksčiau, būtų išrinkta 100 mūsų deputatų ir po senatorių kiekvienoje valstijoje“, – J.Bolsonaro sakė per oficialų partijos įkūrimo renginį viename prabangiame viešbutyje sostinėje Brazilijoje.

64 metų J.Bolsonaro, buvęs kariuomenės kapitonas, per tris dešimtmečius besitęsiančią karjerą partiją keičia jau devintą kartą.

Jis neseniai išstojo iš ultrakonservatyvios Socialliberalų partijos (PSL), kuri iki jo įstojimo 2018 metų kovą buvo politikos autsaiderė.

PSL buvo naudinga dešiniojo sparno populiarumo banga, iškėlusi į valdžią J.Bolsonaro. Ši partija per vėliausius visuotinius rinkimus užsitikrino daugiau kaip 50 mandatų Deputatų Rūmuose ir keturias vietas Senate.

Rinkėjai evangelikai padėjo J.Bolsonaro užsitikrinti prezidento postą, bet vėliau nuo jo nusigręžė. „Aljanso“ įkūrimas gali padėti jam atgauti šio itin svarbaus rinkėjų bloko pasitikėjimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jairas Bolsonaro
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jairas Bolsonaro

Prie viešbučio, kuriame vyko minėtas renginys, buvo įrengtas didelis ekranas, kad kelios dešimtys J.Bolsonaro šalininkų galėtų stebėti partijos įkūrimo ceremoniją.

„Aljanso“ oficialioje „Twitter“ paskyroje, turinčioje jau daugiau kaip 150 tūkst. sekėjų skelbiamose žinutėse buvo naudojamos žymos "#Dievas“, "#šeima“, "#Tėvynė“.

Partijos programoje pabrėžiama „pagarba Dievui ir tikėjimui“, taip pat „teisių į gyvybę, pateisinamą gynybą ir šeimą gynimas“. „Aljansas už Braziliją“ skelbia esąs nusistatęs prieš abortus ir atmetantis „socializmą ir komunizmą“.

„Bažnyčios ir valstybės atskyrimas niekada nereiškė, kad yra privalomas ateizmas“, – sakoma partijos programoje, kurią garsiai perskaitė „Aljanso“ teisininkė Karina Kufa.

J.Bolsonaro vyriausybės populiarumo reitingai pastaruoju metu nusmuko.

J.Bolsonaro tapo naujosios partijos pirmininku, o jo vyriausias sūnus senatorius Flavio Bolsonaro bus jo pavaduotojas.

„Tai daug daugiau nei partija, tai – svajonė ir įkvėpimas žmonėms, ištikimiems prezidentui Jairui Bolsonaro, susivienyti šalyje su tais, kas tiki tais pačiais idealais ir patriotiniu nusiteikimu“, – pabrėžė „Aljansas“.

J.Bolsonaro vyriausybės populiarumo reitingai pastaruoju metu nusmuko.

PSL, kurią kelias savaites krėtė vidaus nesutarimai, galiausiai subyrėjo, o J.Bolsonaro tikisi, kad apie 30 deputatų prisidės prie jo naujojo „Aljanso“.

Socialliberalai buvo kaltinami per 2018 metų parlamento rinkimus kėlę fiktyvius kandidatus, daugiausiai moteris, kad gautų daugiau lėšų iš valstybės iždo. Manoma, kad tokia taktika anksčiau naudodavosi ir kitos Brazilijos partijos.

Šis skandalas buvo neparankus J.Bolsonaro, prieš prezidento rinkimus žadėjusiam išrauti korupciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius