-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos prezidentas Michelis Temeras atsisako atsistatydinti dėl korupcijos tyrimo

Brazilijos prezidentas Michelis Temeras ketvirtadienį griežtai atsisakė atsistatydinti, teisėsaugai pradėjus tyrimą dėl įtarimų, kad jis neva leido sumokėti už tylėjimą vienam politikui, įkalintam už korupciją.
Michelis Temeras
Michelis Temeras / „Scanpix“/AP nuotr.

„Aš neatsistatydinsiu. Kartoju: aš neatsistatydinsiu“, – kreipdamasis į tautą per televiziją piktai pareiškė prezidentas, grūmodamas pirštu.

Nors M.Temeras atrodė nusiteikęs kovingai, jo atsistatydinimo reikalaujantys demonstrantai išėjo į gatves Rio de Žaneire, Sao Paule ir sostinėje Brazilijoje.

„Temerai, lauk!“ – keli tūkstančiai protestuotojų skandavo Rio de Žaneire. Jie taip pat reikalavo pirmalaikių rinkimų.

Per maždaug parą po dienraščio „O Globo“ skandalingo straipsnio, kad viename garso įraše girdima, kaip M.Temeras sutinka, jog būtų sumokėta įkalintam politikui, buvo pateikti aštuoni oficialūs prašymai pradėti jo apkaltos procesą.

Taip pat buvo ženklų, kad jo valdančioji centro dešinioji koalicija byra, o atsistatydinti reikalavo netgi kai kurie M.Temero sąjungininkai.

Vystantis skandalui iš pareigų pasitraukė kultūros ministras Roberto Freire. Taip pat buvo užuominų, kad jo pavyzdžiu paseks urbanistikos reikalų ministras.

„Temerai, lauk!“ – keli tūkstančiai protestuotojų skandavo Rio de Žaneire. Jie taip pat reikalavo pirmalaikių rinkimų.

Didėjant spaudimui Aukščiausiasis Teismas uždegė žalią šviesą oficialiam tyrimui dėl M.Temero numanomų ryšių su minėtu kyšininkavimo atveju.

Taip pat buvo spėliojama, kad M.Temeras pasinaudos pastaruoju kreipimusi į tautą ir paskelbs atsistatydinantis.

Tačiau centro dešiniosios politinės stovyklos veteranas, perėmęs valdžią praėjusiais metais po kairuolės prezidentės Dilmos Rouseff apkaltos ir žadėjęs atkurti stabilumą šalyje, visiškai neatrodė ketinantis nuleisti rankas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dilma Rousseff
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dilma Rousseff

Jis šią savaitę akcentavo, jog jau pastebima ženklų, kad pastaruosius dvejus metus Braziliją stingdanti recesija jau artėja prie pabaigos. Prezidentas tvirtino, kad dėl griežto taupymo reformų programos, jo mėginamos prastumti Kongrese, „grįžta optimizmas“.

Dabar „šios pastangos gali nueiti niekais“, perspėjo jis.

Nerimas rinkose

Kol kas neaišku, ar vien M.Temero atkaklumo pakaks jam išsilaikyti poste. Valdančioji koalicija, kurios branduolį sudaro M.Temero partija PMDB ir socialdemokratų PSDB, susivienijusios su mažesnių partijų koalicija, skeldėja.

Anksčiau PSDB vadovas Ricardo Tripoli sakė naujienų agentūrai AFP, jog tuo atveju, „jeigu šie įrodymai bus patvirtinti, prašysime mūsiškių ministrų palikti vyriausybę“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Brazilijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Brazilijoje

San Paulo vertybinių popierių biržą apėmė panika, iškilus perspektyvai, kad Brazilija praras jau antrą prezidentą per kiek ilgesnį nei metų laikotarpį.

Prekybos pradžioje Bovespa indeksas nusmuko daugiau kaip 10 procentų, todėl prekyba buvo automatiškai sustabdyta pusvalandžiui. Prekybos pabaigoje indeksas išliko mažesnis 8,8 procento.

Investuotojai tikėjosi, kad M.Temeras prastums taupymo reformas, įskaitant išėjimo į pensiją amžiaus padidinimą, kad būtų galima suvaldyti pernelyg išsipūtusias Brazilijos viešąsias išlaidas.

Pinigų prikrautas lagaminas

Trečiadienio vakarą „O Globo“ pranešė, kad buvo slapta įrašytas M.Temero pokalbis, kuriame girdima, kaip prezidentas sutinka, kad būtų sumokėtas kyšis už tylėjimą Eduardo Cunhai – susikompromitavusiam buvusiam Kongreso žemųjų rūmų pirmininkui.

Tame straipsnyje sakoma, kad prezidentas šį reikalą kovo 7-ąją aptarė su Joesley Batista, vienu iš mėsos perdirbimo milžinės JBS vadovų.

Buvo slapta įrašytas M.Temero pokalbis, kuriame girdima, kaip prezidentas sutinka, kad būtų sumokėtas kyšis už tylėjimą Eduardo Cunhai – buvusiam Kongreso žemųjų rūmų pirmininkui.

J.Batista sakė M.Temerui, kad jis sumokės sutartą sumą, siekiant užtikrinti, kad E.Cunha, laikomas itin gerai Brazilijos politinio pasaulio tamsiąją pusę pažįstančiu veikėju, tylėtų, kol atlieka laisvės atėmimo bausmę už kyšių ėmimą.

Garso įraše, kurį J.Batista ir jo brolis Wesley pateikė prokurorams, kad užsitikrintų švelnesnę bausmę savo byloje, M.Temeras esą girdimas sakantis J.Batistai: „Turi toliau tai daryti, aišku?“

Ketvirtadienį M.Temeras piktai atsakė į šiuos kaltinimus: „Aš niekada nepirkau niekieno tylėjimo.“

Kitame garso įraše, slapta padarytame J.Batistos, esą girdima, kaip senatorius Aecio Nevesas, PSDB vadovas ir artimas M.Temero sąjungininkas, prašo verslininko, kad jis sumokėtų 2 mln. realų (apie 573 tūkst. eurų) kyšį.

Aukščiausiasis Teismas nušalino A.Nevesą nuo pareigų. Buvo pastebėta, kaip teisėsaugos pareigūnai įžengia į šio politiko namus Rio de Žaneire, o jo sesuo Andrea buvo suimta Belo Orizontės mieste.

„O Globo“ taip pat paskelbė nuotraukų, kuriose esą matyti vyrai, gabenantys A.Nevesui grynųjų pinigų prikrautą lagaminą.

Prezidento neliečiamybė

Šis skandalas yra dar viena politinė bomba, susprogdinta atliekant platesnį tyrimą dėl kyšininkavimo ir pinigų plovimo, pramintą „Operacija „Plovykla“ (Lava Jato).

Tyrėjai atskleidė didžiulio masto schemą, pagal kurią politikai gaudavo kyšių iš stambiojo verslo už kontraktus dirbtinai išpūstomis kainomis su valstybine naftos įmone „Petrobras“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Brazilijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Brazilijoje

Šis kyšininkavimo ir turto grobstymo skandalas smarkiai išsiplėtė ir įtraukė daugelį garsiausių šalies verslo lyderių ir politikų.

Iki šiol M.Temeras šios audros sugebėdavo išvengti.

Nors anksčiau būta įtarimų, kad jis dalyvavo dideliuose kyšininkavimo susitarimuose, M.Temeras turi ribotą teisinę neliečiamybę.

Jeigu prezidentas nuspręs likti poste, Kongresas gali pradėti apkaltos procedūrą.

Valstybės vadovas negali būti teisiškai persekiojamas už nusikaltimus, įvykdytus prieš prasidedant jo kadencijai. Vis dėlto naujausias tyrimas dėl įtariamo mėginimo nupirkti liudytojo tylą susijęs su veiksmais, atliktais, kai M.Temeras jau buvo prezidentas.

Jeigu jis atsistatydintų, šią bylą nagrinėtų nebe Aukščiausiasis Teismas, o agresyvesniais ir sparčiau veikiančiais laikomi žemesnės instancijos teismai.

Jeigu prezidentas nuspręs likti poste, Kongresas gali pradėti apkaltos procedūrą. Vis dėlto apkaltos šalininkams būtų sunku tikėtis sėkmės, jeigu M.Temeras tebeturėtų stiprų palaikymą parlamente.

„Štai kodėl dabar pagrindinis klausimas – ar vyriausybės branduolį sudarančios partijos pasitrauks“, – sakė Rio de Žaneire įsikūrusio Getulio Vargaso fondo konstitucinės teisės profesorius Thomazas Pereira.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius