Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos prezidentas po antivyriausybinių riaušių atleido 13 savo saugumo komandos narių

Brazilijos prezidento Luizo Inancio Lula da Silvo vyriausybė atleido 13 karių iš jo apsaugos būrio po smurtinių antivyriausybinių riaušių, dėl kurių jis trečiadienį vėl apkaltino savo pirmtaką Jairą Bolsonaro.
Luizo Inancio Lula da Silvo vyriausybė atleido 13 karių iš jo apsaugos būrio
Luizo Inancio Lula da Silvo vyriausybė atleido 13 karių iš jo apsaugos būrio / „DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

Oficialiajame leidinyje paskelbtame pranešime teigiama, kad 13 karių buvo atleisti iš institucinio saugumo tarybos prie prezidentūros.

Tai buvo padaryta po to, kai anksčiau šią savaitę iš Alvorados rūmų, kuriuose reziduoja šalį valdantis prezidentas, buvo atleista apie 40 karių.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai kraštutinių dešiniųjų pažiūrų eksprezidento J.Bolsonaro šalininkai užpuolė prezidento rūmus, Aukščiausiąjį Teismą ir Kongresą, L.I.Lula da Silva pareiškė, kad riaušininkams tikriausiai padėjo kažkas iš vidaus, ir leido suprasti, kad prie visos situacijos prisidėjo saugumo pajėgos.

Jis įsakė atlikti išsamų personalo patikrinimą, teigdamas, kad yra „įsitikinęs, jog Planalto (prezidento) rūmų durys buvo atidarytos, kad žmonės galėtų patekti į vidų, nes nėra jokių požymių, kad durys buvo išlaužtos“.

77-erių kairiųjų pažiūrų L.I.Lula da Silva spalį vykusiuose prezidento rinkimuose, kurie įvyko po įnirtingos ir visuomenę skaldančios kampanijos, maža persvara įveikė J.Bolsonaro.

Tūkstančiai žmonių sausio 8-ąją, L.I.Lulai da Silvai pradėjus eiti pareigas, įsiveržė į valdžios įstaigas, daužė baldus, gadino vertingus meno kūrinius ir paliko grafiti užrašus, kuriuose raginama įvykdyti karinį perversmą prieš šalies prezidentą.

„Nežinau, ar buvęs prezidentas davė nurodymą (riaušėms). Žinau tik tai, kad jis yra kaltas, nes ketverius metus kurstė žmones neapykantai“, – trečiadienį per susitikimą su profsąjungos atstovais Planalto rūmuose teigė L.I.Lula da Silva.

Praėjusią savaitę šalies lyderis pareiškė, kad bus susidorota su visais „radikalais bolsonaristais“, kurie tebedirba vyriausybėje, ir kalbėjo apie žiniasklaidos pranešimus apie tariamus grasinimus, išsakytus darbuotojų, kurie liko dirbti iš ankstesnės administracijos laikų.

„Kaip galiu turėti prie savo kabineto žmonių, kurie gali mane nušauti?“ – klausė L.I.Lula da Silva.

Gruodžio pabaigoje, likus vos kelioms dienoms iki naujojo prezidento inauguracijos, iš Brazilijos į JAV išvykęs J.Bolsonaro tiriamas dėl įtariamo riaušių kurstymo.

Jis neigia bet kokį savo įsitraukimą į šias riaušes.

Trečiadienį kalbėdamas per televizijos kanalą „GloboNews“ šalies prezidentas užsiminė, kad jo pirmtakas galimai norėjo pasinaudoti kilusiomis riaušėmis.

„Galbūt J.Bolsonaro vienu perversmu norėjo sugrįžti į Braziliją pelnęs šlovę“, – teigė L.I.Lula da Silva savo pirmajame interviu televizijai nuo tada, kai pradėjo eiti prezidento pareigas.

Jis pridūrė, kad jeigu bus įrodyta, kad eksprezidentas prisidėjo prie riaušių, „jis turės būti nubaustas“.

Tyrėjams aiškinantis, kas yra šių riaušių sumanytojai ir finansuotojai, šiuo metu apie 1 400 įtariamų riaušininkų tebėra sulaikyti.

Iki šiol oficialūs kaltinimai yra pareikšti 39 žmonėms.

Buvęs J.Bolsonaro teisingumo ministras Andersonas Torresas, kuris buvo atsakingas už Brazilijos saugumą, bet riaušių metu buvo išvykęs iš šalies, buvo suimtas dėl įtariamo sąmokslo.

Kaip ir šalies eksprezidentas, A.Torresas neigia bet kokias sąsajas su riaušėmis.

Trečiadienį jis pirmą kartą atvyko pas tyrėjus duoti parodymų, bet, pasak naujienų portalo G1, apsisprendė nieko nesakyti.

Riaušės Brazilijoje priminė prieš dvejus metus JAV eksprezidento Donaldo Trumpo šalininkų įvykdytą smurtą Kapitolijuje Vašingtone, o trečiadienį Brazilijos lyderis pareiškė, kad dėl šios situacijos konsultuosis su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu.

„Demokratija yra vienintelė galimybė sukurti stiprią valstybę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ teigė L.I.Lula da Silva.

„Štai kodėl ketinu pasikalbėti su J.Bidenu, kad sužinočiau, kaip jis tvarkosi“, – pridūrė jis.

J.Bidenas, kuris po riaušių telefonu susisiekė su L.I.Lula da Silva, išreiškė „tvirtą Jungtinių Valstijų paramą Brazilijos demokratijai“, o taip pat pakvietė šalies lyderį vasario pradžioje atvykti į Baltuosius rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius