Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos prezidentas vizitu į Portugaliją siekia gerinti diplomatinius santykius

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva penktadienį atvyko į Portugaliją savo pirmojo vizito Europoje nuo tada, kai sausį pradėjo eiti šias pareigas.
Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva
Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva / „AFP“/„Scanpix“

„Kelionė yra Brazilijos diplomatinių santykių su pagrindiniais partneriais atnaujinimo dalis“, – nurodė Brazilijos prezidento biuras.

Jis atkreipė dėmesį, kad prieš tai L.I.Lula da Silva lankėsi Kinijoje, Jungtinėse Valstijose, Argentinoje bei Urugvajuje.

Po ketverių metų santykinės izoliacijos, kai Brazilijai vadovavo jo pirmtakas, kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Jairas Bolsonaro, kairiųjų veteranas L.I.Lula da Silva grįžo į prezidento postą ir pažadėjo, kad Brazilija sugrįš į tarptautinę areną.

Siekdamas atgaivinti Brazilijos, kaip sandorius sudarančios ir tarpininkaujančios šalies, vaidmenį, jis pažadėjo puoselėti draugiškus ryšius su visomis šalimis ir nestoti, viena vertus, JAV ir Europos, kita vertus, Kinijos ir Rusijos pusėn.

Tačiau 77-erių buvęs metalurgas, anksčiau Brazilijai vadovavęs 2003–2010 metais, gali susidurti su tam tikrais diplomatiniais keblumais po to, kai neseniai išsakė priekaištų Europos Sąjungai ir Jungtinėms Valstijoms dėl konflikto Ukrainoje.

L.I.Lula da Silva Lisabonoje nusileido penktadienio rytą, tačiau jo oficiali programa prasideda tik šeštadienį, susitikimais su Portugalijos prezidentu Marcelo Rebelo de Sousa ir ministru pirmininku Antonio Costa.

Tikimasi, kad vizito metu bus pasirašyta keliolika dvišalių susitarimų, daugiausia energetikos, mokslo, švietimo ir turizmo srityse.

Apsilankęs Porto mieste, antradienį ir trečiadienį jis lankysis Ispanijoje, kur susitiks su karaliumi Felipe VI ir ministru pirmininku Pedro Sanchezu.

Tačiau Brazilijos lyderio kelionę lydi nesutarimai dėl jo komentarų apie Ukrainą.

Praėjusią savaitę viešėdamas Kinijoje L.I.Lula da Silva pareiškė, kad Vašingtonas turėtų liautis skatinti karą, o JAV ir ES turi pradėti kalbėti apie taiką.

Pastarosiomis dienomis jis taip pat supykdė Ukrainą, teigdamas, kad ji yra iš dalies kalta dėl konflikto, ir pasiūlydamas jai sutikti atiduoti Krymo pusiasalį, kurį Rusija jėga aneksavo 2014 metais.

Atsižvelgdamas į Vakarų kritiką, L.I.Lula da Silva antradienį pakeitė toną ir pasmerkė jau daugiau kaip metus Rusijos vykdomą Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius