-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilijos prezidentė žada reformas, o FIFA giria Konfederacijos taurės turnyrą

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff penktadienį pareiškė palaikanti politines reformas, kurių reikalavo per visą šalį nuvilnijusios protestų bangos dalyviai, pasipiktinę, kad didelės lėšos skiriamos prabangiems sporto renginiams, nors futbolo pasaulio vadovas pareiškė, kad šios šalies surengtas Konfederacijų taurės turnyras yra „visų laikų geriausias“.
3 vieta – Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff
3 vieta – Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff / „Scanpix“ nuotr.

D.Rousseff susitiko su pilietinės visuomenės atstovais po savaitę trukusių derybų tarp išrinktų pareigūnų, profsąjungų ir partijų lyderių, tikintis galutinai susitarti dėl pasiūlymo surengti referendumą politinių reformų klausimu. Prezidentė plebiscito planus tikisi pateikti Kongresui jau antradienį.

Tuo tarpu Rio de Žaneire Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) pirmininkas Seppas Blatteris sakė, kad tebevykstantis Konfederacijų taurės turnyras yra „visų laikų geriausias“, nors Braziliją dabar yra apėmę didžiausi neramumai per pastaruosius 20 metų.

„Kai žvelgiame į futbolo aikštę, lengva pasakyti, kad tai visų geriausias Konfederacijų taurės turnyras, koks kada nors buvo organizuotas“, – jis pareiškė per spaudos konferenciją, surengtą likus dviem dienoms iki Brazilijos ir Ispanijos vienuolikių susitikimo finalinėse rungtynėse garsiajame Marakanos stadione.

Šis turnyras, laikomas ateinančiais metais Brazilijoje vyksiančio Pasaulio futbolo čempionato repeticija, išprovokavo šimtus tūkstančių žmonių išeiti į gatves protestuoti dėl korupcijos, reikalauti geresnių viešųjų paslaugų ir priešintis vyriausybės planams išleisti 15 mlrd. JAV dolerių (apie 40 mlrd. litų) svarbiems sporto renginiams organizuoti.

Daugelį šių protestų aptemdė smurtiniai susirėmimai tarp nedidelių demonstrantų grupių ir policijos, tačiau S.Blatteris pažymėjo, kad futbolo idėja pasirodė esanti aukštesnė negu šie neramumai.

„Šis turnyras vyko aplinkoje, kurioje vyko tikri socialiniai neramumai – su protestais ir demonstracijomis, tačiau galiausiai futbolas atliko teigiamą vaidmenį, – tvirtino FIFA vadovas. – Nebejotina, kad futbolas aiškiai skelbia: turnyras buvo geras; ir mes džiaugiamės, kad grįšime čia kitąmet per FIFA Pasaulio futbolo čempionatą.“

D.Rousseff, siekianti kuo greičiau imtis atsakomųjų veiksmų dėl didžiausios nuo prezidentės atėjimo į valdžią 2011 metais krizės, ištikusios jos kairiąją vyriausybę, pirmadienį paskelbė planus surengti referendumą dėl politinių reformų.

Jos mentorius ir pirmtakas Luizas Inacio Lula da Silva gyrė sumanymą surengti visuotinį balsavimą, padėsiantį „išeiti iš aklavietės dėl itin svarbaus klausimo“, kuris jau daugelį metų buvo įrašytas į nacionalinę darbotvarkę.

Demonstracijos Brazilijoje tęsėsi ir penktadienį, tačiau buvo mažesnės.

Protestuotojai blokavo eismą kai kuriuose šalies keliuose, keliolikoje miestų planuojama surengti eitynes.

Vienas didelis mitingas planuojamas sekmadienį Rio de Žaneire – jis sutaps su Brazilijos ir Ispanijos rinktinių rungtynėmis per Konfederacijų taurės turnyro finalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius