Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Brazilijos valdžia nusileido ir atšaukė dekretą dėl kasybos Amazonės draustinyje

Brazilijos vyriausybė pirmadienį nusileido ir atšauks prieštaringai vertinamą pasiūlymą leisti privačioms kompanijoms vykdyti kasybos darbus milžiniškame Amazonės draustinyje po to, kai susilaukė didžiulės kritikos šalies viduje ir užsienyje.
Amazonė
Amazonė / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Brazilija Amazonė

Prezidento Michelio Temero administracija pranešė, kad antradienį bus išleistas naujas dekretas, kuriuo „atkuriamos zonos sąlygos, numatytos 1984 metų dokumente, kuriuo buvo sukurtas draustinis“, pranešė Kasyklų ir energetikos ministerija.

Praėjusią savaitę aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ pranešė, kad mažiausiai 14 nelegalių kasyklų ir aštuoni slapti lėktuvų nusileidimo takai jau yra naudojami Danijos dydžio Renkos draustinyje.

M. Temero rugpjūčio 25 d. pasirašytą pirmą dekretą teismas po kelių dienų blokavo. Prezidentas teigė, kad sprendimas leisti pradėti kasybos darbus aukso ir kitų naudingų iškasenų turtingoje vietovėje yra dalis jo plano paremti silpną Brazilijos ekonomiką bei kovoti su plačiai paplitusia nelegalia kasyba.

Tačiau toks sprendimas papiktino aplinkosaugos grupes, Katalikų Bažnyčia ir iš Brazilijos kilusias garsenybes.

Rytinėje Amazonės dalyje esantį Renkos draustinį sudaro milžiniški nepaliestų miškų plotai dengiantys daugiau nei 46 tūkst. kv. metrų plotą, jame gyvena daugybė vietinių genčių.

Anot M.Temero, leisti pradėti kasybos darbus aukso ir kitų naudingų iškasenų turtingoje vietovėje yra dalis jo plano paremti silpną Brazilijos ekonomiką. Vyriausybė tvirtina, kad svarbios draustinio vietos, taip pat vietinių žmonių gyvenvietės, nebus liečiamos.

„Dekreto panaikinimas rodo, kad, nepaisant to, kaip blogai yra, nė vienas politikas nėra visiškai atsparus visuomenės spaudimui, – sakė „Greenpeace Brazil“ viešosios politikos koordinatorius Marcio Astrini. – Tai visuomenės pergalė prieš tuos, kurie nori sunaikinti ir parduoti mūsų mišką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius