-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brėmeno rinkimuose Angelos Merkel partija patyrė nesėkmę – euroskeptikai pateko į žemės parlamentą

Vokietijos euroskeptiška partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) penktą kartą iš eilės laimėjo vietų regioniniame parlamente - sekmadienį ji pateko į Brėmeno žemės įstatymų leidybos instituciją.
Angela Merkel vieši Maskvoje
Angela Merkel vieši Maskvoje / „Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu Angelos Merkel konservatoriai per šiuos žemės rinkimus patyrė dar vieną skaudų pralaimėjimą.

Pirmosios visuomeninio transliuotojo ZDF prognozės, paremtos balsavusių rinkėjų apklausomis ir pirmaisiais neoficialiais rezultatais, rodo, kad Socialdemokratų partija (SPD) turėtų laimėti rinkimus mažiausioje iš 16-os Vokietijos žemių, surinkusi 33 proc. balsų.

SPD, kuri Brėmenui vadovauja nuo 1946 metų, tikriausiai toliau dirbs koalicijoje su žaliaisiais, kurie turėtų surinkti 14,7 proc. balsų.

Prognozuojama, kad SPD ir žalieji 83 vietų žemės parlamente turės 42 vietas.

AfD, kuri griežtai pasisako prieš finansinės pagalbos teikimą ekonomikos krizę išgyvenančioms euro zonos valstybėms, turėtų perkopti 5 proc. balsų slenkstį ir patekti į žemės parlamentą, kuris bus jau penktasis, į kurį pavyko prasimušti šiai euroskeptškai politinei jėgai. ZDF prognozuoja, kad partija surinks 5,2 proc. balsų.

Nuo 2013 metų, kai buvo įkurta kovoti prieš finansinės pagalbos teikimą tokioms euro zonos šalims kaip Graikija, AfD kiekvienuose rinkimuose atimdavo dalį balsų iš A.Merkel konservatyvios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU), nors pastaruoju metu jos pozicijos buvo susilpnėjusios dėl vidaus rietenų ir šalininkų iš Vokietijos rytų bei vakarų nesutarimų.

Pernai viešosios nuomonės apklausose parama šiai partijai visos šalies mastu siekė apie 10 proc., tačiau neseniai nukrito iki 5 proc., nes ryškus šios politinės jėgos posūkis į dešinę, taip pat įnirtinga vidaus kova dėl apeliavimo į ultradešiniuosius rinkėjus, atbaidė centristinių pažiūrų elektoratą, ypač Vakarų Vokietijoje.

„Manau, tie kivirčai tapo našta (rinkimuose)“, - sakė AfD įkūrėjas ir lyderis Berndas Lucke.

A.Merkel konservatoriai Brėmene patyrė dar vieną skaudžią nesėkmę regioniniuose rinkimuose, nors kanclerė vykdė aktyvią agitacinę kampaniją šiame šiaurės vakariniame uostamiestyje. Jos CDU turėtų gauti 22,4 proc. balsų. 2011 metais vykusiuose rinkimuose ji surinko 20 proc. balsų.

CDU, vasarį taip pat patyrusi nesėkmę šiaurinės Hamburgo žemės rinkimuose, kur surinko vos 15,9 proc. balsų, nuo 2011 metų buvo išstumta iš valdžios šešiose žemėse ir šiuo metu valdo tik penkiuose iš 16-os Vokietijos regionų.

Paskutiniuose regioniniuose rinkimuose šiais metais verslui palanki Laisvųjų demokratų partija (FDP) turėtų gauti 6.5 proc. balsų, sustiprindama savo pozicijas nuo 2011 metų, kai surinko 2,4 proc. balsų. Ši partija viliasi 2017 metais sugrįžti į federalinį parlamentą kaip galima A.Merkel koalicijos partnerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius