-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Brexit“ prasideda: Theresa May pasirašė skyrybų procesą inicijuojantį laišką

Antradienio vakarą Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May pasirašė laišką, kuriuo formaliai pradedamas šalies išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) procesas, pranešė BBC.
Theresa May pasirašo laišką ES prezidentui Donaldui Tuskui
Theresa May pasirašo laišką ES prezidentui Donaldui Tuskui / „Scanpix“/AP nuotr.

Laiškas, kuriuo oficialiai informuojama, kad Jungtinė Karalystė nusprendė pasinaudoti 50-ojo Lisabonos sutarties straipsnio galimybe išstoti iš ES, trečiadienį bus įteiktas ES prezidentui Donaldui Tuskui.

Trečiadienio rytą ministrų kabineto posėdžio metu Th.May pasakys kalbą, kurioje žodžiu patvirtins, kad Jungtinės Karalystės atsiskyrimo nuo ES procesas prasidėjo.

BBC skelbia, kad Th.May kalboje pažadės per išstojimo derybas „atstovauti kiekvienam Jungtinės Karalystės gyventojui“, taip pat ir ES piliečiams, dėl kurių statuso po „Brexit“ dar nėra nuspręsta. „Esu tvirtai nusistačiusi pasiekti teisingą susitarimą kiekvienam šios šalies gyventojui“, – cituojama būsima premjerės kalba.

Antradienio vakarą Th.May telefonu kalbėjosi su D.Tusku, ES Komisijos prezidentu Jeanu-Claude'u Junckeriu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Išstojimo iš ES derybos turėtų prasidėti šių metų gegužę arba birželį. Pagal Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį, abi pusės turės dvejus metus deryboms ir Didžioji Britanija ES turėtų palikti 2019 metų kovo 29-ąją.

Jungtinės Karalystės vyriausybė tvirtina norinti vienu metu vesti derybas dėl atsiskyrimo ir būsimų prekybinių santykių, tačiau ES vadovai laikosi pozicijos, kad abu klausimai turėtų būti sprendžiami atskirai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius