Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 15 /16:25

„Brexit“ šalininkas parlamentaras siūlys parlamentui balsuoti dėl nepasitikėjimo Th.May

Konservatyvių pažiūrų parlamentaras, vienas aktyviausių „Brexit“ šalininkų Jacobas Reesas-Moggas siūlys parlamentui balsuoti dėl nepasitikėjimo premjere Theresa May, ketvirtadienį naujienų agentūrai „Press Association“ pranešė jo vadovaujamos Europos tyrimų grupės atstovas.
Jacobas Reesas-Moggas
Jacobas Reesas-Moggas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Britų ministrė pirmininkė trečiadienį laimėjo savo ministrų kabineto pritarimą „Brexit“ susitarimo projektui, bet ketvirtadienį patyrė didžiulį smūgį, kai virtinė vyriausybės narių atsistatydino jai bandant įsiūlyti susitarimą susiskaldžiusiam parlamentui.

Parlamente Th.May susidūrė su dideliu pasipriešinimu – ir griežtosios „Brexit“ linijos šalininkų, kuriems atrodo, kad susitarime per daug nuolaidų Briuseliui, ir ES šalininkų, norinčių glaudesnių ryšių su bloku arba antro referendumo.

Ji į parlamentarų klausimus – daugiausia neigiamo atspalvio – atsakinėjo net tris valandas.

„Scanpix“/AP nuotr./Theresa May
„Scanpix“/AP nuotr./Theresa May

J.Reesas-Moggas atskleidė dar prieš kelias savaites kolegoms pareiškęs, kad mano, jog Th.May turėtų pasitraukti.

Reporteriams parlamentaras teigė, kad jo siūlymo negalima vadinti perversmu, ir paneigė, jog pats taikosi į Th.May kėdę.

Tačiau, paklaustas, kas galėtų vadovauti Konservatorių partijai, J.Reesas-Moggas paminėjo kitų euroskeptikų pavardes – buvusio užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono, buvusio „Brexit“ sekretoriaus Davido Daviso.

Anot J.Reeso-Moggo, Jungtinės Karalystės vyriausybė turėtų pareikšti Briuseliui, kad šalis iš ES pasitrauks be susitarimo ir prekybą vykdys pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles.

Kiek konservatorių jau kreipėsi?

"Deja, pasitraukimo susitarimo projektas, šiandien pristatytas parlamentui, pasirodė esąs blogesnis nei tikėtasi; jame nesilaikoma pažadų, duotų tautai", – rašė J.Reesas-Moggas savo laiške Konservatorių partijos politikai didelę įtaką turinčio 1922-ųjų komiteto vadovui Grahamui Brady.

Jei Th.May laimės kovą dėl partijos lyderio posto, ji liks šiose pareigose ir dar metus negalės būti balsuojama dėl nepasitikėjimo ja.

„Taigi, pagal atitinkamas taisykles ir tvarką tai yra oficialus laiškas dėl nepasitikėjimo partijos lydere“, – pridūrė jis.

Jei 48 konservatorių įstatymų leidėjai parašys analogiškus laiškus, bus inicijuota kova dėl partijos lyderio posto.

Nors tokius laiškus jau yra parašę keli parlamentarai, buvo laukiama, kokį žingsnį žengs J.Reesas-Moggas, turint galvoje jo įtaką „Brexit“ šalininkams britų parlamente.

Tik G.Brady žino, kiek tokių laiškų komitetas jau yra gavęs, vis dėlto vis garsiau spėliojama, kad Th.May paskelbus „Brexit“ susitarimo projektą jau artėjama prie ribos.

Trečiadienį J.Reesas-Moggas atmetė premjerės pateiktą projektą ir pareiškė, kad jis kelia grėsmę Jungtinės Karalystės vientisumui, užkerta kelią Britanijai sudarinėti laisvosios prekybos susitarimus su kitomis pasaulio šalimis ir privers šalį nuolat laikytis Briuselio diktuojamų taisyklių.

Jei Th.May laimės kovą dėl partijos lyderio posto, ji liks šiose pareigose ir dar metus negalės būti balsuojama dėl nepasitikėjimo ja.

Vis dėlto jei Th.May pralaimės, ji privalės trauktis iš Konservatorių partijos vadovės kėdės ir negalės dalyvauti naujo lyderio rinkimuose.

VIDEO: Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: patenkinti ne visi, bet lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius