Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 26 /14:48

BRICS šalys susitarė įkurti plėtros skatinimo banką

Kylančių galybių bloko BRICS šalys antradienį susitarė įkurti plėtros skatinimo banką, kuris turėtų tapti varžovu Vakarų šalių palaikomoms institucijoms, pranešė Pietų Afrikos Respublikos (PAR) finansų ministras.
Derybos
Derybos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Tai atlikta“, – ministras Pravinas Gordhanas sakė po susitikimo su savo kolegomis iš Braziljos, Rusijos, Indijos ir Kinijos.

„Lyderiai paskelbs detales“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje PAR mieste Durbane vykstantį BRICS viršūnių susitikimą.

Šis bankas tikriausiai bus orientuotas į infrastruktūros plėtros projektus, mesdamas iššūkį septynis dešimtmečius trukusiam Pasaulio banko dominavimui.

Šis sprendimas buvo pirmasis kartas nuo BRICS steigiamojo viršūnių susitikimo prieš ketverius metus, kai šio bloko retorinius reikalavimus užtikrinti didesnę lygybe pasaulio tvarkoje lydėjo konkretesni žingsniai.

Visų BRICS šalių ekonomikos sudaro 25 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP), o jų žmonės – 40 proc. pasaulio gyventojų.

Tačiau šio bloko narės sako, kad institucijos, tokios kaip Pasaulio bankas, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba keičiasi nepakankamai sparčiai, kad atspindėtų šių šalių naujai įgytą įtaką.

Tarp bloko šalių, kurios daugeliu atžvilgiu yra varžovės, buvo jaučiama įtampa, todėl BRICS derybininkai buvo spaudžiami priimti susitarimą, kuris įrodytų, jog šis aljansas yra gyvybingas.

Toks susitarimas taip pat turėtų pasiųsti aiškią žinią Jungtinėms Valstijoms ir Europai, kad dabartinė galios pusiausvyra neturi ateities.

Tačiau vienas šiose derybose dalyvavęs Indijos diplomatas sakė AFP, jog daugelis detalių turbūt bus paliktos kitai dienai, leidžiant lyderiui paskelbti apie priimtą susitarimą, kad ir koks jis būtų netvirtas.

Naujasis bankas veikiausiai nepradės veikti dar kelerius metus.

Brazilijos centrinio banko vadovas Alexandre Tombini taip pat sakė AFP, kad buvo pasiekta nemaža pažanga, siekiant įkurti užsienio valiutos atsargų fondą, kurio vertė tikriausiai sieks 100 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius