-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britai apie „Brexit“: tai istorinė šalies politikos savižudybė

„Tai ir torių, ir visos mūsų šalies savižudybė.“ „Tai tik vyšnia ant torto.“ „Ką dabar daryti? Nežinau, rinkimų nenoriu.“ Visi 15min pakalbinti britai, paprašyti pakomentuoti Jungtinės Karalystės vyriausybės patirtą istorinių proporcijų pralaimėjimą Bendruomenių Rūmuose, neslėpė didžiulio nusivylimo šalies politikais.
Jungtinę Karalystę plėšo aistros dėl „Brexit“
Jungtinę Karalystę plėšo aistros dėl „Brexit“ / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Daugelis britų, be abejo, domisi tebesitęsiančiu ir vis klimpstančiu „Brexit“ procesu, tad dar prieš antradienio balsavimą suvokė, kad įstatymų leidėjai atmes Theresos May vyriausybės su ES suderėtą „Brexit“ susitarimą.

Tačiau balsų dauguma buvo tokia triuškinanti (432 balsai prieš 202), kad spauda ėmė rašyti apie zombišką politinį elitą Londone. Tokio didelio pralaimėjimo Jungtinės Karalystės premjeras nebuvo patyrę nuo pat 1924-ųjų – net 95 metus.

Kas laukia toliau, sunku pasakyti. Naujos derybos su Bendrija ir dar vienas mėginimas balsuoti parlamente?

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Theresa May
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Theresa May

Galbūt, bet ES vadovybė ir šalių narių lyderiai nenori net kalbėti apie papildomas nuolaidas – susitarimas, prie kurio kruopščiai dirbta dvejus metus, jiems atrodo geriausias įmanomas kompromisas.

Antrasis referendumas? Vėlgi, tai įmanoma, bet baisu net prognozuoti, kaip į tokį žingsnį reaguotų milijonai už pasitraukimą iš ES 2016 metais balsavusių ir demokratijos pergale įsitikinusių britų – greičiausiai galimi net neramumai.

„Brexit“ be jokio susitarimo jau realesnis. Vis dėlto politikai ir ypač verslas norėtų išvengti tokio scenarijaus, kuris suduotų smūgį Jungtinės Karalystės ekonomikai.

15min kalbinti britai vienas po kito teigė esantys visiškai nusivylę šalies valdžia, vardijo Th.May klaidas ir spėliojo, kas gali laukti dabar.

Trečiadienį laukiančio balsavimo dėl nepasitikėjimo premjere jie nesureikšmino.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmai

Th.May beveik neabejotinai išsilaikys, nes „Brexit“ klausimu susiskaldę konservatoriai vieningi dėl kitko – kad leiboristų lyderis Jeremy Corbynas negautų progos įsikraustyti į premjero rezidenciją Dauningo gatvėje.

Ar premjerė tiki savo misija?

„Šioje situacijoje, kai turime vyriausybę, kuri nesugeba valdyti, man akivaizdu, kad toriai pernelyg ilgai užsibuvo valdžioje. Eina devinti jų valdymo metai“, – taip padėtį Jungtinėje Karalystėje iš Vilniaus vertina čia gyvenantis 28-erių britas George'as Eastas.

Dėl to, kad Th.May pasiektam susitarimui parlamente pasipriešino ir 118 konservatorių deputatų, jis nesistebi – „Brexit“ ir požiūrio į santykius su ES klausimu partija susiskaldžiusi jau senokai.

Asmeninio albumo nuotr./George'as Eastas
Asmeninio albumo nuotr./George'as Eastas

„Problema – tai, kad Theresa May prieš referendumą agitavo už tolesnę narystę ES, o dabar turi stumti visai kitokius sprendimus. Jai nepatinka šis darbas. O man dėl to neramu, nes argi kas nors gerai dirbs darbą, kuris jam nepatinka?“ – klausė G.Eastas.

G.Eastas: „Nors man labai nepatinka „Brexit“, norėčiau, kad vyriausybei vadovautų žmogus, tikintis „Brexit“, o ne pasodintas į postą vykdyti sprendimų, kurie jam nepatinka.“

Žinoma, tarp torių yra politikų, kurie nori kieto „Brexit“ ir yra užkietėję euroskeptikai. Tad galbūt geresnis premjeras būtų, tarkime, buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas?

„Nežinau, ar būtų geriau, bet žinau, kad Borisas Johnsonas yra ne „Brexit“ šalininkas, o tiesiog oportunistas.

Tačiau taip, nors man labai nepatinka „Brexit“, norėčiau, kad vyriausybei vadovautų žmogus, tikintis „Brexit“, o ne pasodintas į postą vykdyti sprendimų, kurie jam nepatinka“, – svarstė G.Eastas.

Nenori J.Corbyno vyriausybės

Th.May trečiadienio vakarą laukia balsavimas dėl nepasitikėjimo, inicijuotas opozicinių leiboristų. Pastariesiems vadovauja radikalus kairysis Jeremy Corbynas, labai nepatinkantis dešiniesiems ir juos šiuo atžvilgiu vienijantis taip, kaip niekada nevienys „Brexit“.

Todėl beveik neabejojama, kad Th.May atsilaikys ir turės ieškoti naujo būdo vėl išjudinti „Brexit“ procesą. Premjerės atstovai jau paskelbė, kad ji kalbėsis su kitų partijų deputatais ir bandys surasti kompromisą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas

O leiboristų lyderis J.Corbynas lyg tyčia į šiuos pokalbius nekviečiamas. Torių politikė Andrea Leadsom pareiškė, kad jis visų pirma siekia ne patvirtinti susitarimą dėl „Brexit“, o naujų rinkimų.

J.Corbynas dar nėra aiškiai pasakęs, kokios pozicijos „Brexit“ klausimu laikosi, nors kairiųjų rinkėjai akivaizdžiai nori antro referendumo. Anot „The Guardian“, beveik 100 leiboristų parlamentarų ragina J.Corbyną pasakyti, ko nori partija.

„Jei Corbynas toliau svyruos ir sėdės ant tvoros, bijau, kad jis susiplėšys kelnes ten, kur jų susiplėšyti nenorėtų“, – pabrėžė Londono Totnamo rajonui parlamente atstovaujantis leiboristas Davidas Lammy.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Davidas Lammy
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Davidas Lammy

G.Eastas visiškai sutinka su sakančiaisiais, kad Th.May neatsistatydindama gelbėja šalį nuo J.Corbyno vyriausybės.

„Jeremy Corbyno pažiūros ir, pavyzdžiui, kontaktai su tokiomis šalimis kaip Venesuela, mane labai gąsdina. Tad geriau jau Theresa May. Mane labai liūdina, kai britų jaunimas palaiko Corbyną, nors niekada nėra buvęs posovietinėje erdvėje ir nematęs tokio „socializmo“ pasekmių“, – 15min tvirtino britas.

Kas toliau? „Norėčiau, kad visas šis reikalas per kokius dvejus metus žlugtų. Mes, britai, mokame atsiprašinėti. Bet norėčiau manyti, kad „Brexit“ data būtų pavėlinta – tai šiuo metu būtų geriausias sprendimas.

Manau, kad „Brexit“ – labai minkštas „Brexit“ – tikrai įvyks, tik gal ne šiais metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Britai laukia sprendimo dėl „Brexit“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Britai laukia sprendimo dėl „Brexit“

Tiesą sakant, net viliuosi, kad „Brexit“ įvyks, nes žmonės už tai balsavo. Jei į jų balsus bus nekreipiama dėmesio, bus labai liūdna. Niekas nebetikės valdžios institucijomis“, – pridūrė G.Eastas.

Nebetiki ES ateitimi

Anglijos Jorkšyro grafystėje gyvenantis Luke'as Cravenas 15min tvirtino, kad Th.May ir apskritai visa Konservatorių partija „ką tik įvykdė politinę savižudybę. Jo teigimu, šalies politika dabar bus dar nestabilesnė.

Kur suklydo vyriausybė? L.Craveno teigimu, torių suburta derybininkų dėl „Brexit“ komanda visų pirma turėjo pasiūlymo ES juodraštį suderinti su visa trapia parlamentine dauguma – ją sudaro konservatoriai ir juos remiantys nedidelės Šiaurės Airijos demokratinės unionistų partijos deputatai.

„Jei Bendrijos derybininkams būtų kilusios problemos dėl pasiūlymo, tvarka – susitarimo nėra. Bet jei galiausiai būtų susitarta, dokumentą būtų galima nešti į parlamentą, kur jis tikrai būtų patvirtintas.

Bet May panoro pasiimti visą atsakomybę ir taip išgelbėti savo reputaciją. Jai tiko bet koks susitarimas iš ES pusės, nes ji manė, kad už sandorį parlamente bus balsuojama kone aklai – juk šiaip ar taip, tai reikštų, kad mes paliekame ES.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May po pralaimėjimo Bendruomenių Rūmuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May po pralaimėjimo Bendruomenių Rūmuose

Ji ne taip perskaitė situaciją. Ji manė, kad visi deputatai, nenorintys antro referendumo, automatiškai balsuos už susitarimą norėdami išvengti dar vieno plebiscito“, – teigė L.Cravenas.

Už „Brexit“ 2016-aisiais balsavęs britas nenori naujų rinkimų: „Leiboristai nėra pasiruošę valdžiai. Man patinka Corbynas, bet jo komanda labai prasta, tad padėtis niekuo nepasikeistų.

May turi keliauti atgal į Briuselį ir pasakyti, ko mes norime. Sutikite arba mes pasitraukiame pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles. ES prileis į kelnes ir greičiausiai sutiks.“

M.Robinsonas: „Ar bus „Brexit“ susitarimas, ar ne – manau, kad viskas bus gerai. Aišku, nepaneigsi, kad mūsų politikai tai yra katastrofa. Gal ir reikėjo „Brexit“, kad paaiškėtų visa tiesa.“

Tiek L.Cravenas, tiek dar vienas su 15min bendravęs britas Mattas Robinsonas dar pažėrė niūrių prognozių ES – esą Bendrijos laukia žlugimas.

„Kai tik suklups Italija ir Ispanija, taip atsitiks ir su Prancūzija. Austrija jau sugrįžo į viduramžius, neatsilieka ir Vokietija“, – vardijo L.Cravenas, o M.Robinsonas jam antrino: „Britai, norintys būti ES, visiškai nesupranta, ką apie ES mano kitos jai priklausančios šalys.

Absoliučiai visi graikai, su kuriais kalbėjau Kefalonijoje, nekenčia ES ir nori nešdintis. Taip pat šnekėjo ir sutikti prancūzai Normandijoje. Patikėkite: prasidėjo ES griuvimas.“

Kas dėl situacijos Londone, M.Robinsonas įsitikinęs, kad kelių pastarųjų savaičių įvykiai parodo, kokia „nekompetentinga“ yra Jungtinės Karalystės vyriausybė.

„Rinkėjai, regis, jau neabejoja, jog kovo 29-ąją (tą dieną Jungtinė Karalystė oficialiai pasitrauks iš ES, jei terminas nebus nukeltas, – red. past.) nebus patenkinti – kad ir kaip balsavo.

Jei Theresa May tokį užsispyrimą būtų rodžiusi ne siekdama kaip tarakonas pasilikti Dauningo gatvėje, o per derybas su Junckeriu, mūsų pozicijos būtų kur kas geresnės.

Ar bus „Brexit“ susitarimas, ar ne – manau, kad viskas bus gerai. Aišku, nepaneigsi, kad mūsų politikai tai yra katastrofa. Gal ir reikėjo „Brexit“, kad paaiškėtų visa tiesa“, – svarstė M.Robinsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius