Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britai JAV išduos teroristines stovyklavietes steigusį pamokslininką

Didžioji Britanija rengiasi išduoti radikalų pamokslininką Abu Hamza al-Masri į JAV. Tokių veiksmų imamasi po to, kai Europos Žmogaus Teisių teismas atmetė dvasininko apeliacinį skundą.
Abu Hamza
Abu Hamza / Scanpix nuotr.

Teisinė kova su Abu Hamza Jungtinei Karalystei per aštuonerius metus kainavo milijonus svarų. Teigiama, kad vyras gali būti perduotas per tris savaites. Kiti keturi įtariamieji terorizmu, įskaitant kompiuterių ekspertą Babarą Ahmadą, taip pat bus perduoti JAV.

Vyrai teigia, kad jei bus išsiųsti į JAV, jiems teks susidurti su nežmonišku elgesiu.

Teismo sprendime nurodoma, kad JAV kalėjimuose vyrams net būtų patogiau nei Europoje. Tokiems kaliniams amerikiečių įkalinimo įstaigose leidžiama susitikti su artimaisiais, skaityti  laikraščius,  žiūrėti televizorių,  turėti savų pomėgių. Didelę laiko dalį vyrai praleis izoliuotose kameruose, tačiau atsižvelgiant į nusikaltimo pobūdį, tai yra būtina. Strasbūro teismo sprendime nurodoma, kad jei vyrai būtų pripažinti kaltais, jų galimybės bendrauti su išoriniu pasauliu turės būti griežtai apribotos ir jie būtų laikomi keliančiais pavojų saugumui. 

JAV valdžios institucijos šiuo metu ruošiasi perkelti vyrus į Ameriką, kur jie turės atsakyti už teroristinius nusikaltimus.  Vidaus reikalų ministerija pasveikino šį sprendimą, ragindama ekstradiciją įvykdyti „kuo greičiau“.

Abu Hamza yra ieškomas dėl kaltinimų JAV įsteigus teroristinių treniruočių stovyklą ir dalyvavus įkaitų pagrobime vakarų Jemene. Jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Kompiuteristas Babaras Ahmadas kartu su teisiamuoju Syedu Talha Ahsanu įtariami kūrę ir valdę džihado svetainę, kuri rėmė teroristus. Rėmėjai teigia, kad B.Ahmadas turėtų stoti prieš teismą Didžiojoje Britanijoje ir pradėjo prieš jį privataus kaltinimo procesą, bandydami sustabdyti jo išdavimą.

Adelis Abdulas Bary ir Khaledas al-Fawwazas yra kaltinami dirbę  „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno padėjėjais Londone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius