-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britams paskelbus atsakomuosius veiksmus Rusijai, dėmesys krypsta į Donaldą Trumpą

Po įžūlaus buvusio rusų šnipo apnuodijimo Jungtinėje Karalystėje ministrė pirmininkė Theresa May greit apkaltino Rusiją. Tą patį padarė ir JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, pareiškimu, kuris pasirodė esantis vienas paskutinių prieš jo atleidimą.
Donaldas Trumpas
Britams paskelbus atsakomuosius veiksmus Rusijai, dėmesys krypsta į Donaldą Trumpą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Donaldo Trumpo pradinis atsakas buvo atsargesnis; JAV prezidento atstovė vengė minėti Rusiją kaip tikėtiną šios atakos kaltininkę.

JAV sąjungininkams ir kai kuriems Kongreso nariams tai buvo dar vienas pavyzdys, kai prezidentas, regis, švelnina toną susidūręs su Maskvos provokacijomis.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May

Nors Baltieji rūmai vėliau sugriežtino savo retoriką, kai kuriems Rusijos stebėtojams faktas, kad JAV ne iš karto prisidėjo prie Britanijos, rėžia akį, ypač tokiu metu, kai esama netikrumo dėl Amerikos užsienio politikos trajektorijos.

A.Stent: „Akivaizdžiai (matyti) kontrastas tarp to, ką padarė britai, ir to, ko nepadarė JAV.“

„Akivaizdžiai (matyti) kontrastas tarp to, ką padarė britai, ir to, ko nepadarė JAV“, – sakė Džordžtauno universiteto Eurazijos, Rusijos ir Rytų Europos studijų centro direktorė Angela Stent. Pasak jos, nors mažai tikėtina, kad JAV įvestų naujas sankcijas Rusijai dėl buvusio šnipo apnuodijimo Britanijos teritorijoje, „vis tiek galima būtų tikėtis solidarumo“ iš Vašingtono.

Spaudimas D.Trumpui tvirtai atsakyti į Sergejaus Skripalio, kuris buvo nuteistas už šnipinėjimą Didžiajai Britanijai, ir jo dukters Julijos apnuodijimą trečiadienį sustiprėjo britų ministrei pirmininkei paskelbus apie 23 rusų diplomatų išsiuntimą ir nutraukus kontaktus su Maskva aukštu lygiu.

Th.May taip pat pažadėjo atvirų ir slaptų veiksmų prieš Rusiją, kuri pati neigia, kad yra kaip nors susijusi su minimu apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Baltieji rūmai yra sakę, kad D.Trumpas sutinka su Th.May dėl „pasekmių būtinybės“, bet konkrečiai nenurodė, ar JAV planuoja kokias nors bausmes. JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley trečiadienį sakė, kad Rusija privalo bendradarbiauti su britų tyrimu ir „paaiškinti savo veiksmus“.

Kai kurie JAV Kongreso nariai ragino D.Trumpą pastiprinti JAV atsaką. Nebraskai atstovaujantis respublikonų senatorius Benas Sasse'as sakė: „Amerikiečiai turėtų vadovauti pokalbiui su mūsų NATO sąjungininkėmis dėl kolektyvinio atsako į šį veiksmą ir būsimus agresijos veiksmus.“

Greitas Th.May atsakas yra akivaizdus kontrastas D.Trumpo reakcijai dėl Rusijos kišimosi į JAV 2016 metų prezidento rinkimus, kurį dabar tiria specialusis prokuroras Robertas Muelleris. D.Trumpas dažnai drumsdavo šią JAV žvalgybos agentūrų išvadą, pareikšdamas, kad nors Rusija kišosi, tą patį tikriausiai darė ir kiti.

Be to, prezidentas supykdė griežtą poziciją dėl Rusijos užėmusius Kongreso narius, įskaitant daug respublikonų, kai atsisakė pasinaudoti nauju įstatymu, leidžiančiu JAV įvesti sankcijas užsienio kompanijoms ir vyriausybėms, turinčioms verslo reikalų su Rusijos gynybos ar žvalgybos sektoriais. Tokios galios buvo suteiktos sausio mėnesį, bet kol kas niekas nebuvo nubaustas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas

Naujausia Rusijos provokacija prieš artimą JAV partnerę buvo įvykdyta ypač opiu D.Trumpo administracijai metu, ir sąjungininkams, ir priešininkams atidžiai stebint JAV užsienio politiką po R.Tillersono nušalinimo. Nors iš pradžių buvo skeptiškų vertinimų dėl R.Tillersono požiūrio į Rusiją, turint omenyje jo verslo santykius su Kremliumi, buvęs naftos bendrovės „ExxonMobil“ vadovas iškilo kaip pagrindinis Rusijos kritikas D.Trumpo administracijoje. Jis ne kartą kritikavo Maskvą dėl jos veiksmų Ukrainoje, Sirijoje ir kitur.

A.Weissas: „Rexas Tillersonas buvo žmogus, kuriuo Donaldas Trumpas kliovėsi dėl Rusijos politikos.“

„Rexas Tillersonas buvo žmogus, kuriuo Donaldas Trumpas kliovėsi dėl Rusijos politikos“, – sakė Andrew Weissas, kuris dirbo su nacionaliniu saugumu susijusiuose postuose Billo Clintono ir George'o H.W.Busho administracijose, o dabar yra strateginių studijų centro „Carnegie Endowment for International Peace“ viceprezidentas studijoms.

D.Trumpas nusprendė pakeisti R.Tillersoną CŽV direktoriumi Mike'u Pompeo. Šis buvęs Atstovų Rūmų narys respublikonas pripažino žvalgybos agentūrų išvadą, kad Rusija kišosi į rinkimus, bet menkino mintį, kad kišimasis buvo pastanga padėti D.Trumpui būti išrinktam.

„Rusai bandė kištis į Jungtinių Valstijų rinkimus 2016 metais. Jie taip pat elgėsi ir anksčiau, – sekmadienį televizijai „Fox News“ sakė M. Pompeo. – Rusijos pastangų paveikti Jungtines Valstijas ir vykdyti įtakos operacijas prieš JAV istorija ilga.“

M.Pompeo anksčiau šiais metais nustebino Vašingtone susitikdamas su Rusijos aukšto rango saugumo pareigūnais. Po kelių dienų D.Trumpo administracija atsisakė įvesti naujas sankcijas Maskvai dėl kišimosi į rinkimus. M.Pompeo tuos susitikimus vadino normaliais žvalgybos tarnybų vadovų kontaktais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Jei M.Pompeo paskyrimą patvirtins Senatas, JAV santykiai su Rusija bus tarp labiausiai erzinančių klausimų, kuriuos jam teks spręsti. R.Tillersonas prieš pat jo nušalinimą, dar nežinodamas, kad perduos šią problemą naujam valstybės sekretoriui, skundėsi dėl padėties su Maskva.

„Itin susirūpinau dėl Rusijos, – sakė jis. – Daugumą laiko praėjusiais metais daug investavome į bandymus dirbti drauge, spręsti problemas, spręsti nuomonių skirtumus. Ir, atvirai sakant, po vienų metų nesame labai toli pažengę. Vietoje to matome jų posūkį būti dar agresyvesniems.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius