Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanija po bylinėjimosi maratono deportavo radikalų musulmonų dvasininką Abu Qatadą

Didžioji Britanija sekmadienį deportavo radikalių pažiūrų musulmonų dvasininką Abu Qatadą į Jordaniją, užbaigdama aštuonerius metus trukusias vyriausybės pastangas išsiųsti jį į tėvynę, kur jį ketinama teisti dėl įtariamo terorizmo.
Abu Qatada lipa į lėktuvą.
Abu Qatada lipa į lėktuvą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lėktuvas, skraidinantis dvasininką, pakilo iš Karališkųjų oro pajėgų aerodromo Londono vakariniame priemiestyje Nortolte apie 2.45 val. vietos (4.45 val. Lietuvos) laiku, pranešė žiniasklaida.

„Šis pavojingas žmogus dabar jau pašalintas iš mūsų teritorijos, kad stotų prieš teismus savo šalyje“, – pareiškė vidaus reikalų sekretorė Theresa May, kurios pastangas išsiųsti Abu Qatadą iš šalies buvo sutrikdę keli teismų sprendimai.

„Džiaugiuosi, kad šios vyriausybės ryžtas įsodinti jį į lėktuvą pasiteisino ir kad pagaliau pasiekėme tai, ką seniai ragino padaryti ankstesnės vyriausybės, parlamentas ir Britanijos visuomenė“, – sakoma sekretorės pranešime.

Britanija kelis kartus nesėkmingai mėgino deportuoti šį musulmonų dvasininką į jo šalį, tačiau Jungtinės Karalystės ir Europos teismai blokuodavo tas pastangas.

Dvasininkas, kurį vienas Ispanijos teisėjas yra apibūdinęs kaip tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ velionio lyderio „Osamos bin Ladeno dešiniąja ranka Europoje“, ne kartą buvo pasiųstas už grotų ir vėl paleistas po savo pirmojo arešto 2001 metais.

Paskutinį kartą jis sugrįžo į kalėjimą praeitą kovą, kai pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas.

Jordanija praeitą mėnesį pašalino paskutinę kliūtį, trukdžiusią Britanijai išsiųsti Abu Qatadą į jo šalį, patvirtinusi ekstradicijos sutartį ir išsklaidžiusi Britanijos teisėjų susirūpinimą, kad prieš dvasininką gali būti naudojami įrodymai, išgauti kankinimais.

Th.May sakė, kad Britanijai dabar reikia atidžiau peržiūrėti savo įstatymus, susijusius su žmogaus teisėmis ir „pašalinti tiek daug galimybių teikti apeliacijas užsienio piliečiams, kuriuos mes norime deportuoti“.

D.Cameronas sveikina Abu Qatados deportaciją į Jordaniją

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas sekmadienį pareiškė, jog džiaugiasi, kad jo šaliai pagaliai pavyko deportuoti Abu Qatadą į Jordaniją po dešimtmetį trukusios teisinės kovos.

„Buvau absoliučiai pamalonintas. Vyriausybė sakė sieksianti, kad tai būtų atlikta, ir pasiekėme, kad tai būtų padaryta, – D.Cameronas sakė žurnalistams. – Tai klausimas, dėl kurio man, kaip ir likusiai šalies daliai, virė kraujas.“

53 metų Abu Qatada 1999-aisiais Jordanijoje buvo nuteistas už akių dėl sąmokslo vykdyti teroro išpuolius. Iš pradžių teismas jam skyrė mirties bausmę, kuri iškart buvo pakeista laisvės atėmimu iki gyvos galvos sunkiųjų darbų kalėjime.

Britanija kelis kartus nesėkmingai mėgino deportuoti šį musulmonų dvasininką į jo šalį, tačiau Jungtinės Karalystės ir Europos teismai blokuodavo tas pastangas, baiminantis, kad Jordanijoje iš naujo nagrinėjant Abu Qatados bylą gali būti naudojami įrodymai, išgauti kankinimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius