-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijoje minimos 20-osios Lokerbio sprogdinimo metinės (atnaujinta 17.04 val.)

Didžiojoje Britanijoje sekmadienį minimos 20-osios lėktuvo susprogdinimo virš Lokerbio Škotijoje metinės.
Nelaimės vietoje 1988 metais
Nelaimės vietoje 1988 metais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per tą į JAV skridusio lėktuvo katastrofą žuvo 270 žmonių - 259 lėktuvo keleiviai bei įgulos nariai ir 11 ant žemės buvusių žmonių, kurie žuvo degančioms lėktuvo nuolaužoms krintant ant namų.

Lokerbyje, kuriame gyvena 4 tūkst. žmonių, 14 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku prasidėjo atminimo pamaldos. Žuvusiųjų giminaičiai taip pat turėtų dalyvauti pamaldose Londono Hitrou oro uoste, iš kurio 1988 metų gruodžio 21-ąją pakilo tas „Pan Am“ 103-iojo reiso lėktuvas. Juo daugiausia skrido Kalėdoms į namus vykę amerikiečiai.

Atminimo ceremonijos planuojamos ir Jungtinėse Valstijose, viena jų turi įvykti Sirakūzų universitete Niujorko valstijoje. Tame lėktuve žuvo 35 šio universiteto studentai, kurie skrido namo po studijų Londone ir Florencijoje Italijoje.

40-ąją skrydžio į Niujorką minutę, 9,4 tūkst. m aukštyje, to lėktuvo „Boeing 747“ bagažo skyriuje sprogo bomba ir žuvo visi juo skridę žmonės.

Lokerbio gyventojai prisimena, kaip sprogimas nudažė dangų oranžine spalva ir kaip ant miestelio, kurį atsitiktinai įtraukė tarptautinio teroro sūkurys, krito nuolaužos ir lavonai.

Šio teroro akto tyrimas galiausiai atskleidė įrodymus, pagal kuriuos 27 metams buvo įkalintas buvęs Libijos žvalgybos pareigūnas Abdelbasetas Ali Mohmetas al Megrahi.

Jis bausmę atlieka Škotijos kalėjime ir dabar serga vėžiu, bet neseniai jo prašymas išleisti jį į laisvę buvo atmestas. A.A.M.al Megrahi ir toliau tvirtina, kad yra nekaltas, o jo apeliacija dėl nuosprendžio bus nagrinėjama kitais metais.

Per tą teroro aktą iš viso žuvo 180 amerikiečių, po jo Vakarų santykiai su Libija smarkiai atšalo ir pradėjo gerėti tik visai neseniai.

Nors Libija buvo priimta atgal į tarptautinę draugiją, kai kuriuos Lokerbio gyventojus ir toliau persekioja tos siaubingos nakties prisiminimai apie segančias nuolaužas, krintančias ant Kalėdoms išpuošto miestelio.

Buvęs policijos inspektorius, dabar jau pensininkas, 74 metų George'as Stobbsas prisiminė, kaip važiuodamas į netoliese esantį Šervud Kresntą, kur žuvo 11 gyventojų: „Ten buvo tas didžiulis krateris, didelė deganti masė. Karštis buvo didžiulis. Mačiau, kaip tirpsta geležiniai vartai, lyg kas būtų prikišęs litavimo lempą prie sviesto“.

72 metų Maxwellas Kerras prisimena, kaip rado keleivių daiktų.

„Šeimos vyko namo Kalėdoms. Radome daug išmėtytų kalėdinių dovanų. Ten buvo vyrai, moterys, vaikai ir kūdikiai. Tai siaubinga, kai apie tai pagalvoji“, – sakė jis.

Sąsają su Libija nustatė tyrėjai, stropiai ištyrę medžiagas iš lagamino „Samsonite“, kuriame buvo magnetofone paslėpti sprogmenys. Tyrėjai nustatė, kad bomba tikriausiai Frankfurte buvo padėta į kitą kitos kompanijos lėktuvą, iš kurio dalis keleivių Hitrou oro uoste persėdo į pasmerktą lėktuvą skrydžiui į Niujorką.

Iš tikrųjų „Pan Am“ 103-iojo reiso lėktuvas vėlavo pakilti – jei jis būtų nevėlavęs, būtų sprogęs virš Atlanto vandenyno, o lėktuvo nuolaužos būtų likusios jo dugne.

Galiausiai po tarptautinės paieškos Škotijos policija ir CŽV susekė A.A.M.al Megrahi ir kitas kaltinamasis, Al Aminas Khalifa Fhimahas, bet jų teismas įvyko tik po ilgai trukusių diplomatinių ginčų.

Nyderlanduose buvo įsteigtas nepaprastasis teismas. Škotijos teisėjai nuteisė A.A.M.al Megrahi, o A.Kh.Fhimahas buvo išteisintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius