Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos policija rado buteliuką su nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“

Didžiosios Britanijos policija penktadienį paskelbė radusi „buteliuką“ su Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ vieno iš dviejų britų, praeitą mėnesį apsinuodijusių šiuo cheminiu ginklu, namuose.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Trečiadienį, liepos 11 dieną, atliekant paieškas Charlie Rowley name Eimsberyje, buvo rastas buteliukas“, – sakoma policijos pranešime.

„Mokslininkai dabar patvirtino mums, kad buteliuke esanti medžiaga yra „Novičiok“, – pridūrė pareigūnai.

Keturiais mėnesiais anksčiau kitame Anglijos pietiniame mieste Solsberyje, esančiame netoli Eimsberio, šia medžiaga buvo apnuodytas buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija. Britanijai dėl šio incidento apkaltinus Maskvą, o Rusijai tvirtinant, kad ji su tuo niekaip nesusijusi, kilo aštri diplomatinė krizė.

Medžiagos tapatumą nustatė Porton Dauno gynybos laboratorija. Anksčiau ji ištyrė su kovą įvykdytu Skripalių apnuodijimu susijusius mėginius ir pirmoji paskelbė išvadą, kad buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas ir jo dukra buvo paveikti „Novičiok“.

45 metų Ch.Rowley ir jo 44 metų partnerė Dawn Sturgess birželio 30-ąją smarkia sunegalavo šio vyro namuose Eimsberyje per kelių valandų laikotarpį vienas po kito.

Praeitą sekmadienį D.Sturgess mirė, o Ch.Rowley galiausiai atgavo sąmonę; jo būklė nebėra kritinė.

Policija nurodė turėjusi galimybę trumpai su juo pasikalbėti.

Pasak pareigūnų, tolesniais tyrimais bus siekiama nustatyti, ar Ch.Rowley ir D.Sturgess paveikusi medžiaga yra iš tos pačios partijos, kaip ir panaudota prieš Skripalius.

„Vykdomi tyrimai, iš kur atkeliavo šis buteliukas ir kaip jis pakliuvo į Charlie namus“, – nurodė policija.

Jungtinės Karalystės policijos kovos su terorizmu padalinio vadovas Neilas Basu, vadovaujantis šiam tyrimui, sakė, kad naujausias atradimas yra „reikšmingas ir teigiamas įvykis“.

„Vis dėlto negalime garantuoti, kad nėra likę daugiau šios medžiagos, tad (policijos) užtvaros liks dar ilgoką laiką“, – pabrėžė jis.

„Tokiu būdu siekiama, kad būtų galima tęsti nuodugnias paieškas kaip prevencinę priemonę visuomenės saugumui užtikrinti ir padėti tyrėjų komandai“, – aiškino N.Basu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius