-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 12 /21:16

Britanijos premjerė Th.May ragina savo partiją palaikyti ją per balsavimą dėl nepasitikėjimo

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį kreipėsi į dešimtis savosios Konservatorių partijos įstatymų leidėjų, likus mažiau negu valandai iki jų balsavimo dėl nepasitikėjimo, nulemsiančio vyriausybės vadovės likimą.
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“/AP nuotr.

Th.May buvo sutikta stalų trankymu, kai ji įžengė į Bendruomenių Rūmų kabinetą kreiptis į įstatymų leidėjus.

Tai yra tradicinis pritarimo ženklas, bet Th.May bus nelengva įtikinti daugelį svarbių savo partijos veikėjų, įskaitant tokius varžovus kaip buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas ir buvęs „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas.

Jie abu yra tarp konservatorių, kritikuojančių Th.May su Briuseliu susiderėtą išstojimo iš Europos Sąjungos sutartį.

Už „Brexit“ pasisakantys toriai anksčiau trečiadienį inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo Th.May. Šis žingsnis ministrei pirmininkei sukėlė dar didesnių rūpesčių per jos didžiausią krizę nuo atėjimo į valdžią tuojau po to, kai britai per 2016-ųjų birželį surengtą referendumą nubalsavo, jog Jungtinė Karalystė turi išstoti iš Europos Sąjungos.

Premjerė nusprendė paskelbti paskutinės minutės kreipimąsi ir pareiškė, kad ją nuvertus šalį apimtų didesnis netikrumas.

Pagal partijos taisykles balsavimui dėl nepasitikėjimo lyderiu inicijuoti reikia 15 proc. parlamente dirbančių konservatorių atitinkamų laiškų 1922-ųjų komiteto vadovui Grahamui Brady. Šiuo metu 15 proc. konservatorių parlamente sudaro 48 žmonės.

Balsavime galės dalyvauti visi 315 torių parlamentarų.

Th.May pergalei reikia užsitikrinti 158 balsus. Jei premjerei pavyks laimėti, vienus metus nebebus galima vėl bandyti ją nušalinti.

Jei Th.May pralaimės, ji turės atsistatydinti. Tuomet bus rengiami naujo partijos lyderio rinkimai, kuriuose ji nebegalės kandidatuoti.

Premjerė anksčiau trečiadienį pareiškė, kad mėgins atlaikyti balsavimą dėl nepasitikėjimo „visais įmanomais būdais“ ir pridūrė, kad drastiški pokyčiai dabartinėje šalies politikoje gali sabotuoti „Brexit“ procesą.

„Jei kelias savaites draskysime vieni kitus, kils daugiau nesusitarimų, – prie savo biuro Dauningo gatvėje pareiškė vyriausybės vadovė. – Esu pasiruošusi užbaigti savo darbą.“

Planuojama, kad Konservatorių partijos balsavimas dėl nepasitikėjimo savo vadovybe vyks nuo 18 iki 20 val. Grinvičo (20–22 val. Lietuvos) laiku. Jo rezultatai turėtų paaiškėti tuojau po to, kai bus atiduoti balsai.

Ketina atsistatydinti prieš 2022 metų rinkimus

Th.May trečiadienį taip pat pareiškė savo partijos įstatymų leidėjams, nutarusiems surengti balsavimą dėl pasitikėjimo vyriausybės vadove, kad ketina atsistatydinti dar prieš 2022 metų visuotinius rinkimus, sakė Konservatorių partijos parlamentarai.

„Ji sakė neketinanti vadovauti per 2022 metų rinkimus“, – žurnalistams sakė parlamento narys Alecas Shelbrooke'as po susitikimo už uždarų durų, įvykusio prieš prasidedant balsavimui dėl pasitikėjimo Konservatorių partijos lydere Th.May.

Žinią, kad Th.May pažadėjo nekandidatuoti per 2022 metų rinkimus, patvirtino darbo ir pensijų ministrė Amber Rudd ir parlamento narys Robertas Bucklandas.

„Ji sakė: „Širdyje norėčiau vesti partiją į kitus rinkimus“. Tačiau tai tebuvo įžanginė frazė į jos užuominą, kad ji susitaikytų su faktu, jog to nebus, jog to ji neketina daryti“, – sakė R.Bucklandas.

Anksčiau buvo abejonių, ar Th.May tikrai negalėtų vesti savo partijos į pirmalaikius rinkimus, jeigu jos vyriausybė žlugtų iki įprastų visuotinių rinkimų 2022 metais.

Tačiau parlamento narys Nickas Bolesas nurodė, kad vyriausybės vadovė „visiškai aiškiai“ pasakė, kad to nebus.

„Dabar ji nusipelnė visų konservatorių parlamentarų palaikymo, kad galėtų tęsti savo darbą ir įgyvendinti „Brexit“ kompromisą, galintį laimėti daugumą Bendruomenių Rūmuose“, – sakoma N.Boleso „Twitter“ žinutėje.

Vis dėlto griežto „Brexit“ šalininkų stovyklos Konservatorių partijoje lyderis Jacobas Reesas-Moggas sakė nesąs įtikintas premjerės pažado ir pridūrė, kad „ketinimai“ yra vienas iš pavojingų politikų žodžių, kuriais niekada negalima kliautis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius