-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų karo laivas praplaukė Taivano sąsiauriu

Britų Karališkasis karinis laivynas pranešė, kad pirmadienį Taivano sąsiauriu praplaukė Jungtinės Karalystės karo laivas, siekiant duoti atkirtį Pekino pretenzijoms į šį svarbų vandens kelią. Tai yra retas atvejis, kai tokį manevrą atliko ne JAV laivas.
Taivano vėliava
Taivano vėliava / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Po įtempto darbo su partneriais ir sąjungininkais Rytų Kinijos jūroje dabar plaukiame Taivano sąsiauriu, siekdami aplankyti Vietnamą ir Vietnamo liaudies laivyną“, – rašoma fregatos „HMS Richmond“, dislokuotos kaip dalis Jungtinės Karalystės lėktuvnešio smogiamosios grupės, oficialioje tviterio paskyroje.

Pasak vietos žiniasklaidos, tai pirmas kartas, kai britų karo laivas praplaukė šiuo siauru vandens keliu, skiriančiu žemyninę Kinijos dalį ir Taivaną.

2019 metais sąsiauriu praplaukė britų karinių jūrų pajėgų tyrimų laivas „HMS Enterprise“. Jungtinės Karalystės gynybos ministerija neatsakė į prašymą pateikti komentarų.

JAV laivynas Taivano sąsiauryje reguliariai rengia „laivybos laisvės“ pratybas. Šie manevrai pykdo Pekiną, reiškiantį pretenzijas į Taivaną ir aplinkinius vandenis, taip pat į beveik visą Pietų Kinijos jūrą.

Jungtinės Valstijos ir dauguma kitų šalių šias akvatorijas laiko tarptautiniais vandenimis, kurios turėtų būti atviros visiems laivams.

Pirmadienį Kinija santūriai sureagavo į britų fregatos pasirinktą kryptį.

„Tikimės, kad atitinkamos šalys gali padaryti daugiau, jog būtų stiprinamas šalių tarpusavio pasitikėjimas, taip pat užtikrinama taika ir saugumas regione“, – žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

Iki šiol Amerika buvo pagrindinės pasaulio galybė, kurios karo laivai reguliariai praplaukdavo Taivano sąsiauriu.

Tačiau vis daugiau Vašingtono sąjungininkių keliauja šiuo maršrutu, didėjant Pekino karinei grėsmei Taivano atžvilgiu ir Kinijai stiprinant ginčijamos Pietų Kinijos jūros kontrolę.

Pastaraisiais metais Taivano sąsiaurį kirto Kanados, Prancūzijos ir Australijos karo laivai, o Kinija dėl šių incidentų reiškė protestus.

Taivaniečių gynybos ministras Chiu Kuo-chengas žurnalistams patvirtino, kad vandens keliu plaukė užsienio laivas, bet nepatikslino, kuriai šaliai jis priklauso.

23 mln. Taivano gyventojų baiminasi, kad į jų salą įsiverš autoritarinė Kinija, žadėjusi kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekinas padidino karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą Taibėjui, kai 2016 metais buvo išrinkta prezidentė Tsai Ing-wen, laikanti salą „jau nepriklausoma“.

Pernai kinų kariniai lėktuvai Taivano gynybinę erdvę pažeidė rekordiškai daug kartų – 380, o per šių metų pirmuosius aštuonis mėnesius dar daugiau – 400 kartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius