Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų kraštutinių dešiniųjų lyderis per BBC laidą puolė islamą ir gynė kuklusklaną

Didžiosios Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC penktadienį buvo griežtai kritikuojamas už kraštutiniams dešiniesiems suteiktą „auksinę progą“, kai į populiarią savo pokalbių laidą pakvietė Britų nacionalinės partijos (BNP) lyderį, kuris jos metu užsipuolė islamą ir gynė kuklusklaną.
Nickas Griffinas
Nickas Griffinas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 BBC Islamas

Per pagrindinį televizijos kanalą BBC1 geriausiu laiku rodomoje pokalbių laidoje „Question Time“ ketvirtadienio vakarą dalyvavęs Nickas Griffinas ne kartą buvo pertrauktas studijoje susirinkusių žiūrovų, kurie šaukė: „Gėda!“ ir „Melagis!“

Jau tris dešimtmečius gyvuojanti pokalbių laida „Question Time“, kurios metu įtakingiausi politikai, žurnalistai ir žymūs visuomenės veikėjai atsako į studijoje susirinkusių žiūrovų klausimus, tapo savotiška visuomenine institucija.

Daug žmonių pasmerkė laidos rengėjų sprendimą pirmą kartą pasikviesti į studiją N.Griffiną, nes mano, kad tokiu būdu jo kraštutinių dešiniųjų partijai nepelnytai buvo suteikta politinio respektabilumo aura.

Kiek anksčiau prie BBC televizijos centro, kuriame filmuojama ši pokalbių laida, apie 500 demonstrantų surengė triukšmingą protesto akciją prieš N.Griffino pakvietimą į „Question Today“.

Maždaug 30 protestuotojų įsiveržė į pastatą. Policija sulaikė šešis žmones, o trys pareigūnai buvo sužeisti.

Pasisakė prieš homoseksualus

Per valandą trukusią laidą N.Griffinas tvirtino, kad jei šiandien būtų gyvas Antrojo pasaulinio karo metais Britanijos vyriausybei vadovavęs Winstonas Churchillis, jis priklausytų BNP, taip pat pareiškė, kad homoseksualumas yra „baisus“ dalykas.

Paklaustas, ar jis kada nors neigė buvus Holokaustą, N.Griffinas paprastai atsakė: „Aš nebuvau nuteistas už Holokausto neigimą“, o vėliau atsisakė paaiškinti, kodėl jis neigė Holokaustą, pareiškęs, jog Holokausto neigimas draudžiamas Europos įstatymų.

Kai laidoje taip pat dalyvavęs britų teisingumo sekretorius Jackas Straw pareiškė N.Griffinui, kad užtikrins, jog jis nebus traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, jei atsakys į šį klausimą, BNP lyderis vis tiek atsisakė išsamiau tai komentuoti.

N.Griffino kalbos apie Didžiąją Britaniją kaip apie „išimtinai britišką ir krikščionišką šalį“ sulaukė pavienių aplodismentų, tačiau jis buvo išjuoktas, kai pareiškė, kad gėjų elgesys yra „išties baisus“.

Jo pasisakymus dažnai pertraukdavo garsūs studijoje susirinkusių žiūrovų šūksniai, o vienas jų netgi pasiūlė N.Griffinui keliauti į Pietų ašigalį.

N.Griffinas taip pat sulaukė žiūrovų pašaipų ir švilpimo, kai pareiškė, kad kuklusklanas „buvo beveik visiškai nesmurtinis“, o islamas propaguoja žydų žudymą bei išprievartautų moterų užmėtymą akmenimis.

BNP siekia sustabdyti imigraciją ir šiuo metu jos nariais gali būti tik baltaodžiai žmonės, tačiau po neseniai įvykusio teisinio mūšio kraštutiniams dešiniesiems teks atsisakyti šios nuostatos.

Sulaukė griežtos kritikos

N.Griffinas tapo pirmuoju BNP nariu, pakviestu į laidą „Question Today“, o jo pasirodymas šalyje sulaukė itin didelio susidomėjimo, turint galvoje čia jaučiamą nerimą dėl kraštutinių dešiniųjų iškilimo.

N.Griffinas buvo pakviestas dalyvauti laidoje praėjus beveik pusmečiui po to, kai birželį su savo partijos kolega buvo išrinktas į Europos Parlamentą. BNP šiuose rinkimuose gavo beveik milijoną balsų.

Nors dauguma studijoje susirinkusių žmonių priešiškai sutiko N.Griffiną, BBC penktadienį sulaukė griežtos kritikos, kad apskritai nusprendė pakviesti jį į laidą.

Laikraštis „The Guardian“ savo redakcinėje skiltyje rašė, kad tai „abejotinos vertės televizija“. „Tiesa, lieka viltis, kad juo daugiau visuomenė sužinos apie jo partiją, tuo bjauresne ją laikys“, – rašė dienraštis. Tuo tarpu „The Daily Mirror“ tai pavadino sėkmingu propagandiniu kraštutinių dešiniųjų fanatikų žingsniu.

Kiti komentavo dar tiesmukiau. Dienraščio „The Independent“ pirmasis puslapis skelbė: „BBC suteikė jam viešumo deguonies. Jis užduso“.

Voriko universiteto apžvalgininkas Jamesas Shieldsas N.Griffino pakvietimą į „Question Time“ lygino su panašių atgarsių sukėlusį Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderio Jeano Marie Le Peno pasirodymu televizijoje 1984 metais. Pasak J.Shieldso, tas įvykis labai pagerino J.M.Le Peno įvaizdį daugelio Prancūzijos rinkėjų akyse.

Ekspertas pabrėžė, kad Kembridžo universitete išsilavinimą įgijęs N.Griffinas, kaip ir J.M.Le Penas, savo pasirodymą televizijoje laiko „proveržiu į vyraujančios krypties žiniasklaidą“.

BBC teisino savo sprendimą pakviesti į laidą N.Griffiną, sakydama, jog nacionalinis transliuotojas privalo būti nešališkas. Valstybės sekretorius Velso reikalams Peteris Hainas, kuris taip pat yra kovos su apartheido režimu veteranas, apkaltino televiziją įteisinus „rasistinį nuodą“.

BBC neatsiprašė dėl šios laidos ir pabrėžė, kad N.Griffinui buvo pateikta nepatogių klausimų. „Tvirtai tebesilaikome požiūrio, jog pakviesti Nicką Griffiną buvo tinkama“, – sakė BBC generalinio direktoriaus pavaduotojas Mark Byfordas. „Question Time“ paprastai pritraukia apie 3 mln. žiūrovų, tačiau ketvirtadienio laidos žiūrimumas, kurio statistika kol kas nebuvo paskelbta, tikriausiai buvo daug didesnis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius