Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų parlamentarai pasisakė už Palestinos valstybės pripažinimą

Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai pirmadienį triuškinama balsų dauguma pasisakė už Palestinos valstybės pripažinimą – tai simboliškai labais svarbus, bet privalomosios galios neturintis sprendimas, kuris veikiausiai nepakeis vyriausybės politikos.
Palestina sprendimą sutiko itin džiaugsmingai.
Palestina / Reuters/Scanpix nuotr.

Už iniciatyvą „pripažinti Palestinos valstybę greta Izraelio valstybės, prisidedant prie tikslo derybų keliu pasiekti dviejų valstybių sprendinį“ balsavo 274 įstatymų leidėjai, prieš pasisakė 12.

Audringi debatai Bendruomenių Rūmuose buvo atidžiai stebimi visame pasaulyje ir gali turėti diplomatinių pasekmių, suteikdami svarbų postūmį palestiniečių vadovybės kampanijai už jų valstybingumo pripažinimą.

Balsavimas britų parlamente surengtas po to, kai Švedijos vyriausybė, užsitraukdama Izraelio pyktį, šį mėnesį paskelbė, kad pripažins Palestinos valstybę. Ji taps pirmąja tai padariusia Europos Sąjungos valstybe nare iš Vakarų Europos.

Britų vyriausybei pirmadienį parlamento priimtas sprendimas neturi privalomosios galios

Britų vyriausybei pirmadienį parlamento priimtas sprendimas neturi privalomosios galios, nes šią iniciatyvą pateikė eilinis opozicinės Leiboristų partijos parlamentaras. Ji nurodė, kad pripažins Palestiną tik tuomet, kai tam bus tinkamas metas.

„Palestinos žmonių aspiracijos negali būti visiškai realizuotos, kol nesibaigė okupacija... ir mes manome, jog tai įmanoma padaryti tik derybų keliu“, – sakė Artimųjų Rytų reikalų ministras Tobias Ellwoodas.

„Tik okupacijos pabaiga leis Palestinos valstybingumui tapti realybe“, – pridūrė jis.

Premjeras Davidas Cameronas kartu su kitais vyriausybės, remiančios vadinamąjį dviejų valstybių sprendinį, nariais per balsavimą susilaikė.

Balsavime dalyvavo mažiau nei pusė visų įstatymų leidėjų, tačiau pasiūlymas pripažinti Palestiną sulaukė abiejų didžiųjų partijų deputatų paramos: už jį balsavo 39 konservatoriai ir 192 leiboristai, tarp jų partijos lyderis Edas Milibandas.

Leiboristų parlamentaras Jackas Straw, kuris Tonio Blairo vyriausybėje užėmė užsienio reikalų sekretoriaus postą, atmetė prielaidas, kad ši iniciatyva neturės beveik jokio poveikio.

„Manau, labai nesantūri Izraelio reakcija į tai, kad Bendruomenių Rūmai gali priimti tokią rezoliuciją, įrodo, kad ši rezoliucija turės reikšmės“, – sakė J.Straw.

Palestinos savivalda apskaičiavo, kad 134 šalys yra pripažinusios Palestiną kaip valstybę, nors šis skaičius yra ginčijamas, o kelių ES narių pripažinimai siekia dar sovietinius laikus.

Didžioji Britanija 2012 metais susilaikė per balsavimą Jungtinėse Tautose dėl valstybės stebėtojos statuso suteikimo Palestinai. Šis statusas buvo suteiktas palestiniečiams nepaisant griežtų Jungtinių Valstijų ir Izraelio prieštaravimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius