Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Britų parlamentarai perspėja nežaboti spaudos

Daugiau kaip 80 britų parlamentarų trečiadienį perspėjo neįvesti valstybinio reguliavimo laikraščiams, o ministras pirmininkas Davidas Cameronas tuo tarpu turi gauti svarbią ataskaitą dėl įsilaužimo į mobiliuosius telefonus skandalo.
Airijos spauda džiaugiasi prancūzų nesėkme
Airijos spauda džiaugiasi prancūzų nesėkme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įvairioms partijoms priklausančių parlamentarų grupė laiške, kurį spausdina laikraščiai „The Guardian“ ir „The Daily Telegraph“, rašo, kad įstatymų triukšmingai britų spaudai reguliuoti įvedimas būtų didžiausias smūgis žiniasklaidos laisvei per 300 metų.

Tačiau nauja apklausa parodė, kad 60 proc. visuomenės pritartų teisėjo Briano Levesono tyrimo dėl žiniasklaidos etikos rekomendacijoms, kurios turi būti paskelbtos ketvirtadienį, net jei B.Levesonas paragins įvesti įstatyminį reguliavimą.

D.Cameronas šį tyrimą užsakė po to, kai paaiškėjo, kad Ruperto Murdocho bulvarinio laikraščio „News of the World“, kurį šis Australijoje gimęs magnatas uždarė 2011 metų liepą, darbuotojai neteisėtai įsilauždavo į mobiliųjų telefonų balso pašto dėžutes.

„Kaip parlamentarai tikime žodžio laisve ir nepritariame jokios įstatyminės kontrolės formos įvedimui, - sakoma laiške, kurį pasirašė abejų parlamento rūmų nariai. – Joks įstatyminis spaudos reguliavimas nebūtų įmanomas neįvedus valstybinio licencijavimo, kurio Britanijoje buvo atsisakyta 1695 metais“.

Tarp laišką pasirašiusių konservatorių yra Londono 2012 metų olimpiados vadovas Sebastianas Coe, buvęs gynybos ministras Liamas Foxas ir buvęs Europos ministras Davidas Davisas.

Savo parašą taip pat padėjo koalicijos partnerių liberalų demokratų parlamentaras Johnas Hemmingas ir keli leiboristų parlamentarai, tarp jų - buvusi sporto ministrė Kate Hoey ir buvęs socialinio aprūpinimo ministras Frankas Fieldas.

Tačiau Holivudo aktorius Hugh Grantas, kuris kalbėjo įsilaužimo į telefonus aukų vardu, sakė, kad šiame laiške neteisingai interpretuojama tai, ko norėjo aktyvistai.

„Žmonės siekia, kad laikraščiai nebegalėtų patys reguliuoti savęs“, - BBC televizijai sakė „Keturių vestuvių ir vienų laidotuvių“ (Four Weddings and a Funeral) žvaigždė.

Britų spauda šiuo metu pati reguliuoja save - per plačiai kritikuojamą Spaudos skundų komisiją.

H.Grantas pridūrė: „Niekas neįrodinėja, kad reikia įstatyminio reguliavimo ... Jie įrodinėja, kad reikia nepriklausomo reguliavimo, pagrįsto įstatymu, o tai - visai kas kita“.

D.Cameronas ataskaitos kopiją turi gauti trečiadienį 13 val. 30 min. Grinvičo (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku, 24 valandos prieš tai, kai B.Levesonas savo išvadas paskelbs viešai.

Ministras pirmininkas neprivalo įgyvendinti B.Levesono rekomendacijų, tačiau nusprendęs pradėti tokį tyrimą jis tikriausiai sulauktų griežtos kritikos, jei nesiimtų jokių veiksmų.

Kita vertus, konservatorius D.Cameronas susidurs su dideliais nesutarimais savo paties partijoje ir net galimu maištu, jeigu sutiks su kokiu nors įstatyminiu laikraščių reguliavimu.

42 konservatorių - pagrindinių koalicijos su liberalais demokratais partnerių - parlamentarai anksčiau parašė laišką, kuriame ragino priimti griežtus naujus spaudos įstatymus.

Trečiadienį „The Guardian“ skelbiami apklausos rezultatai rodo tvirtą visuomenės paramą griežtiems įstatymams.

Kaip rodo „YouGov“ apklausa, atlikta „Media Standards Trust“ užsakymu, 79 proc. britų pritaria nepriklausomam spaudos reguliavimui pagal įstatymus, o 60 proc. mano, kad D.Cameronas turėtų įgyvendinti B.Levesono rekomendacijas.

D.Cameronas atlikti tyrimą nurodė paaiškėjus, kad jau nebeegzistuojančio „News of the World“ darbuotojai įsilaužė į nužudytos moksleivės Milly Dowler, dešimčių kitų nusikaltimų aukų, įžymybių ir politikų telefonus.

Britų policija pradėjo tris susijusius tyrimus dėl mobiliųjų telefonų šnipinėjimo, pareigūnų papirkinėjimo ir privatumo pažeidimų; pareigūnai jau areštavo daugiau kaip 90 asmenų.

Buvęs D.Camerono atstovas Andy Coulsonas ir buvusi R.Murdocho padėjėja Rebekah Brooks buvo apkaltinti įsilaužimu į telefonus ir papirkinėjimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius