Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 19 /16:49

Britų policija nustatė asmenis, įtariamus Skripalių apnuodijimu „Novičiok“

Naujienų agentūros „Press Association“ (PA) šaltinių teigimu, Jungtinės Karalystės tyrėjai nustatė įtariamuosius, kurie šių metų kovą Anglijos mieste Solsberyje nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ apnuodijo buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją. Pranešama, kad užpuolikai – rusai.
Julija ir Sergejus Skripaliai
Julija ir Sergejus Skripaliai / „Facebook“ nuotr.

Pareigūnų teigimu, su misija apnuodyti Skripalius į Angliją atvyko keli Rusijos piliečiai. Anot PA šaltinių, ieškoma daugiau nei vieno įtariamojo.

„Tyrėjai mano, kad nustatė įtariamus užpuolikus stebėjimo kamerų pagalba. Kamerų įrašai buvo sutikrinti su duomenimis apie asmenis, atvykusius į šalį konkrečiu metu. Tyrėjai yra tikri, kad įtariamieji – rusai“, – teigė šaltinis.

S.Skripalis buvo kalinamas už Rusijos agentų išdavimą britų saugumo tarnybai MI6, o 2010 metais per apsikeitimą šnipais išvyko į Angliją.

Rusija griežtai neigia, kad yra kaip nors susijusi su ataka prieš Skripalius. Dėl šio incidento kilus dideliam diplomatiniam ginčui Jungtinė Karalystė ir jos sąjungininkės išsiuntė dešimtis rusų diplomatų, o Maskva atsakė analogiškomis priemonėmis.

Žinia apie esą nustatytus įtariamuosius pasirodė kaip tik tokiu metu, kai policija turi pradėti tyrimą dėl Dawn Sturgess, kuri anksčiau šį mėnesį mirė po kontakto su „Novičiok“. Pareigūnai mano, kad šios medžiagos užsiliko Anglijoje po atakos prieš Skripalius.

„Facebook“ nuotr./Charlie Rowley ir Dawn Sturgess
„Facebook“ nuotr./Charlie Rowley ir Dawn Sturgess

D.Sturgess partneris Charlie Rowley irgi nukentėjo, tačiau jo gyvybę pavyko išgelbėti. Pranešama, kad į D.Sturgess organizmą pateko 10 kartų daugiau medžiagos „Novičiok“ nei į Skripalių.

Nervus paralyžiuojančios medžiagos buvo palikta Solsberio parke ar kur kitur išmestame kvepalų buteliuke. Esą D.Sturgess papurškė „Novičiok“ tiesiai sau ant odos.

Tiesa, D.Sturgess mirties priežasties tyrimas buvo atidėtas, kol įvyks sausio 16-ąją planuojamo parengiamosios apžvalgos paskelbimo.

Per trumpą posėdį teismas buvo informuotas, kad D.Sturgess patyrė „kvėpavimo sutrikimų“. Moters palaikai dabar jau perduoti palaidoti artimiesiems.

Pagal Anglijos įstatymus, tokio pobūdžio tyrimas (angl. inquest) atliekamas smurtinės, nenatūralios arba neišaiškintos mirties aplinkybėms nustatyti. Per juos siekiama išsiaiškinti mirties vietą, laiką ir pobūdį, bet nesiekiama apkaltinti.

D.Sturgess mirtį tirianti policija surinko daugiau kaip 400 daiktinių įrodymų, mėginių ir kitų objektų.

„Numatoma, kad paieškos dar tęsis kelias savaites arba mėnesius“, – pažymėjo Skotland Jardas.

Trečiadienį policija pradėjo paieškas Karalienės Elizabeth parke Solsberyje. Kai kurios vietos bus apieškotos apčiuopomis, ši operacija gali trukti kelias dienas.

Nors Rusija bet kokius kaltinimus dėl surengtos atakos prieš Skripalius neigia, Londone svarstoma, kad į buvusį dvigubą agentą ir jo dukterį galėjo taikytis Rusijos karinės žvalgybos tarnyba – GRU. Apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius