-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų premjerė Šiaurės šalims priminė Rusijos cheminę ataką ir davė pažadą dėl „Brexit“

Kalbėdama Osle Jungtinės Karalystės politinė lyderė prisiminė Rusijos surengta cheminę ataką ir žadėjo Šiaurės šalims, kad į visas grėsmes Jungtinė Karalystė stengtis atsakyti bendradarbiaudama. Jos manymu, „Brexit“ procesas nereikš santykių pabloginimo.
Britų premjerė Theresa May
Britų premjerė Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May Šiaurės taryboje pabrėžė, kad tai pirmas kartas, kai britų politinis lyderis buvo pakviestas kalbėti šiame Šiaurės valstybių susitikime.

Pradedama kalbą ji pastebėjo, kad Šiaurės šalys padarė didelę įtaką Jungtinei Karalystei.

„Mes klausome Sibelijaus, o kai kurie mūsų netgi šoka pagal ABBA“, – saviironiškai pasijuokdama iš socialiniuose tinkluose pasklidusio jos šokio kalbėjo Th.May.

Priminė ataką Solsberyje

Tęsdama kalbą Th.May teigė, kad negalima tik kalbėti apie bendrystę, bet reikia ir veikti kartu.

„Mes tą bendrystę matėme tada, kai Rusija surengė cheminę ataką mano žemėje ir visos penkios Šiaurės šalyse stojo į mūsų pusę“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės lyderė, primindama Kremliaus organizuotą išpuolį Solsberyje.

Th.May pabrėžė, kad jos valstybė ir Šiaurės šalys privalo veikti kartu saugumo problemų sprendime ir pagyrė Helsinkyje kuriamą kibernetinio saugumo centrą, kuris prisidės prie naujųjų grėsmių atrėmimo.

„Pasikeitimų akivaizdoje turime veikti kartu, kad apgintume tarptautinės teisės lemiamą tvarką“, – kalbėjo britų ministrė pirmininkė.

„Matome hibridinius pavojus, kuriuos kelia ne tik kai kurios valstybės, bet ir nevalstybiniai veikėjai“, – pastebėjo ji.

„Gyvename laikais, kai tarptautinio vystymo idėja yra užklausiama ir net neigiama“, – perspėjo britų lyderė, ragindama išsaugoti šį principą ir toliau veikti kartu, atsakant į bendrus iššūkius.

Atkreipė dėmesį į klimato kaitą

Th.May išskyrė klimato kaitos, gamtos užterštumo pavojus ir teigė, kad pasižadėjo britams, jog šalį pavers švaresne ir tvarkingesne. Jos manymu, šioje srityje Jungtinė Karalystė ir Šiaurės šalys turi demonstruoti lyderystę ir užtvirtinti ją politiniais sprendimais.

Užsiminusi apie Brexit procesą, Th.May žadėjo, kad jis nereikš britų pasitraukimo iš tarptautinės erdvės.

„Mes neatsuksime nugaros pasauliui“, – teigė ministrė pirmininkė, pridurdama, kad ši žinia galioja ir britų bendradarbiavimui su Šiaurės šalimis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

„Sukursime naujas partnerystes su Europos Sąjunga ir kitomis organizacijomis. Partnerystes, kurios atitiks demokratinius britų lūkesčius“, – žadėjo Th.May.

Ji ragino kalbėti griežčiau, susidūrus su grasinimais ir pavojais, netiesiogiai leisdama suprasti, kad derėtų pateikti stipresnį atsakymą agresyviai Rusijos politikai.

ES linki išlaikyti stiprybę

Paklausta apie Brexit keliamas žmonių migracijos ir darbo Jungtinėje Karalystėje problemas, Th.May žadėjo, kad britų interesas yra išsaugoti laisvo judėjimo principus ir tai užtikrins dvišaliai susitarimai.

„Žmonės, balsuodami už Brexit, balsavo dėl laisvo judėjimo apribojimų“, – pripažino ji, svarstydama, kad naujos taisyklės nebūtinai suvaržys ES valstybių piliečių galimybes.

Jos teigimu, britai nusprendė referendume ir dabar politikai tą valią turi įgyvendinti. Pasak Th.May, kito kelio nei vienoks ar kitoks Brexit scenarijus nėra.

„Mes norime matyti stiprią Europos Sąjungą“, – paklausta apie būsimą bendravimą su sąjunga, iš kurios britai traukiasi, tikino ji.

„Paliekame ES, bet ne Europą“, – žadėjo Th.May.

Osle vykstantis 70-asis Šiaurės šalių vadovų susitikimas, į kurį pastaraisiais metais kviečiami ir Baltijos valstybių vadovai, šį kartą dėmesį skiria demokratinių procesų, rinkimų saugumui ir išorės poveikio grėsmėms.

Lietuvą Osle atstovavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Premjeras Saulius Skvernelis šį susitikimą iškeitė į regos korekcijos procedūrą.

Užsienio reikalų ministrą į Oslą išsiuntė ir latviai. Tuo metu Estiją atstovavo šalies premjeras Juris Ratas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius