Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų URM vadovas Williamas Hague'as: labiau centralizuota Europos Sąjunga taptų nestabilia demokratija

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as antradienį ketina perspėti Europos Sąjungos (ES) lyderius, kad Bendrijai gresia krizė, jeigu toliau bus atimamos galios iš nacionalinių vyriausybių.
Williamas J. Hague‘as
Williamas J. Hague‘as / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Sakydamas kalbą Berlyne, W.Hague'as taip pat pažymės, kad dabartinė euro zonos struktūra neatitinka savo tikslo, tačiau bet kokie pokyčiai, turintys išspręsti valiutų sąjungos problemas, turi būti vykdomi prioritetu laikant vieningąją rinką.

„Aišku, kad euro zonos dabartinės struktūros neveikia“, – diplomatijos vadovas ketina pasakyti per susitikimą, organizuojamą Koerberio (Kėrbėrio) fondo, nurodoma jo biuro iš anksto paskelbtose kalbos ištraukose.

„Jeigu mums nepasiseks paversti mūsų ekonomikų konkurencingomis pasaulyje ir generuojančiomis tvarų augimą, tuomet kad ir ką dar bedarytume, kad ir kokias sutartis pasirašinėtume, kad ir kokias struktūras kurtume, kad ir kokias deklaracijas pasirašinėtume, visa tai galiausiai bus neadekvatu“, – sakoma kalbos tekste.

Pasak W.Hague'o, ES turi nuspręsti, kaip suderinti skirtingus integracijos lygius, kurių pageidauja Bendrijos narės, ir kaip spręsti demokratinio legitimumo bei atskaitomybės problemą ES viduje.

W.Hague'as akcentuos tris pagrindines problemas, kurias nagrinės ketvirtadienį Briuselyje susitiksiantys Europos lyderiai, toliau svarstysiantys bloką krečiančią skolų krizę.

Pasak W.Hague'o, ES turi nuspręsti, kaip suderinti skirtingus integracijos lygius, kurių pageidauja Bendrijos narės, ir kaip spręsti demokratinio legitimumo bei atskaitomybės problemą ES viduje.

Be to, W.Hague'as pabrėš, kaip svarbu užtikrinti „tinkamą balansą tarp to, ką ES daro, ir ko nedaro“.

Tikimasi, kad dvi dienas vyksiančiame ES viršūnių susitikime dėmesys bus sutelktas į Ispanijos finansinio gelbėjimo galimybę, padėtį Graikijoje ir bankų sąjungos klausimus.

Britanija nori, kad bankų sąjungai priklausytų tik 17 euro zonos šalių. Londonas taip pat pageidauja, kad jis būtų reguliuojama Europos centrinio banko (ECB), o ne Europos Komisijos – aukščiausiosios Bendrijos vykdomosios valdžios institucijos, prižiūrinčios visą vieningąją rinką.

Tačiau Londonas taip pat stengiasi apsaugoti Britanijos finansų sektorių, kuris, kaip baiminamasi, gali tapti izoliuotas ir pavaldus ES lygio reguliavimo mechanizmams, kuriuos nustatytų naujosios sąjungos narės.

Pirmadienį Vokietija paneigė pranešimus, esą ji per lapkritį vyksiantį ES viršūnių susitikimą ketina atmesti septynerių metų Bendrijos biudžetą, jeigu Jungtinė Karalystė pagrasintų blokuoti sutartį dėl bankų sąjungos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius