Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų žurnalistų tyrimas: užtiko tris naujus Ukrainoje žuvusių Rusijos karių kapus

Vladimiras Putinas ir kiti Rusijos lyderiai aršiai neigia Rusijos armijos karių veikimo Ukrainoje faktą, tačiau įrodymų jau apstu. Britų žurnalistai centrinės Rusijos kaimuose užtiko tris naujus Ukrainoje žuvusių karių kapus.
Trys Ukrainoje žuvę Rusijos kariai - Antonas Saveljevas, Timuras Mamajusupuvas ir Ivanas Kardapolovas
Trys Ukrainoje žuvę Rusijos kariai - Antonas Saveljevas, Timuras Mamajusupuvas ir Ivanas Kardapolovas / Vkontakte.ru nuotrauka

„Sky News“ žurnalistai surado Antono Saveljevo, Timuro Mamajusupuvo ir Ivano Kardapolovo, kurie žuvo tą pačią dieną – gegužės 5-ąją – kapus. Visi šie vaikinai tarnavo Rusijos armijoje.

16-oji specialiųjų pajėgų brigada neigia tokių karių egzistavimą, tačiau žurnalistai ne tik savo akimis įsitikino, bet ir nufilmavo šviežiai supiltus jų kapus, papuoštus užrašais, įrodančiais jų tarnybą armijoje ir žūties faktą.

A.Saveljevas žuvo likus savaitei iki jo 21-ojo gimtadienio. Socialiniuose tinklusoe jis buvo įkėlęs nuotraukų šalia 16-osios brigados memorialo. Ant jo kapo vainikas ir užrašas: „Tėvynės gynėjui nuo Rusijos gynybos ministerijos“.

Ant kitų vainikų: „Nuo kovos draugų“ ir „Nuo bendražygių“. A.Saveljevo šeimai artima moteriškė patikino, kad vaikinas žuvo herojiškai, bet daugiau ji nekomentavo, baimindamasi pasekmių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje

„Juos išsiuntė į Rostovą, o po to į Ukrainą. Rusijoje viskas vyksta tyliai“, – sušnabždėjo ji. „Tai Ukrainos kaltė, aišku. Gaila, kad jis mirė ne savo tėvynėje“, – dūsavo moteris.

Juos išsiuntė į Rostovą, o po to į Ukrainą. Rusijoje viskas vyksta tyliai, – sušnabždėjo ji. 

Kita žurnalistų stotelė – Ufos miestas. Ten supiltas labai panašus naujas kapas T.Mamajusupovui. Ta pati žūties data, panašūs užrašai ant vainikų. Vaikino socialinių tinklų profilyje – nuotraukos su specialiųjų pajėgų vėliava ir apdovanojimais už operaciją Kryme, kurią Rusijos valdžia ilgą laiką neigė.

Kitose nuotraukos T.Mamajusupovas užfiksuotas su apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos vėliava. Vaikino motina pasakojo, kad gynybos ministerija susisiekė su ja ir pranešė apie sūnaus žūtį „kažkur Šiaurės Kaukaze“, tačiau nedetalizavo.

Tiesa, apie jokias žūtis Šiaurės Kaukaze nebuvo oficialių pranešimų, nieko panašaus nepranešė ir Rusijos žiniasklaida. „Kai jis buvo grįžęs atostogų, aš prašiau, kad jis man pasakytų, jei išsiųs į Ukrainą“, – ašarodama pasakojo motina.

Kai jis buvo grįžęs atostogų, aš prašiau, kad jis man pasakytų, jei išsiųs į Ukrainą, – ašarodama pasakojo motina.

„Jis man žadėjo pranešti, bet taip ir nepranešė“, – pasakojo ji. Rusijos tinklaraštininkas Ruslanas Levjevas patvirtino, kad tiek Ivano, tiek Timūro artimieji socialiniuose tinkluose dalinosi žinia apie vaikinų žūtį Ukrainoje.

„Visi žinome, kad nėra jokių kovų Šiaurės Kaukaze šiuo metu, ten nevykdomos jokios karinės ar antiteroristinės operacijos“, – teigė Rusijos opozicijos veikėjas.

Trečiasis vaikinas – Ivanas Kardapolovas – palaidotas atokiame kaimelyje netoli Kazachstano sienos. Ivano brolis papasakojo, kad Rusijos žvalgybos tarnybų pareigūnai uždraudė gėdėtojams viešinti informaciją ar vilkėti karines uniformas per vaikino laiduotuves.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Kryme

Apie vaikino žūtį Ukrainoje patvirtino jo giminaičiai bei kiti kaimo gyventojai, puse lūpų prabilę, kad vaikinas kovėsi Donbase. Visose trijose vietose žurnalistus tikino, kad vaikinai žuvo „herojiškai“.

Apie vaikino žūtį Ukrainoje patvirtino jo giminaičiai bei kiti kaimo gyventojai, puse lūpų prabilę, kad vaikinas kovėsi Donbase. 

Rusijos pareigūnai ir toliau atkakliai tikina, kad jokios oficialios pajėgos Ukrainoje nesikauna, o jei ten ir yra rusų karių, tai jie tik „savanoriai“.

Praėjusią savaitę Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriuo įpareigojo laikyti paslaptyje bet kokias Rusijos karių žūtis specialiųjų operacijų metu. Tiesa, jokių oficialių specialiųjų operacijų Rusijoje paskelbta taip ir nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius