-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų žvalgyba žurnalistus kartu su teroristais yra įtraukusi į grėsmių kėlėjų sarašus

Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūros GCHQ slapta perėmė tūkstančius žiniasklaidos organizacijų abipus Atlanto vandenyno elektroninius laiškų. Laiškai, kuriuos parašė arba kuriuos gavo BBC, „Reuters“, „The Guardian“, „Le Monde“, „The Sun“, „The New York Times“ ir „The Washington Post“ žurnalistai buvo kaupiami žvalgybos agentūros serveriuose, atskleidė nauji Edwardo Snowdeno paviešinti dokumentai.
Virtualus šnipinėjimas
Virtualus šnipinėjimas / Flickr.com/robbie73 nuotr.

Nors dauguma britų žvalgybos perimtų laiškų buvo masiškai siuntinėjamos žinutės, tarp jų buvo ir nemažai privačių susirašinėjimų tarp žurnalistų ir redaktorių, kuriuose buvo aptariamos temos. Daugiau nei 70 tūkst. laiškų buvo perimta 2007 metais. 

Tiriamąja žurnalistika užsiimantys darbuotojai kartu su teroristais ir programišiais buvo įtraukti į „grėsmių sąrašus“.

Nėra žinoma, ar buvo kreipiamas dėmesys į tam tikrus konkrečius žurnalistus, tačiau kiti E.Snowdeno paviešinti dokumentai rodo, kad tiriamąja žurnalistika užsiimantys darbuotojai kartu su teroristais ir programišiais buvo įtraukti į „grėsmių sąrašus“.

GCHQ atstovas spaudai pareiškė, kad agentūra nekomentuoja žvalgybos reikalų, tačiau pridūrė, kad visas agentūros darbas yra vykdomas griežtai remiantis teisine ir politine baze. „Ji užtikrina, kad mūsų veikla yra leidžiama, būtina ir proporcinga, taip pat – griežtai prižiūrima“, – sakė jis.

Jis taip pat pridūrė, kad visa tai yra suderinama su Europos žmogaus teisių konvencija.

Viename iš paviešintų dokumentų, kuris buvo skirtas kariuomenės žvalgybos darbuotojams, rašoma, kad žurnalistai ir reporteriai yra potenciali grėsmė saugumui.

„Ypatingą nerimą kelia tiriamąja žurnalistika užsiimantys asmenys, kurie specializuojasi su gynyba susijusiose srityse – arba dėl naudos, arba dėl to, ką jie laiko viešuoju interesu“, – „The Guardian“ cituoja dokumentą.

Taip pat darbuotojai perspėjami, kad visi žurnalistai ir reporteriai gali tiek oficialiai, tiek neformalioje aplinkoje, mėginti išgauti jiems reikiamos informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius