Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Briuselio gyventojai atsigauna po košmaro: „Čia mes esam labai pažeidžiami“

Trečiadienį vakarykščių išpuolių sukrėsti Briuselio gyventojai atsisakė išsigąsti „Islamo valstybės“, tačiau jie pradeda suprasti, kokia Belgija yra pažeidžiama bet kam pasiryžusių radikalų.

Pirma diena po visą pasaulį sukrėtusio teroristų išpuolio Briuseliui yra labai sunki.

Antradienį miesto gyventojai neiškėlė kojos į gatvę, nes baiminosi dėl savo gyvybės. Jie neslepia, kad vakar visą dieną praleido prilipę prie televizijos bei išmaniųjų telefonų ekranų, sekdami karščiausias naujienas.

Todėl kai trečiadienį bandė atsibusti iš juos sukrėtusio košmaro, kai kurie jų gerai pažįstamame Briuselyje pasijuto lyg svečiai ir sunkiai grįžo prie įprasto gyvenimo ritmo.

Tą lemtingą antradienio rytą būti tarp į darbą važiuojančių žmonių Melbeko traukinių stotyje ar į užsienį skrendančių žmonių Zavantem oro uoste galėjo pasitaikyti bet kuriam iš jų.

„Čia mes esam labai pažeidžiami“, – savo nerimu dalinosi Briuselio gyventojas Ivanas. Šiuos žodžius jis ištarė nepaisant to, jog mieste pilna policijos ir kariuomenės pajėgų.

VIDEO: Briuselis po atakų: ginkluoti pareigūnai nepalieka gatvių, tikrinami einantys į metro

„Mes nebijome“

Kai kurie Briuselio gyventojai atsisakė savo planų ir patraukė tiesiai į 12 val. Biržos aikštėje vykusį renginį, skirtą pagerbti teroro išpuolių aukoms.

Ilgą minutę spengiančios tylos nutraukė palaipsniui įsiaudrinę plojimai, kurie nuvilnijo per visą Biržos aikštę.

Į miesto širdyje vykusį jautrų renginį buvo atėję tūkstančiai paprastų miestiečių, miesto policijos vadas ir Briuselio meras Yvanas Mayeuras.

„Mes nebijome“, – skandavo miesto gyventojai, savo žodžius adresuodami išpuolius organizavusiems teroristams.

Renginį sudrumstė galvos apdangalą dėvėjusios moters išsišokimas, dėl kurio teko įsikišti policijos pareigūnams. Neatlaikiusi įtampos, moteris pratrūko kelti triukšmą ir nerišlia kalba šaukti.

Ją tuoj pat iš Biržos aikštės ištempė policijos pareigūnai, kurių pajėgos pagrindinėje miesto vietoje buvo ypač sustiprintos. Jiems į pagalbą atėjo Belgijos kariuomenės padaliniai, kurie buvo pasiruošę netikėto teroristų išpuolio scenarijui.

Abejoja saugumu Briuselyje

Po daugybės aukų pareikalavusių teroro išpuolių kai kurie Briuselio gyventojai skeptiškai vertina saugumo situaciją mieste.

„Tai yra teatras. Taip buvo ir po lapkričio atakų Paryžiuje, tada buvo sustiprintas saugumo lygis, kaip ir dabar, tačiau tai nesutrukdė teroristams surengti vakarykščių išpuolių“, – sakė Briuselio pakraštyje gyvenantis Ivanas.

Ivanas abejojo ir Belgijos specialiųjų tarnybų galimybe kovoti su teroristais, kurie planuoja mirtinus išpuolius populiariose miesto vietose.

„Trečiasis įtariamasis pabėgo ir niekas jo nesugauna. Sako, kad teroristai buvo iš tos pačios grupės kaip ir Paryžiaus išpuolio organizatoriai. Policija juos žinojo, tai kaip galėjo jų nestebėti?“, – stebėjosi Ivanas.

Miestas teroristų rankose

Trečiadienį iš metro stotelės miesto centre Bousra išeina tik po nuodugnaus policijos patikrinimo, tačiau jos tai nė kiek neerzina. Pasak medicinos studentės, trečiadienį ji jautėsi kur kas saugiau nei prieš keletą dienų.

„Mes visi baiminomės tokio išpuolio. Niekas apie tai nešneka, bet taip galvojo visi, – prisipažino mergina. – Dabar policija gerai dirba savo darbą, viskas turėtų būti gerai.“

Tačiau Briuselyje gyvenančios Bousros manymu, miesto gyventojai tapo bet kam pasiryžusių teroristų įkaitais, kurie bando sukiršinti daugiatautės Europos sostinės gyventojus.

„Vakar matėte, kaip Briuselis buvo jų rankose, mes turėtume visi kartu kovoti prieš juos“, – perspėjo mergina.

Imamo perspėjimas

Trečiadienio vidurdienį į Biržos aikštę pareikšti savo užuojautos Briuselio musulmonų bendruomenės vardu atėjo ir imamas Asadas Majeebas.

Liūdnai pagarsėjusiame Briuselio rajone Molenbeke užaugęs šventikas buvo kategoriškas. „Išpuolių organizatoriai nebuvo jokie musulmonai, tai – nusikaltėliai“, – sakė A.Majeebas, kuris nerimauja dėl musulmonų bendruomenės situacijos po siaubingų antradienio įvykių.

Imamą labiausiai neramina faktas, kad už teroristinius aktus atsakingi asmenys nebuvo sučiupti.

„Šitas operacijas rengia ne tie, kurie susisprogdina, o profesionalūs nusikaltėliai – teroristai. Kol jų nesugaus, mes nebūsime saugūs“, – trečiadienį perspėjo Briuselio imamas A.Majeebas.

Trečiadienį Biržos aikštėje kaklaraištį pasirišęs musulmonų dvasininkas stovėjo greta kitų žmonių, garsiai atsisakiusių pabūgti vadinamosios „Islamo valstybės“.

Jų balsas buvo išgirstas ir baimė pralaimėjo: 20 val. žmonės numojo ranka į pavojų ir užtvindė Bourse aikštę dainuodami, apsikabindami ir prisimindami žuvusius miesto gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius