Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselio policija sulaikė vyrą, kurio automobilyje buvo dujų balionų

Belgijos policija ir kariai ketvirtadienį uždarė dalį Briuselio centro, nes vieno vyro, kuris, kaip žinoma, yra radikalizavęsis, automobilyje buvo rasta dujų balionų, pranešė pareigūnai.
Operacija Briuselyje
Operacija Briuselyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Belgijoje tebegalioja aukšto laipsnio parengtis prieš pirmąsias džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) įkvėptų, 32 gyvybių pareikalavusių atakų Briuselio metropolitene ir oro uoste metines.

Prokurorai sakė, kad minėtas vyras buvo sulaikytas ir yra apklausiamas. Pranešimuose buvo sakoma, kad anksčiau jis buvo nuvykęs į Siriją, bet pareigūnai to nepatvirtino.

„Automobilis buvo sustabdytas, nes vairuotojas pravažiavo kelis raudonus šviesoforo signalus. Tada policija bagažinėje pastebėjo kelis dujų balionus ir dėl visa pikta išsikvietė į pagalbą kariuomenės išminuotojus“, – sakė policijos atstovė.

Vietos meras Charles'is Picque naujienų agentūrai AFP sakė, kad vairuotojas yra „potencialiai pavojingas“ žmogus, įtrauktas į asmenų, kurie radikalizavosi, sąrašą.

„Kai viską sudedi – ir faktą, kad bagažinėje, kurios jis nenorėjo atidaryti, buvo dujų balionų – akivaizdu, turi būti apdairus“, – sakė Ch.Picque.

Briuselio prokuratūra nurodė, kad bombų neutralizavimo ekspertai atliko kelis valdomus sprogimus, bet „automobilyje nerado jokio detonavimo mechanizmo arba kitų sprogmenų“.

Popietę nustatyta saugumo zona taip pat buvo panaikinta, sakė prokuratūra, bet daugiau detalių nepateikė.

Vietos televizija RTBF pranešė, kad vairuotojas yra 27 metų vyras ir kad 2014-aisiais jis buvo nuvykęs į Siriją, o grįžęs į Belgiją buvo areštuotas.

Vėliau jis buvo lygtinai nuteistas penkerius metus kalėti byloje, iškeltoje įtariamiems IS verbuotojams.

Šioje byloje buvo teisiamas džihadistų verbuotojas Khalidas Zerkani – 2016-aisiais jam skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė už dešimčių žmonių užverbavimą džihadui Sirijoje. Tarp jo užverbuotų žmonių buvo keli asmenys, vėliau tapę pagrindiniais Briuselio ir Paryžiaus atakų įtariamaisiais.

Iš Belgijos į Siriją ir Iraką yra atvykę daug užsieniečių džihadistų kovotojų.

Vairuotojas yra 27 metų vyras ir kad 2014-aisiais jis buvo nuvykęs į Siriją, o grįžęs į Belgiją buvo areštuotas.

Briuselio prokuratūra, kuri patvirtino, kad vairuotojas buvo žinomas policijai, nurodė, kad dabar jis yra sulaikytas apklausai, aiškinantis, kokie buvo jo ketinimai.

„Dar absoliučiai per anksti pasakyti, kad vairuotojo ketinimai buvo nusikalstami. Visos spėlionės šiuo atžvilgiu yra pirmalaikės“, – sakoma pareiškime, kuriame priduriama, kad vairuotojo tapatybės negalima atskleisti, kol vyksta tyrimas.

Pernai kovo 22 dieną vietos džihadistų, kuriuos įkvėpė IS, atakos sukrėtė Belgiją ir išprovokavo griežtas saugumo priemones.

Ta pati džihadistų kuopelė suvaidino svarbų vaidmenį per 2015 metų lapkričio atakas Paryžiuje, pareikalavusias 130 gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius