Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselio teroristai: vienas keičia parodymus, kitas aiškina, kad nė musės nenuskriaustų

Ketvirtadienį teisme Belgijoje pasirodė septyni įtariamieji dėl mirtinų teroro aktų Paryžiuje ir Briuselyje. Du bene svarbiausi asmenys – Mohamedas Abrini ir Osama Krayemas – bendradarbiauja su policija, teigia jų advokatai. Jie prabilo, kokie vaidmenys jiems teko teroristų planuose.
Mohamedas Abrini kartu su Salahu Abdeslamu, vieno įtariamųjų sualikymas ir Osama Krayemas
Mohamedas Abrini kartu su Salahu Abdeslamu, vieno įtariamųjų sualikymas ir Osama Krayemas / „Scanpix“ nuotr.

Teisėjas ketvirtadienį nusprendė, kad jie visi septyni asmenys ir toliau lieka sulaikyti, kol tyrėjai renka įrodymus.

O.Krayemas keičia parodymus

Švedijos piliečio O.Krayemo advokatas žurnalistams prie teismo rūmų sakė, kad jo klientas nuo tos akimirkos, kai buvo sulaikytas, kalbėjo su pareigūnais. „Jis bendradarbiauja su tyrėjais, kad būtų užkirstas kelias kitiems žiauriems išpuoliams“, – tikino gynėjas.

Osama Krayemas
Osama Krayemas

„Jis pasitraukė. Jis apsisuko. Turime savęs paklausti – kodėl?“, – kalbėjo advokatas žurnalistams.

Kaip rašo nieuwsblad.be, visgi jo bendradarbiavimas nėra nuoseklus.

O.Krayemas apkaltintas teroristine žmogžudyste. Manoma, kad jis metro stotyje buvo kartu su Khalidu El Bakraoui, kuris susisprogdino. Tačiau O.Krayemas savo sprogmens nedetonavo. Pareigūnai vis dar ieško kuprinės, kurioje galimai buvo bomba.

Iš pradžių sulaikytasis pareigūnams aiškino, kad jis netyčia atsidūrė toje pat vietoje ir nežinojo, kad ketinama įvykdyti teroro aktą. O.Kraymas tikino, kad net nežinojo, jog kuprinėje buvo sprogmenys.

Tačiau šią savaitę savo parodymus jis pakeitė. „Nebuvau netyčia Briuselyje. Žinojau, ką dariau. Tačiau paskutinę minutę nusprendžiau pasitraukti“, – nieuwsblad.be teigimu, prisipažino įtariamasis. Jis sakė, kad su savimi turėjo lygiai tokią pačią kuprinę, kaip ir susisprogdinęs Kh.El Bakraoui, o joje buvo identiškas turinys.

Kh.El Bakraoui išlipo Malbeko stotyje, kur įvykdė išpuolį, o O.Kraymas nuvyko toliau metro – į kitą numatytą vietą. „Tik tuomet suvokiau, ką darau. Paskutinę akimirką nusprendžiau pasitraukti“, – tikino jis.

M.Abrini aiškina negalintis nuskriausti net musės

Sulaikytas M.Abrini siejamas su teroro aktais ir Briuselyje, ir Paryžiuje. Senas pagrindinio įtariamojo dėl Paryžiaus teroro aktų Salaho Abdeslamo draugas kartu su dviem savižudžiais sprogdintojais atvyko į Briuselio oro uostą, tačiau pasišalino nedetonavęs bombos. Lagaminą su ja išmetė ir grįžo atgal į miestą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohamedas Abrini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohamedas Abrini

Neįvardintas šaltinis „Sudpresse“ teigė, kad M.Abrini aiškina buvęs priverstas vykti į oro uostą. Jis tikina nenorėjęs prisidėti prie teroro akto. „Niekada nesu buvęs Sirijoje. Nenuskriausčiau nė musės“, – jis sakė pareigūnams.

M.Abrini tvirtina, kad broliai Bakraoui (vienas susisprogdino metro, kitas – oro uoste) jį privertė dalyvauti plane dėl išpuolių Briuselyje. Jo teigimu, trys bombos turėjo būti susprogdintos vietose, kur keleiviai registravosi skrydžiams į JAV, į Rusiją ir į Izraelį.

M.Abrini kaltinamas padėjęs organizuoti ir lapkričio 13-osios išpuolius Paryžiuje. Anksčiau jis teigė, kad S.Abdeslamo sulaikymas paskatino greičiau surengti teroro aktus Briuselyje – sprogimai nugriaudėjo praėjus 4 dienoms.

VIDEO: Įtariamojo sulaikymas Anderlechte

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius